Ohlédnutí za pivním rokem 2012

sepsala Bludice

14. ledna 2013 v 10:14

Naše letošní ohlédnutí za pivním rokem 2012 přichází ještě o něco později než to loňské. Bohužel nejen pivy živ je člověk a já osobně v poslední době nevím, kam dříve v práci skočit, tudíž Pivníky dosti zanedbávám. Nicméně sice pozdě, ale přece, přinášíme souhrn našich nejlepších, nejzajímavějších a nejvypečenějších pivních zážitků za uplynulý rok.

Za rok 2012 jsme ochutnali přes tisíc nových piv a provedli pivní průzkum v Rakouských horách, Corku, Vídni a v Bratislavě. Také jsme se toulali po Bavorsku, zaskočili na pár piv do Stockholmu a do Wroclavi… což jsou aktivity, které stále ještě čekají, až si najdeme čas a zpracujeme je do článku. Také jsme oslavili rok s Pivníky, navštívili mnoho českých hospůdek, pivovarů a festivalů. A jednou jsme zasedli mezi porotci na soutěži domovarníků. A samozřejmě nesmíme zapomenout zmínit, že jsme se seznámili s celou řadou zajímavých a sympatických lidí, kteří stejně jako my milují pivo a pivní svět.

Ale teď už k tomu nejlepšímu za rok 2012.

Nejzajímavější nová česká piva

Nomád Black Hawk

Objevil se v dubnu 2012 a zazářil jako kometa. Skutečně vydařená Black IPA, které právem patří jedno z nejlepších hodnocení na našich stránkách. A nebyl ani nijak předražený. Za podobná zahraniční piva zaplatíte majlant.

Kocour Gypsy Porter

Nádherný a nebezpečně pitelný Baltic Porter. Více informací najdete zde. Pivovar Kocour se rozhodl toto pivo zařadit do svého běžného sortimentu, takže se s ním budeme moci setkávat i nadále. Doufejme, že bude stejně kvalitní jako první várka.

Nomád Karel

Originální a skvělá IPA chmelená pouze českými chmely.

Nejzajímavější nové české pivovary

Létající pivovar Nomád

První pokusné pivo z tohoto pivovaru se sice objevilo na čepu již na konci roku 2011, ale naplno to rozjel až v roce 2012. My jsme ochutnali 18 Nomádích piv, z nichž většina byla zatraceně vydařená. Určitě se tedy máme na co těšit i v roce 2013.

U Tří růží

Restaurační pivovar, který se nachází v centru Prahy a produkuje jedno velmi vydařené pivo za druhým. Za kvalitou piv stojí sládek Robert Maňák.

Nejoblíbenější hospody

Zlý časy

Ve Zlých časech došlo v průběhu roku 2012 k několika fajn změnám. Hospoda se rozšířila o horní patro, které dříve okupovala smrdutá putiky U Prince. Tyto prostory jsou nyní velmi pěkně zrekonstruované. Přibyly zde také poličky pro ty, kteří si chtějí dát jedno pivko na stojáka, kuřákům bylo vytvořeno zázemí na místě bývalé zahrádky a celý zbytek Zlých časů je v současnosti striktně nekuřácký. Na čepu se objevují také zajímavá zahraniční piva. Jen tak dál.

Zubatý pes

Pivní bar Zubatý pes to v loňském roce celkem rozjel. Na čepu se objevují vynikající zahraniční speciály, které člověk jen tak neochutná. Na tato piva sem zajedeme velmi často rádi i my. Slabší kousky a především pak české ležáky však bohužel poněkud trpí nižší výtočí.

Kulový blesk

Naše srdeční hospůdka, která je v poslední době natolik vyhledávaná, že má člověk problém ukořistit nějaké to nerezervované volné místo, byla rozšířena o pultík na piva na chodbě. Můžeme sem tedy občas zaskočit na jedno dvě pivka na stojáka. Navíc i Kulový blesk je již delší dobu zcela nekuřácký, což kvitujeme s velkým povděkem. V letním období jsme často využívali zázemí pěkné zahrádky.

Nejoblíbenější pivotéky

Pivní rozmanitost

Fajn výběr piv v regálech je doplněný zajímavými pivy na čepu. Pivotéka se navíc nedávno přestěhovala do nových větších prostor a rozšířil sortiment piv na čepu. Můžete si zde dát točené pivo a při popíjení vybírat lahvová piva na doma. Ceny piv jsou na české poměry průměrné až nižší a seženete zde zajímavé kousky, které jinde nekoupíte.

Base Camp

Pivotéka se skvělým výběrem piv za spíše nižší ceny. Všechna piva jsou navíc skladována v lednicích.

