Irsko pivní

sepsala Bludice

12. června 2012 v 10:57

Minulý týden jsme se v návaznosti na mou pracovní cestu několik dní poflakovali po jižním Irsku. Konkrétně v okolí druhého největšího města Irské republiky Corku a městečka Killarney nacházejícího se na okraji stejnojmenného národního parku. Kromě krás irské přírody a toulek po blízkých hradech, pevnostech, šlechtických sídlech, katedrálách a kostelech, jsme samozřejmě věnovali velkou pozornost místní pivní kultuře.

Irsko pivní

Při cestě za pivním poznáváním Irska musíte mít na paměti dvě důležité skutečnosti. Tou první je fakt, že konzumace alkoholu na veřejných místech se vám nemusí vyplatit. Ačkoliv neexistuje žádný zákon, který by požívání alkoholu na veřejnosti zakazoval, je v pravomoci jednotlivých měst pití na veřejnosti zakázat a trestat. Pokud si tedy chcete někde v Irsku otevřít bubínek piva na lavičce v parku, raději se předem informujte, zda tímto neporušíte některou z vyhlášek :)

Za druhé vězte, že alkohol v Irsku můžete zakoupit pouze v obchodech označených jako obchod s lihovinami (Off-licence). Licenci na prodej však mívají velmi často i obchody s potravinami. My jsme například našli velmi pěkný výběr irských, anglických i amerických piv v Tescu a dalších velkých supermarketech. Nepřímým důsledkem nutnosti získání licence pro prodej alkoholu je lepší výběr piv v takovýchto obchodech. V „obyčejném“ Tescu tak můžete narazit na vskutku skvostné kousky. Potkat zde můžete i některá velmi dobrá Německá piva. A samozřejmě také rozsáhlý výběr všemožných eurosranců. Cena kvalitního lahvového irského či anglického piva se v obchodě pohybuje od 2 do 3 €. Často potkáte různé akce typu 5 piv za 10 €.

V Corku se nachází i dvě pivotéky, které se specializují na prodej zajímavých piv. Já se o nich podrobněji zmíním v příštím článku. Někdy mívají licenci na prodej alkoholu i benzínové pumpy. Na jedné takové v Killarney jsme narazili na několik skvostů za více než přijatelnou cenu (například Brooklyn Lager za 2,15 €, či Brooklyn Black Chocolate Stout za 3,10 €).

Irské puby

Pokud budete mít cestu do Irska, za žádných okolností nesmíte vynechat návštěvu irského pubu. V centru Corku a Killarney byly tyto hospody doslova na každém kroku. Většina z nich otvírala již v ranních hodinách a zavírala před půlnocí (v pátek a sobotu ještě později). V dopoledních a brzkých odpoledních hodinách mnohé z těchto pubů nabízejí k jídlu tradiční irskou snídani. Ta stojí od 4,50 do 8 € a svou vydatností vás zasytí na dlouhé hodiny. Nejzákladnější verze (v „našem“ pubu nazývaná malá irská snídaně) sestává ze dvou osmažených bílých klobásek, dvou plátků slaniny, plátku uzeného masa, volského oka a čtyř opečených toustů.

Ve večerních hodinách se v mnoha pubech každý den konala živá hudební vystoupení. Nejživěji bylo v sobotu a především v neděli večer a v noci (v pondělí byl v Irsku svátek). V Killarney to v neděli večer vypadlo tak, že do pubu vyrazilo snad celé město. Nejvíc mě fascinovaly ženy a dívky všeho věku a tvaru, které téměř bez výjimky vyrazily do pubu v minisukni, či krátkých šatečkách a v botách s deseticentimetrovými podpatky (některé se na nich při opouštění baru velmi nebezpečně klátily). Já jsem v džínách a tričku vypadala v pubu i na ulici naprosto nepatřičně. Puby byly v tuto dobu nacpané k prasknutí. Zvláště ty, kde hrály zajímavé hudební skupiny. Někteří lidé se na celý večer usídlili v jednom pubu, ale převážná většina korzovala ulicemi Killarney a přemísťovala se mezi jednolivými občerstvovnami. Zajímavé je, že v pubu si vlastně ani nemusíte dát nic k pití, stačí prostě vejít dovnitř a poslouchat hudbu. Pokud budete bez piva, nikdo vás určitě nevyhodí. Stejně tak si své pivo objednané u baru můžete vypít prakticky kdekoliv. Třeba na ulici před barem, kterážto oblast je však především výhradním stanovištěm kuřáků, neb v Irsku platí striktní zákaz kouření ve všech vnitřních prostorách pubů i restaurací.

