Primátor IPA, Matuška Devítka a Knír, Clock Sarah a Double IPA, Zemská IBA, Mazák IPA a jiné novinky

sepsal Marley

5. prosince 2014 v 9:50

Zase tu máme pořádnou fůru pivních novinek. Některé pivovary stihly během chvíle připravit i dvě nová piva, a musíme uznat, že se řada nových kousků opravdu povedla. Jako obvykle mezi pivy vede styl IPA, u nás je prostě stále „in“. 

Začneme dlouho očekávanou novinkou z náchodského Primátora, jedná se o India Pale Ale, jak jinak. Je to docela karamelový ejl s tóny broskví, pomerančové kůry i tropického ovoce. Hořkost má vyšší, v závěru docela ulpívající. Znatelná je i méně příjemná lihovost, což je vzhledem k pouhým 6,5 % alkoholu docela zvláštní. Pivo nás moc nezaujalo, dobře se nepilo. Asi stejné nadšení, jako z Bernardova Bohemian Ale.

Pivovar Clock přišel s pivem zvaným Sarah Russian Imperial Stout – Barrique. Sice se z názvu může zdát, že dozrávalo v dubovém sudu, ale v tomto případě to byly jen dubové hobliny. Pivo je docela silné, 24stupňové – více snad ještě žádný český stout neměl. Ve vůni i chuti dominuje hořká čokoláda a praženost, na pozadí jsou znát tóny dřeva, švestek, malin i rozinek. Má vyšší plnost a také moc příjemné, výrazné a dlouhé doznívání. Výborný kousek.

Druhé pivo z Clocku je No Idols! Double IPA, devatenáctka chmelená novozélandským chmelem Nelson Sauvin. Je výrazně chmelově ovocná a svěží, jak už je u tohoto chmelu zvykem, našli jsme v ní mandarinky, angrešty, žluté melouny i mango a citrusovou kůru. Povedené pivo – příjemná vyšší hořkost, spíše plnější tělo a nebezpečně vysoká pitelnost. Už se těšíme, co nám Clock předvede příště.

Na konec listopadu Matuška připravil trochu nečekané pivo – spodně kvašenou Devítku. Je příjemně chmelově bylinná (připomíná třeba mateřídoušku), obilně sladová, lehká a parádně pitelná. Tohle bychom dokázali pít v létě celý den. Jedinou vadou na kráse je „matuškovská“ cena – většinu českých minipivovarských desítek si dáte minimálně o třetinu levněji.

Druhé nové Matuškovo pivo je Knír, polotmavá čtrnáctka uvařená k příležitosti Movemberu, do distribuce se dostala až na sklonku listopadu. Je sladová, karamelová, lehce toustová a chmelově kořenitá. Pije se dobře a je příjemná, ale není to nic, z čeho bychom si sedli na zadek.

Piva od Mazáka z Dolních Bojanovic nám chutnají, takže jsme byli na zdejší novou IPA zvědaví. Je svěže ovocná s tóny bílých hroznů, melounů, angreštů i tropického ovoce, tak akorát karamelová a hodně hořká (ale ne nepříjemně).  Pije se úplně sama, velmi povedené pivo.

Ochutnali jsme i druhé pivo z Vinohradského pivovaru. Je to jantarový ležák, ve vůni je podobně bylinný jako jeho světlý bratr, ale jinak je karamelový, toustový, lehce kvasnicový s náznakem ovoce. Pil se dobře, chutnal nám o poznání více než ležák světlý. Tak snad budou i další piva pokračovat ve vzestupné tendenci.

Plzeňský Joe’s Garage začíná vařit čím dál více piva, v posledních dnech se vyrojilo hodně druhů. Zkusili jsme Lager, světlý ležák. Příjemně bylinně, kořenitě i peprně chmelový, obilně sladový, vcelku dobře pitelný. Druhé pivo je Black IPA, s tóny praženosti a kouře, je lehce borová, bylinná a ovocná.  Trochu ruší takový zatuchlý nádech, ale pije se vcelku dobře. Pivovar Joe’s Garage umí dobrá piva, ale nějaké to doladění by prostě často užila.

Létající Zemský akciový pivovar přišel se svým prvním svrchně kvašeným pivem, nese jméno India Brown Ale. Je to příjemně chmelový ejl, pryskyřičný, grepový i s tóny lesního ovoce, lehce pražený, karamelový. Je hodně hořký, ale pije se dobře – jen trošku ruší drsnější závěr s lehce ulpívající hořkostí, ale aromaticky je výborný. Trošku zvláštní je přístup Zemského pivovaru, který ve složení vyjmenoval hromadu sladů a chmelů s nenápadnou poznámkou, že pivo obsahuje jen některé z nich. To je snad lepší neuvádět nic.

Další piva zmíníme jen ve zkratce. Nenovinka (ale zřídkakdy se vyskytující) 14% kvasnicový speciál od Poutníka je výtečné pivo, téměř tak dobré, jako nefiltrovaná dvanáctka. Železnohorský kávový speciál ze Žlebských Chvalovic je příjemně sladový, karamelový i pražený, kávový je tak akorát. Zaujal zejména svojí výbornou pitelností. Supermarketová piva Argus 12 Černý11 Granát, vyrobená někde v pivovarech Lobkowicz, jsou fajn, za těch pár korun se docela vyplatí. Jihlavská tmavá pšenice je zvláštní pivo, něco jako tmavý ležák s trochou ovocných a kořeněných tónů, ale pitelná je dobře.

Pak tu máme řadu novinek, které nás nezaujaly. Například Krajinská IPA čtrnáctka, osobité pivo z Českých Budějovic. Létající pivovar Malešov po přebalování břevnovských piv přišel s vlastním receptem, podle kterého si nechal v MMX uvařit 14stupňovou IPA, byla divná a nepříliš dobrá. A Děvče polotmavý speciál z nového pivovaru v Chotěšově jsme ani nedopili, prostě takové hnusné „kanálové“ pivo.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…