Nejoblíbenější „číšníci"

Manželé Vítkovi a jejich pivní bar Napalmě

Bezkonkurenčně nejpříjemnější obsluha široko daleko a důvod, proč i my jako nekuřáci, zaskočíme do baru Napalmě. Sice poté musíme vyhodit veškeré oblečení do pračky, ale vždy si naši návštěvu této hospůdky moc užijeme. Držíme palce, ať se jim stále daří.

David Stovička z Pivní rozmanitosti

Prostě se s ním dobře povídá nejen o pivu.

Paní Jitka z Kulového blesku

Velmi příjemná dáma a naše oblíbená číšnice od chvíle, kdy jsme začali Kulový blesk navštěvovat. Je ostuda, že jej v poslední době tolik zanedbáváme.

Mimopražské podniky, které nás potěšily

Rožnovský pivovar

Příjemná obsluha, vydařená piva a nejlepší pečené koleno, které jsem kdy ochutnala.

Únětický pivovar

Tento pivovar má jediný velký zápor a to je ten, že jej máme poměrně dosti z ruky. Jinak bychom zde byli pečení vaření každý víkend. Restaurace je krásně rekonstruovaná, piva jsou čerstvá a skvěle pitelná a víkendová tematická meníčka jsou skvělý nápad.

Zahraniční objevy

Akkurat

Pivní bar a restaurace ve Stockholmu a jeden z nejzajímavějších pivních barů, který jsme doposud navštívili. Výběr piv je vskutku skvělý a posezení velmi příjemné. Jediné negativum jsou vysoké švédské ceny piv. Nicméně pokud se budete někdy pohybovat po Stockholmu, měli byste tento bar rozhodně navštívit.

Zakład Usług Piwnych

Velmi příjemný podzemní pivní bar ve Wroclavi s nabídkou zajímavých piv z polských malých pivovárků.

1516 Brewing Company

Moderní pivovar ve Vídni, který se zaměřuje na vaření zajímavých zahraničních pivních stylů. V druhém patře je velmi příjemné posezení, piva jsou velmi dobrá, číšnice sice poněkud pomalé a zmatené, ale pohledné a příjemné.

Pivní akce, které jsme si užili nejvíc

Slunce ve skle

Festival, na kterém vyšlo na jedničku téměř vše a to včetně počasí. Spousta dobrých piv a přátelská atmosféra.

Festival minipivovarů na Pražském hradě

Příjemná akce, která měla sice nějaké ty mouchy prvního ročníku, ale my jsme si ji velmi užili. Počasí vyšlo skvěle, pivo bylo podávané sice v malých dávkách, ale v neomezeném množství, žádná otravná hudební a zábavná vystoupení a nádherné prostředí Pražského hradu.

Zlej festival

Rozhodovala jsem se mezi pohodovým festiválkem na Jezerce, který jsme si také velmi užili a Zlým festivalem, na kterém jsme mohli ochutnat celou řadu zajímavých zahraničních piv. Nu, nakonec těsně vyhrává Zlej festival. Doufejme, že i tato vydařená akce bude mít v příštích letech další ročníky.

Nejoblíbenější pivní blogy

Pivní Filosof

Povídání nejen o českém pivním světě, trocha pivního filosofování a hlavně zajímavé a příjemné čtení. Sledujeme pravidelně.

Boak and Bailey

Bailey je chlap, Boak je dáma a já si jejich články čtu velmi ráda. Pivní Filosof napsal, že jsme takoví mladí čeští B&B, což je pro nás velká poklona. Snad jednou budeme psát tak zajímavě jako tito dva pivní blogeři :)

Shut up about Barclay Perkins

Ronald Pattinson a jeho neuvěřitelné tabulky, čísla a zajímavé historické informace. Nicméně já si letos stejně nejvíc užila jeho seriál z pivního putování po Bavorsku.

Tak to byl souhrn toho nej- za rok 2012, na co jsem si vzpomněla. Těch zajímavých a fajn piv, hospod, pivovarů, barů a blogů bych dokázala vyjmenovat mnohem, mnohem více, ale to už bychom to pak mohli vydat rovnou knižně :)

Nějaké plány do roku 2013? Žádné velké :) Marley si již několik měsíců hraje s novou verzí Pivníků, kteří budou určitě hezčí, lepší a vůbec… nu, prý se změní hlavně jejich jádro, ať už to znamená cokoliv. V příštím roce bychom se rádi podívali do kraje lambiců Bruselu a údolí řeky Seene a také konečně zajeli do Bambergu. A v neposlední řadě máme v plánu vypít spoustu piva :)

Přejeme vám nejen pivně úspěšný rok 2013.

Ohlédnutí za pivním rokem

Celkem 8 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…