Prague Ale a PIHA 2012

sepsal Marley

7. prosince 2012 v 8:25

Minulý víkend se v Praze konala akce Prague Ale, přehlídka zahraničních piv pořádaná Pivní rozmanitostí. Nás ale ještě před ní povinnost zavolala jinam, na sobotní PIHA 2012 (Prague International Homebrew Award) v areálu školy v Podskalské. A my na ni byli organizátorem Honzou Kočkou pozváni jakožto ochutnávači vzorků. Celkem jsme se onoho hodnocení piv báli, navíc jsme se doposud účastnili jen menších komornějších degustací… ale vše je jednou poprvé a za zkoušku člověk nic nedá.

Počátek akce se trošku pozdržel – chvíli trvalo, než se daly dohromady domovarnické vzorky a dorazili všichni účastníci. Vše bylo tedy takové uspěchanější, což je asi trošku škoda. Ochutnávání začalo nejširší kategorií neboli svrchně kvašenými pivy (krom pšenic, které měly vlastní skupinu). Vzorky šly bohužel v spíše náhodném pořadí, všemožné nezařaditelné ejly, extra hořké IPA, Stouty, APA, Bittery, Imperial Stouty i piva ochucená zázvorem či dokonce čili.

Pro nás, kteří si piva rádi vychutnáváme v klidu a pohodlí, meditujeme nad nimi a hledáme v nich vše možné, to byla trošku zkouška ohněm. Za ty zhruba tři minuty (které jsme měli na každý vzorek) ještě nějak slovně popsat o co jde a co je v pivu dobře a špatně… obávám se, že textová část mého hodnocení bude díky snaze alespoň něco napsat vypadat jako výplod blábolícího idiota (proto jsem taky pivo s tímto názvem promptně zakoupil na Prague Ale :). Nu, alespoň u číselných hodnocení jsme se snažili, tak to snad úplně mimózní nebylo.

Piva byla jako na houpačce, dost z nich bylo otřesných a jetých. S tímto se v komerčních pivech tak často nesetkáváme, takže nám poněkud dělalo problém to popisovat. Část z nich byla průměrných a pár bylo zajímavých. Byli jsme trošku zklamáni, neboť námi dříve ochutnaná domovarnická piva byla převážně výtečná. Možná se na tom podepsala i logistika a doba mezi PIHA a uvařením jednotlivých piv. Ale u pár kousků věřím, že by nám zachutnaly více, kdybychom na ně měli více času. Hodnotili jsme číselně a trošku dle našich hodnocení na Pivnících, úplně jsme se s tím tedy nemazlili. Takže jsme možná oproti některým mírnějším hodnotitelům vnesli mezi piva poněkud nepoměr… ale s tím se moc dělat nedá, při takovém množství vzorků (ke stovce) není moc šance, aby všichni ohodnotili vše.

Řada věcí byla zvládnuta výtečně. Počet hodnotících byl vysoký (celých 18), takže to určitě dalo lepší výsledky než při pár jednotlivcích. K neutralizaci chuťových buněk byla k dispozici hromada sýra, šunky a pečiva (bez toho by to se složením vzorků vůbec nešlo). A piva byla slušně vychlazená, což třeba u ležáků je základ.

Určitě můžeme říci, že soutěž svůj účel splnila. Lidé se sešli v dobré náladě, podebatovali o pivech svých i cizích a poslechli si zajímavé přednášky. A podporovat domovarnictví je určitě potřeba, přeci jen řada sládků začínala s vařením u sebe doma a teprve potom se vrhla do vaření piva v minipivovarech. Ještě dodám, že celkovým vítězem PIHA 2012 se stal Petr Franěk se svým Imperial Stoutem.

Po skončení soutěže jsme se přesunuli na Prague Ale. To se konalo ve vinohradském klubu Hoo Doo, kam se během pár týdnů natrvalo přestěhuje celá Pivní rozmanitost. Horní prostory, ve kterých pivotéka bude, jsou jednoduché a hezky čisté, takže by to tam mělo být fajn. Lidí bylo celkem dosti, ale místo k sezení si našel snad každý. Díky prodlevě při čekání na výsledky PIHA, cestování a stání ve frontě na pivo jsme měli dost hodin na relaxaci chuťových buněk a akci si mohli řádně užít.

