Ohlédnutí za pivním rokem 2014

sepsala Bludice

2. ledna 2015 v 9:53

Takže jsme opět úspěšně přežili další rok a my vám již počtvrté přinášíme ohlédnutí, ve kterém, stejně jako v předchozích letech, shrneme naše pivně nejzajímavější zážitky roku 2014.

V uplynulém roce jsme ochutnali 1597 nových piv (nebohá játra), na kolech jsme se opět vypravili do Bavorska, několik dní jsme ochutnávali Kölsch v Kolíně nad Rýnem a Altbier v Düsseldorfu, zajeli jsme se podívat do Berlína a s pivním průzkumem jsme spojili i zimní lyžovačku v Garmisch Partenkirchenu. Doufejme, že naše pivní zážitky také někdy stihneme sepsat a na Pivnících je zveřejnit.

Nyní se ale podívejme na to nejlepší za rok 2014 dle Pivníků.

Nejzajímavější nová česká piva

Matuška Bad Flash American Amber Lager bylo pivo uvařené v pivovaru Matuška speciálně pro pražské hospody Zlý časy a Kulový blesk. Jednalo se o český polotmavý ležák chmelený pořádnou dávkou amerických chmelů. Parádní pivo, pěkně čisté, svěží, vyvážené a skvěle pitelné.

Svatý Norbert Smoked Porter byl k ochutnání na Strahově na začátku roku 2014. Oproti roku 2013, kdy Strahov navařil podobné pivo pod názvem masopustní nakuřovaný Porter se lehce změnilo složení, byly použity jiné chmely a pivo navíc dozrávalo na dubových hoblinách. Vynikající nakuřovaný porter s krásným dlouhým dozníváním.

Břevnovský Benedict Porter Barrel Aged se objevil v listopadu 2014. jedná se o Porter dozrávaný 4 měsíce v sudu po skotské whisky. Snoubí chuť Porteru s kouřovými rašelinovými tóny a po ohřátí je to výborné a zajímavé pivo s nádherným dlouhým dozníváním. 

Břevnovský Benedict Russian Imperial Stout Barrel Aged je silnější bratr výše zmíněného Porteru. Stejně jako on i Imperial Stout dozrával v sudu po skotské whisky a stejně jako Porter i toto pivo je parádní s dlouhým dozníváním hořké čokolády a kouřově rašelinových tónů skotské whisky.

Falkon Kamšot jsme hodnotili stejně jako předchozí dvě piva. Silný milk stout, do kterého bylo přidáno kakao, je velmi plný, imperiálně čokoládový, s parádním dozníváním. Vydařené pivo.

Skvělých českých piv, ať už nových, či stálic českého pivního světa, jsme v roce 2014 ochutnali mnoho. Zdá se, že vydařených českých piv v poslední době přibývá, což je skvělá zpráva pro nás Pivníky. Za zmínku stojí klasiky jako Matuškova ZlatáČerná raketa, loňská parádní verze Dunkelweizenu ze Strahova, naprosto úchvatný světlý ležák 11 ze Všeradic, Falkonův Falk:Off, parádní chlastací Apollo GalaxySummer Ale od Matušky, Summer Red Ale ze Strahova, tmavý speciál z Hostivaru, vynikající Smoked Citra Blast AleKazbekian Smoke-Out Ale od Zhůřáka, tradičně parádní Velikonoční ze Strahova, výborný silný Weizenbock Weizen Trippelbock z Bulovky, klasika, která nezklame Hendrych H16 a mnoho dalších. 

Nejzajímavější nové české pivovary

Počty českých minipivovarů rostou téměř exponenciálně. Ne vždy se bohužel jedná o pivovary dobré, v poslední době nám ale přijde, že i těch dobrých přibývá tak nějak více, než těch špatných. Uveďme si pětici nových pivovarů, které nás v roce 2014 nejvíce zaujaly a na jejichž nová piva se těšíme.

Piva z pivovaru Lyer jsme měli možnost ochutnat na letošním Slunci ve skle a okamžitě nás oslovila. Pivovar se zaměřuje na klasické české ležáky a zdá se, že to co dělá, dělá zatraceně dobře. Všechny ležáky, které jsme ochutnali, byly pěkně čerstvé, čisté, parádně vyvážené a zkrátka a jednoduše skvělé chlastací kousky. Většinu jsme bohužel měli možnost ochutnat pouze jednou, takže si nedovolíme jednoznačně tvrdit, zda piva svojí kvalitou nekolísají. V každém případě pivovar Lyer se zařadil k těm, které budeme mít pod drobnohledem a jeho piva piva budeme v nadcházejícím roce vyhledávat. Rádi bychom se také vydali ochutnat produkci přímo pod komín na Modravu.

