Ohlédnutí za pivním rokem 2013

sepsala Bludice

2. ledna 2014 v 10:56

Tak máme zase jeden nejen pivní rok za sebou a nastává období bilancování. Stejně jako vlonipředloni v následujícím článku shrneme to nejzajímavější a nejlepší, co jsme na pivním poli v uplynulém roce zažili.

V roce 2013 jsme ochutnali téměř 1700 nových piv a provedli pivní průzkum v Kodani, trochu jsme se prošli po Moravskoslezském kraji, na kole jsme se projeli po kraji Karlovarskémkrásných devět dní jsme strávili na kole v Bavorsku a především Frankách. Zaskočili jsme také na návštěvu restaurace zámeckého pivovaru v Au Hallertau. A nejen to. Mnohé naše pivní cesty stále ještě čekají na sepsání. Velkým restem je hlavně naše návštěva Londýna, London Craft Beer Festivalu a Great British Beer Festivalu, rychlý průzkum francouzského Nantes, několikadenní pivní návštěva Bruselu a výlet do Drážďan.

Podívejme se na to nejlepší za rok 2013 dle Pivníků.

Nejzajímavější nová česká piva

Matuška Vánoční Extra IPA

Výborných českých IPA stále přibývá a tento pivní styl už pomalu přestává být pro našince něčím vyloženě exotickým. Nicméně Matuškova nová vánoční IPA si místo v našem výběru nejzajímavějších piv za rok 2013 zaslouží už jen tím, že nám prostě ze všech nových piv chutnala úplně nejvíce. Výrazně ovocná, sladší, ale krásně nachmelená a velmi jemná.

U Tří růží Klášterní speciál Sv. Jiljí № 2№ 5

Dvě verze Klášterního speciálu, který vaří sládek Robert Maňák v pivovaru U Tří růží. Dvojku jsme ochutnávali na začátku roku 2013, pětku na konci října. Obě verze byly výborné a zaslouží si místo v tomto našem výběru.

Dalího Vykulenec

Pardubický Porter, který zrál pět měsíců v dubovém sudu po červeném víně Priorat. V zahraničí jsou piva dozrávající v sudech po vínu, whisky a dalších alkoholických nápojích čím dál oblíbenější, u nás je takový pokus zatím velkou raritou. Byla to vůbec první příležitost, kdy jsme mohli takovéto české pivo ochutnat. A čerstvé přímo ze sudu na Černokosteleckém Vykulení bylo skvělé.

Nejzajímavější nové české pivovary

Zhůřák

Malý pivovárek, jehož první piva se objevila na podzim roku 2013. Pivovar se specializuje na moderní svrchně kvašená piva. Nám nejvíce chutnala nejnovější Bad Flash IPA vařená pro Zlé časy a Kulový blesk, Hop SwillČerná vdova. Od tohoto pivovaru se máme určitě ještě na co těšit.

Zámecký pivovar a hostinec U Paní Magdaleny Všeradice

Piva od Všeradů jsme poprvé ochutnali v září 2013 na festivalu Letovské chmelení. Hned poprvé nám jejich spodně kvašené ležáky a speciály velmi zachutnaly. Piva mají pro nás velmi příjemné chmelení, světlý ležák i speciál jsou příjemně čisté bez pro nás otravných hromad karamelového a mnichovského sladu a jsou skvěle pitelná. Po pivech Všerad vždy rádi sáhneme. Snad si svoji kvalitu i nadále udrží.

Hostivar

Pražský pivovar Hostivar byl otevřen v dubnu 2013. Je pravda, že do trojice nejzajímavějších pivovarů jej vybíráme hlavně z důvodu příjemného prostředí. A to především zahrádky. Nicméně místní piva jsou fajn a Amber Ale H-Ale nám s každou návštěvou chutná více a více. Velmi dobrá a skvěle pitelná byla i letní Cyklistická osmička. Už se těšíme na léto, až si zde budeme moci s pivem sednout do trávy.

Nejoblíbenější hospody

Napalmě

V minulém roce jednoznačně naše nejoblíbenější hospoda. Pravdou je, že ji máme dobře dostupnou a často se zde zastavíme i cestou z centra Prahy domů. Rádi jsme sem chodili v létě na zahrádku a rádi sem chodíme v pondělí a ve středu, kdy jsou takzvané nekuřácké dny. Kromě příjemné obsluhy nás sem táhne zejména výborně natočené a čerstvé pivo. Piva se zde opravdu střídají rychle a tak zde nedochází k tomu, že by některé z piv bylo zoxidované, či rozjeté. Navíc je zde od loňského roku možné ochutnat na jedné pípě i jedno pivo zahraniční (často velmi zajímavé kousky).

Pivovarský klub

V posledním roce tak nějak spíš preferujeme podniky s nižším počtem píp. Takovou hospůdkou je i Pivovarský klub. Rádi sem zajdeme na jedno dvě piva. Piva jsou skvěle ošetřená i natočená. Nevýhodou je trochu vyšší cena některých speciálních piv, což je vzhledem k centrální poloze a oblíbenosti podniku hlavně mezi turisty pochopitelné. My si ale rádi za dobré pivo připlatíme. Pozitivem je i velmi příjemný personál.