Čepovala se piva z různých koutů světa, od Rakouska a Polska po dalekou Ameriku. Bylo z čeho vybírat a my se vrhli na ochutnávání nám neznámých piv. První na ráně byl Kölsch Brunnsch z rakouského Bierzauberei, příjemné a dobře pitelné sladové pivko s lehkými tóny ovoce a kvasnic. Fajn pivo byl Staňkův nakuřovaný Bear's Belly… jen by v Třebonicich mohli zapracovat na zveřejňování informací o pivech, člověk se o pivu dost často něco dozví až teprve po napití :) Nesedla nám Bambus Lemur IPA od vítěze loňské PIHA, v chuti i vůni bylo něco rušivého navíc.

Dále jsme se vrhli na to nejzajímavější. Bavarias Best Imperial Stout byl fajn, jen by mohl být trošku méně sladký. Příjemná byla Black IPA z dánského Kissmeyera, káva smíchaná s citrusovými chmely. Následoval velmi netradiční kousek Beer Hop Breakfast od Mikkellera. Hodně silný Oatmeal Stout a navíc pořádně nachmelený. Výsledek je trošku rozporuplný, ve vůni se trošku agresivní chmel s kávou bijí, ale v chuti a zejména doznívání naopak tato kombinace excelovala. Pivo, které stojí za ochutnání… ale na běžné popíjení si ho asi nekoupíte :) Akce se protáhla do pozdních nočních hodin, na čepu se objevila řada zajímavých pivek, která jsme už znali… třeba výtečný Flying Dog Wildeman, hezky udělaný mix saisonu a IPA. Poté jsme si dali na chuť ještě jedno pivko a značně znavení se vydali domů.

Po této opravdu náročné sobotě jsme se na Prague Ale vrátili i v neděli, jen si v poklidu vypít pár kousků a zakoupit něco lahvového na doma. Byla to úplně jiná akce, vše bylo pohodové, lidí bylo pár a chaos žádný. Na čepu se objevilo Braustelle Gose, starý pivní styl z německého Lipska, se kterým jsme se setkali poprvé. Ona známá slanost byla cítit výrazně už ve vůni, ale zajímavě se doplňovala s pšeničnou chlebovostí, citróny a kořením. V chuti bylo ještě zajímavější, hezky jemné a překvapivě skvěle pitelné. Na konci člověku zůstala v ústech ona slanost s lehkou kyselostí. Mňam, v budoucnu musíme ulovit ještě nějaká další Gose.

Zvláštní piva pokračovala holandským svrchně kvašeným bockem La Trappe Bockbier. Pro mě jedno z nejlepších pivo celé besídky, mix sladů a karamelu s belgickými „ovocnými“ kvasinkami funguje fantasticky. Bezva byl i belgický kořeněný N'Ice Chouffe. Citrusy se hezky doplňovaly s karamelem a náloží koření a 10% alkoholu v pivě prakticky nebylo znát.

Na závěr jsme nabrali hromadu piv na domácí průzkum, včetně takových perel jako je nakuřovaný Berliner Weisse Abraxxxas. Výběr byl opravdu veliký, Dan Šabík za pultem každému ochotně pomáhal s rozhodováním a též se dělil o své letité zkušenosti.

Ve výsledku nás Prague Ale velmi potěšilo. Sice ceny byly takové klasické jako ve Zlých časech či Zubatém psu, ale z těch občas nesmyslně nízkých cen na některých PiRo akcích v minulosti se asi moc přežívat nedá :) Nešťastná byla hlavně kolize s PIHA, což celkem výrazně ovlivnilo obě akce. Ale z pořadatelského hlediska to asi moc jinak nešlo, takže určitě lepší, než být bez Prague Ale :)

Akce by měla pokračovat v dalších městech jako Vánoční pivní besídka. Třeba v Jihlavě dvanáctého a v Brně šestnáctého. Pokud jste milovníci zajímavých piv, určitě se zastavte.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…