Ke konci roku 2014 vznikl nový létající pivovar – BeerLab. Pivovar má stejného majitele jako pivní bar a pivotéka Beergeek, takže se určitě můžeme těšit na zajímavá a originální piva. My jsme prozatím měli příležitost ochutnat první pivo z tohoto kočovného pivovaru, výrazný, zajímavý a výborně pitelný žitný Saison.

Pivovar Clock asi není potřeba čtenářům našich stránek nijak dlouze představovat. Piva z tohoto pivovaru si už našla cestu do mnoha hospod a kdo alespoň jedno z jeho piv neochutnal, jako by v českém minipivovarském světě ani nebyl. Piva to jsou většinou fajn, ač některá nám chutnala více, jiná méně. Výborné byly zejména speciály ze série No Idols! K fajn pivům se přidává ještě pěkný vizuál (etikety považujeme za jedny z nejhezčích, ne-li úplně nejhezčí mezi českými mini) a sympatické je i to, že pivovar všechna piva lahvuje pouze do skleněných lahví.

Zámecký pivovar Frýdlant vznikl v červnu 2014 a od té doby jsme od něj ochutnali již celou řadu piv, z nichž většina nám chutnala. Asi nejvíce zaujala výborně pitelná a pěkně chmelená IPA a svěží desítka Arnošt uvařená speciálně pro Černokostelecké vykulení.

Minipivovar Šnajdr vznikl na jaře v Černokosteleckém zájezdním pivováru. Piva z tohoto pivovárku jsme měli možnost ochutnat na Černokosteleckém VysmoleníVykulení, většina byla moc fajn. Pivovar se pouští do různých méně tradičních pivních stylů a představil pár piv dozrávaných v různých sudech, například Vysmolence zrajícího v sudu po červeném víně.

Nejzajímavější nové hospody

Dno pytle je poměrně malá hospůdka, která se nachází v blízkosti Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty. Na čepu zde jsou především bavorská piva, doplněná o pár zajímavých českých. My se sem vracíme hlavně kvůli výborným bavorským samospádům, které se zde objevují více či méně pravidelně. V poslední době zde občas narazí i české pivo v pivovaru stočené do bavorského samospádového soudku. Bezva místo.

Beergeek Bar byl otevřen v listopadu na náměstí Jiřího z Poděbrad. Na 32 pípách zde může člověk ochutnat piva z českých i zahraničních mini, velmi často poměrně vzácné kousky. Je to vlastně taková větší obdoba Zubatého psa s jednou obrovskou výhodou, je výborně dostupná. My se zde stavujeme celkem často, mrzí nás jenom to, že bar na webu nezveřejňuje seznam piv, která jsou na čepu.

Malešický mikropivovar co do nabídky a zajímavosti piv za dvěma výše zmíněnými podniky pokulhává, přesto se sem rádi vracíme. I když je pravda, že asi největším důvodem, proč se zde stavujeme, je to, že to máme po cestě z Prahy domů. Nicméně podnik je to moc příjemný, útulný, s milými a sympatickými číšníky a číšnicemi a navíc ceny piv jsou zde příjemně nízké.

Věrni ale samozřejmě zůstáváme i starým dobrý osvědčeným hospůdkám. Asi nejčastěji nás můžete potkat NaPalmě, vracíme se samozřejmě i do Zlých časů, Pivovarského klubuBaru Chýše (který máme bohužel poněkud z ruky, ale občas neodoláme a vyrazíme sem i přes půl Prahy). Na druhou stranu Nota Bene jsme již vypustili úplně. Nějak nás nebavilo platit poměrně vysoké ceny za piva, která ani nebyla v dokonalé kondici. Celkem dlouho jsme také nenavštívili Kulový blesk, kde to sice máme moc rádi, ale zdejší ceny piva jsou pro nás už trochu moc prémiové.