U Alberta

Malá hospůdka v Brně pod Špilberkem. Pokud máme cestu do Brna, téměř vždy se zde zastavíme na pivko. Hospůdka je malá, snad ještě menší než bar Napalmě a v podstatě o ní platí téměř vše, co bylo již výše řečeno. Čerstvá a pěkně natočená piva, příjemná obsluha i prostředí.

Nejoblíbenější pivotéky

Beergeek

V poslední době sem chodíme čím dál častěji. Nejenom výborný výběr lahvových piv, ale také dvě piva na čepu (jedno české a jedno zahraniční) a navíc pravidelně obměňované ochutnávky lahvových piv (vždy se jedná o některé ze silných a zpravidla i velmi drahých piv). Jako bonus piva velmi znalí a příjemní majitelé.

Pivní rozmanitost

Myslím, že o této pivotéce už jsme toho napsali moc a moc. Chodíme sem rádi nejen nakupovat, ale také ochutnat točená piva… především od Nomáda.

Base Camp

Často se zde dají koupit velmi zajímavé kousky za příjemné ceny. Navíc všechna piva jsou uskladněna v lednicích.

České pivní akce, které jsme si užili nejvíc

Slunce ve skle

Jednoznačně nejzajímavější český pivní festival, co se zúčastněných pivovarů a točených piv týče. Letos opět vyšlo pěkně počasí. Jen ty davy jsou trochu ubíjející.

Festival minipivovarů na Pražském hradě

Poklidná a pohodová akce, kterou jsme si již druhým rokem příjemně užili.

Černokostelecké Vykulení 2013

Ne tak zajímavý výběr piv jako u výše zmíněných akcí, ale o to zajímavější doprovodný program. Ne, nemám na mysli vystoupení hudebních skupin, ale prohlídku pivovaru a především ochutnávky piv z čerstvě vysmolených sudů.

Nejoblíbenější české pivní blogy

Minulý rok jsem v této sekci jmenovala blogy zahraniční, neb klasický český bloger, který by pravidelně publikoval články vlastně ani nebyl. Od minulého roku ale hned dva takové blogy sledujeme a rádi si přečteme články a porovnáme naše dojmy s dojmy cizími.

Pivní Filosof

Pravda, blog je v angličtině, ale jinak se naprostá většina článků točí okolo české pivní scény. Čteme pravidelně.

Pivní Partyzán

Znovuoživený blog, který nějakou dobu ležel ladem. O pivu a pivních zážitcích z trochu jiného úhlu pohledu, než je ten náš. Zajímavé a čtivé články. Už se těšíme na dopsání cestopisu z Lotyšska :)

Pivní Troll Bloguje

Velmi čtivé články a vtipná hodnocení piv, u kterých si občas nejsme jistí, zda se jedná o vážně míněný příspěvek, či zda autor pouze trolluje :)

Něco málo čísel a žebříčků

V loňském roce Pivníci zaznamenali téměř 165 tisíc návštěv, to je o 100 tisíc více než v roce 2012. Nejnavštěvovanější stránky jsou vyhledávání piva, seznam pivv Praze na čepu. Nejčtěnějšími články byly:

  1. Pivní průzkum v Brně – U Alberta, Pivárium, The Immigrant, U Poutníka
  2. Dojmy z nového pražského pivovaru Hostivar
  3. Historie India Pale Ale – bludy, smyšlenky a pohádky
  4. Dva nové pražské pivovary: Marina a Beznoska
  5. Jak nalévat pivo… aneb kvasinky do piva patří, nebo nepatří? :)
  6. Pivní terasa na Kotvě, medovinový Krtek, Faltus IPA, Open Matuška a baltský Falkon
  7. Žižkovské pivobraní 2013 aneb jak Poláci dobyli Prahu
  8. Nadílka nových piv: první české Single Hop ejly, Chotoviny, Čižice a mnoho dalších
  9. Nefiltrovaný Bud, pšeničné Krušovice a bezový Pardál
  10. Návrat do brněnských restauračních pivovarů

Co se týče zájmu o naše amatérská hodnocení piv, tak v roce 2013 těsně zvítězilo pivo z malého pivovárku před dvojicí piv průmyslových a supermarketových a naším aprílovým vtípkem:

  1. Matuška Apollo Galaxy
  2. Argus Maestic
  3. Argus Nepasterované
  4. Gambrinus American Pale Ale :)
  5. Antoš Tlustý netopýr
  6. Argus Strong
  7. Břevnovský Benedikt Klášterní IPA
  8. Prager Laffe Smokie
  9. Nomád AK-47 Kalašnikov
  10. Zlatý Josef Šnekova 11°

To by bylo tedy shrnutí roku 2013 u Pivníků. Co máme v plánu do příštího roku? Nu, moc toho radši neplánujeme, ale rádi bychom se opět vrátili do Bavorska a Franků… ideálně opět nějak kolmo. A v nejbližší budoucnosti máme naplánovanou návštěvu Düsseldorfu a Kolína nad Rýnem. A návratu do Londýna a návštěvě GBBF bychom se rozhodně také nebránili.

Ohlédnutí za pivním rokem

Celkem 8 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…