Na baru pubů bývá klasická nabídka: stout, ale, lager a cider. Většinou žádné velké špeky. Stout je obvykle nejlevnější a bývá reprezentovaný Guinnessem, Beamishem, či Murphy's Stoutem. Často bývají na výběr minimálně dva různé stouty. Ale bývalo v Corku a Killarney nejčastěji reprezentováno irským Smithwick’s Ale. Lagery zpravidla byly ze všech piv nejdražší a nejčastější byly různé břečky typu Heineken, či Coors Light. Cidery jsou zpravidla z celé nabídky točených nápojů nejdražší. Jejich cena je okolo 5 € za pintu. Častý je například Bulmers. Irové pijí v podstatě téměř vše, ač nejčastěji jsme je viděli popíjet lager a stout. Občas se ukázal i někdo se ciderem a snad nejméně často jsme viděli popíjet ale.

Irské jídlo

V rámci mé pracovní cesty pro nás organizátoři připravili večer s ochutnávkou tradičních pokrmů z města Cork. Osobně mě překvapilo, jak je nabídka pokrmů velmi vzdálená mým představám o irském jídle. Irský kolega mi vysvětlil, že současná irská kuchyně je prý naštěstí velmi ovlivněna přistěhovalci a mezinárodní kuchyní. Z toho nejzajímavějšího můžu jmenovat tradiční kebab z mletého jehněčího masa s irským jogurtem, francouzskou bagetu plněnou steakem z Aberdeen Anguse (což je mimochodem plemeno skotu, které nejčastěji potkáte na pastvinách jižního Irska), pie plněný steakem z Aberdeen Anguse naloženém v Mourphy's stoutu, či vegetariánská verze plněná zeleninou a kozím sýrem (mňam), směs mořských plodů ve smetanové omáčce, stew z hovězího, zeleniny a hub, ale také klasická pizza, či indická jídla. Proslavený irish stew z jehněčího masa, zeleniny a brambor si můžete dát nejspíše v turistických oblastech. Cena této husté polévky v restauraci bývá od 12 do 17 €. Vůbec jakékoliv stravování v restauracích vás v Irsku přijde celkem draho. Naštěstí je tu druhá možnost, stravovat se v rychlém občerstvení. My jsme si oblíbili především klasické fish and chips, kterých jsme za 5,50 € dostali v Corku pořádnou nálož. Dobré jsou i různé cottage pie z mletého masa, které si můžete zakoupit v pekařství. A oblíbenou chuťovkou pak velké hranolky za 3,50 €, kterých dostanete do balícího papíru takovou hromadu, že i ve dvou lidech je problém všechny spořádat. V obchodech, či na tržnici si můžete za velmi přijatelné ceny zakoupit různé irské sýry, které jsou vskutku výborné.

Irské pivní styly

Stout

Pivní znalci samozřejmě vědí, že stout se nenarodil v Irsku. Tento pivní styl se poprvé objevil v Londýně původně jako stout porter. Pokud se však dneska v laických kruzích začne mluvit o stoutu, je tím prvním, co vytane prostému pijanovi piva na mysl, Irsko a konkrétně Guinness, což je prototyp tak zvaných dry stoutů (či také Irish dry stoutů). Tento krémový, hladký, kávový a lehce pražený nápoj v Irsku zkrátka zdomácněl. Snad každý klasický pub v Irsku má na čepu alespoň jeden stout, často bývají v nabídce i dvě až tři různé značky stoutu. Irové jej pijí rádi.

Irish Red Ale

Tento pivní styl je tentokrát skutečně původem z Irska. Irové mu však takto neříkají, pro ně je to prostě Red Ale, či prostě Ale :) V obyčejných irských pubech se s ním můžete nejčastěji setkat jako se Smithwick’s Ale, či Kilkenny. Ale s oblibou jej vaří i malé a restaurační pivovárky v Irsku. Jedná se o velmi pitelné pivo jehož základem je slad. V Irsku (stejně jako například i ve Skotsku) totiž nejsou vhodné podmínky pro pěstování chmele, a tak byly v minulosti pivovary nuceny dovážet chmel ze zahraničí. Výsledkem tohoto historického vývoje je to, že Red Ale je velmi málo chmelený pivní styl bez výrazných chmelových aromat. V chuti dominuje karamel, topinkové tóny a také tóny mléčných karamelek. Hořkost je spíše nízká, či střední a je částečně zapříčiněna použitím pražených sladů. Ty se také projevují především v závěru chuti, která je lehce pražená. Musím říct, že jsem si tento styl piva dosti oblíbila. Po v dnešní době tak populárních chmelových bombách je to příjemná změna.

Cider

Cider je v Irsku velmi oblíbený. Najdete ho snad v každém baru na čepu a ve všech supermarketech, kde se prodává alkohol. Mimochodem, ač piva v PET lahvi jsme v Irsku nikde nepotkali, cider prodávaný v PET lahvi je naopak velmi častý. Irský cider je většinou čistě jablečný, jemný a dobře pitelný.

A to je pro dnešek asi všechno :) V některém z následujících článků se vrátím k pivům, které jsme v Irsku ochutnali a zajímavým podnikům, které jsme navštívili.

Poznámka: Veškeré osobní zkušenosti vycházejí z jižní oblasti Irska – hrabství Cork a Kerry. Severněji může být všechno zcela jinak :)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…