Nejzajímavější nové pivotéky

Co se starších pivoték týká, stále nejvíce piv si kupujeme v Base Campu a Beergeeku. A pak samozřejmě v Pivní rozmanitosti, která se nedávno opět přesunula a otevřela se v nových moc příjemných prostorách u Vozovny Žižkov. 

V minulém roce se na české pivní scéně na chvilku mihla také nová pivotéka Sedmej schod, kterou jsme si během krátké chvíle velmi oblíbili a často se sem vraceli. Pivotéka bohužel kvůli neshodám s majitelem prostor opět zavřela a my jen doufáme, že se zase někde objeví.

České pivní akce, které jsme si užili nejvíc

Tady asi není mnoho co řešit, výběr našich nejoblíbenějších akcí zůstává v podstatě nezměněn. Patří sem oblíbená česká přehlídka minipivovarů Slunce ve skle kombinující dobrá piva, zábavu a setkání s pivními nadšenci. Dále je to sofistikovanější festival minipivovarů na Pražském hradě zaměřující se na ochutnávání různých piv a lidovější, ale velmi příjemné akce v Černokosteleckém pivováru – VykuleníVysmolení. Čtyři pivní akce, které si nejspíš nenecháme ujít ani v následujícím roce.

Nejoblíbenější pivní blogy

I trojice českých pivních blogů, které čteme rádi a pravidelně se od minulého roku nezměnila. Jsou to blogy Pivního Filosofa, Pivního PartyzánaPivního Trolla.

Ze zahraničních bych vaši pozornost kromě klasiky Shut up about Barclay Perkins, Boak and BaileyZythophile nasměrovala na Larsblog a především ohromně zajímavou sérii vyprávění o putování po norských tradičních pivovárcích vařících farmhouse ale.

Něco málo čísel a žebříčků

A na závěr našeho bilancování přidávám stejně jako vloni pár čísel, statistik a výsledků návštěvnosti našich stránek. V loňském roce se nám trochu vzbouřily Google Analytics, které nám od července tak nějak vypadly a přestaly sledovat návštěvy. Tento stav trval až do půlky října, kdy jsme se milostivě uráčili na analytiky podívat, zjistili, že je to rozbitý a následně je opět zpacifikovali a uvedli do provozu. I přes tento tříměsíční výpadek jsme zaznamenali 183 tisíc návštěv, což je opět více než v roce 2013. Děkujeme a je nám ctí, že nás čtete. Kromě úvodní stránky jsou nejnavštěvovanější stránkou Piva dle pivovaru, vyhledávání pivapiva dle data ochutnání, kterým pomalu ale jistě šlape na paty mapa českých pivovarů, již jsme spustili v červenci. Nejčtenějšími články byly:

1. Dojmy z Budvaru B:Cryo

2. Nový Beergeek Bar

3. Dojmy z nového pražského pivovaru Kolčavka

4. Za bavorskými samospády do Dna pytle

5. Nově v Praze – Libocký pivovar, Pivní mapa a Prague Beer Museum

6. Co ochutnat na Festivalu minipivovarů na Pražském hradě?

7. Primátor IPA, Matuška Devítka a Knír, Clock Sarah a Double IPA, Zemská IBA, Mazák IPA a jiné novinky

8. Jaká je správná sklenice na ale?

9. Pár dojmů z Vinohradského pivovaru

10. O slovenských pivech

Co se týče našich názorů na piva a cidery, čtenáře nejvíce a s obrovským náskokem zajímal Kingswood Apple Cider, následovaný v uctivém odstupu Lidlovským Argus Maestic a Matuškovým Apollo Galaxy na třetím místě. Zajímavé je, že Argus i Apollo Galaxy byla nejnavštěvovanější dvě piva v roce 2013, jen v opačném pořadí. Zájem si tedy drží i do roku 2014. Na čtvrté místo se dostala koriandrová novinka od Bernarda, následovaná Tlustým netopýrem, který se na pátém místě umístil i v roce 2013. 

1. Kingswood Apple Cider

2. Argus 12° Maestic

3. Matuška Apollo Galaxy

4. Bernard Bohemian Ale

5. Antoš Tlustý netopýr

To by bylo tedy z ohlédnutí za naším pivním rokem 2014 vše. A jaký byl ten váš? Podělte se o svoje pivní nej- v komentářích. Všem našim čtenářům přejeme do nového roku vše nejlepší a mnoho výborných a zajímavých ochutnaných piv.

Ohlédnutí za pivním rokem

Celkem 8 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…