Čeští sládci se bojí ztráty čichu a chuti po covidu. Chtějí proto přednostní očkování

sepsala Bludice

1. dubna 2021 v 8:03

Sdružení českých profesionálních sládků požádalo o zařazení mezi prioritních skupiny pro očkování vakcínou proti covid-19. Organizace argumentuje tím, že sládky ohrožuje ztráta čichu a vnímání chutí, která často doprovází onemocnění covid-19, uvedla dnes agentura DMS.

Sdružení poukazuje na výsledky výzkumu, který samo iniciovalo. Z něj vyplývá, že až 40 procent profesionálních sládků, kteří ztratili kvůli covidu-19 vnímání chutí a vůní, bylo znevýhodněno ve své práci. Podle SČPS covid-19 představuje pro sládky hrozbu, že nebudou moci na určitou dobu či trvale vykonávat své zaměstnání. Předseda sdružení Žitomír Kvasnička argumentuje konkrétním příkladem: „V loňském roce se nejmenovaný pivovar z Loun pokoušel uvařit Kölsch, ale kvůli ztrátě čichu sládek zaměnil suroviny a do piva přidal velké množství chmele Citra. Bohužel se ještě dnes tomuto počinu odborná pivní komunita směje.“

Dle vyjádření nejmenovaného zdroje si ale Ministerstvo zdravotnictví České republiky nechalo vypracovat odbornou studii, která konstatuje, že ztráta čichu a chuti českých sládků na kvalitu produkce piv z většiny českých pivovarů nebude mít žádný vliv. Uznávaná vědkyně RSDr. Soňa Pekokotová pro náš server uvedla, že vše nasvědčuje tomu, že česká mutace covid-19 se v populaci českých sládků ve skutečnosti vyskytuje již desítky let. To by vysvětlovalo i častou absenci jakékoliv snahy o pitelné pivo a jeho přípravu za zoufalých proseb o pomoc od pohádkových bytostí: „Dej Bůh štěstí.“

Někteří pivovarští si ale na covid-19 nestěžují. Například emeritní sládek Másloslav Lepenka z Nepřátelského pivovaru Staroberoun si nemůže dnešní dobu vynachválit: „Od podzimu loňského roku se nám setrvale zvyšují prodeje a evidujeme mnohem méně stížností na kvalitu piva. Nic lepšího jsme si nemohli přát, je to zázrak.“

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…

Nejnovější alba v galerii