Za lyžemi a pšenicí do Rakous

sepsal Marley

4. dubna 2012 v 9:37

Ač se může zdát, že největším výkonem pivníka jsou vytrvalostní běhy mezi hospodami s pivní rozmanitostí, jednou za čas se vydá mučit tělo i jinak. My jsme minulý týden zamířili na sjezdovky střediska Stubai.

Hned po příjezdu se vydáváme prozkoumat to nejzajímavější v okolí – místní restaurační pivovar Dorfbräu. Je to z našeho penzionu hezká desetikilometrová procházka. Při příchodu na místo se bohužel dozvídáme, že vlastní pivo už nějakou dobu nevaří. Hospoda, která dále nese jméno pivovaru, vypadá útulně a nabízí úctyhodných 8 točených piv. Bohužel je však také kuřácká a číšník a výčepní v jednom věnuje větší pozornost sledování fotbalu, než-li sledování hostů. Přesto neodoláme a čtyři piva ochutnáváme. Z nabídky nás nejvíce zaujmou piva z rakouského pivovaru Hirt. Nefiltrovaný Hirter Zwickl představitel méně známého pivního stylu Zwickelbier (Zwickelbier je velmi podobný pivní styl jako Kellerbier, ne-li téměř shodný. Většinou se uvádí, že Zwickel má o něco vyšší říz, o něco nižší chmelení a bývá i o něco slabší, než-li Keller.) je příjemný dobře pitelný kousek, ve vůni i chuti sladový a kvasnicový. Polotmavý Hirter 1270 je výrazně ovocný a chlebový, ale obávám se, že pivo bylo už poněkud unavené a postižené oxidací, což bylo patrné zvláště ve vůni, kdy se k pro mě ne nepříjemným tónům sherry, přidávaly i méně příjemné papírové tóny. Tmavý Hirter Morchl chutná hezky po kávě a sušeném ovoci, ale pravděpodobně též není v úplně nejlepší kondici (dle octových tónů ve vůni). Vlastně ani není divu, všichni návštěvníci podniku, kteří zde s námi byli, popíjeli místní europivo, takže výtoč ostatních piv na čepu nejspíš nebyla ideální. Posledním ochutnaným pivem je německá pšenice Erdinger Urweisse s nádhernou typickou vůní bavorských pšenic, záplavou ovocných a kořeněných chutí a krásným dlouhým dozníváním. Vlastně nejlepší pivo, které jsme zde za celý týden měli možnost konzumovat.

Počasí nám přeje, a tak většinu času trávíme na lyžích. Na pivo přijde řada vždy v odpoledních chvílích odpočinku (kdy se davy lidu vyhrnou po obědě z restaurací). První den okusíme v nejvýše položené restauraci v Rakousku Jochdohle (3150 m n.m.) místní oblíbený světlý ležák Kaiser… není to nejlepší volba, je to takové nedobré europivo. Naštěstí záhy objevujeme stánek s lahvovým Erdingerem Urweissem, kterým si řádně spravíme chuť.

Další dny tedy raději zasvěcujeme ochutnávání pšenic. Narážíme na tmavý Erdinger, obilné a sladové pivko, lehce kořeněné. Určitě by bylo fajn jej zkusit po pár měsících ležení ve sklepě :) V penzionu nám točí klasický rakouský Edelweiss Weissbier, který je snadno dostupný i v Česku. Příjemný pšeničný kousek s banánovými, hřebíčkovými a vanilkovými tóny. Kéž by většina „supermarketových“ piv dosahovala alespoň takovýchto kvalit. Zkoušíme i tmavou verzi v láhvi – Edelweiss Dunkel. Též sympatické pivo, snoubí se v něm banány a koření s chlebovou kůrkou a perníky.

V místním supermarketu vybíráme dvě pšenice z německého pivovaru Zum Schwarzen Adler. Světlý Adler je obilně ovocný, v dochuti připomínající aspirin :)) Tmavý Adler je zajímavější, výrazně banánový a hřebíčková, velmi dobře pitelný. Zkoušíme i pár rakouských ležáků (Wieselburger Gold, Zipfer Urtyp, Egger Märzenbier), ale všechny jsou prakticky nepitelné, nemá smysl se o nich více rozepisovat. Mimochodem rakouské Märzeny jsou něco úplně jiného, než-li Märzeny německé. Pokud narazíte v rakouském supermarketu na pivo označované jako Märzen (Märzenbier), neradujte se, neboť toto pivo pravděpodobně nebude ničím speciální a zajímavé. S vysokou pravděpodobností se bude jednat o světlý ležák z velkého průmyslového pivovaru. V Rakousku patří Märzen k nejoblíbenějšímu stylu (tvoří prý přibližně 60% všech prodaných piv).

Ke konci týdne narážíme na chatu s německými pšenicemi König Ludwig. Čepovaný Světlý König je vynikající, velmi ovocný a (jak často říká Bludice) žvýkačkový. Ani tmavý König není k zahození, vcelku zdařilé pivo.

Párování piva a sněhu nám tedy vyšlo hezky. Pivně orientovaným sportovcům doporučujeme zaměřit se v Rakousku na pšeničná piva, my jsme na žádné vyloženě špatné nenarazili. Spodně kvašeným ležákům se raději vyhněte (pokud tedy čirou náhodou nenarazíte na pivně pestrou hospodu).

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…