Ohlédnutí za pivním rokem 2017

sepsal Marley

17. ledna 2018 v 9:30

Další rok vydatného popíjení piva je za námi. Jako obvykle přinášíme stručné shrnutí toho, co se zde u nás na blogu událo, která nejzajímavější piva jsme ochutnali a též i něco statistik.

Vloni jsme ztrestali celkově 1662 nových piv, což je zhruba o stovku méně než předloni. To asi neznamená, že bychom nějak šetřili svá játra, ale často jsme pili piva, která jsme už měli dříve – to se týká hlavně našich výletů po pivovarech Česka a Bavorska. Nových piv z Česka to bylo 733 – to je zhruba 45 % z celkového počtu, což naopak je o pár kousků více než vloni. A jako obvykle se hlavně na česká piva v tomto bilancování zaměříme.

Nejzajímavější nová česká piva roku 2017

V roce 2017 bylo opravu z čeho vybírat – jak neustále přibývá pivovarů, člověk už nemá šanci stíhat ochutnávat úplně vše – to je ale dobře, protože může volit piva těch pivovarů, které buď nezná nebo se kterými má z dřívějška dobré zkušenosti. Bez uvedení pořadí nás nejvíce zaujala tato piva:

  • Coco Chanel od létající Sibeerie – výrazný stout ochucený vanilkou a kokosem, s parádním dlouhým dozníváním.
  • Russian Liver Barrel Aged ze spolupráce české Sibeerie a německého Freigeistu – hutný a extra chutný datlový baltský porter, ve verzi dozrávané v dubovém sudu.
  • Black Hole imperial stout s americkými chmely od Zhůřáka – skvělý pražený a čokoládový silák s nádechem citrusů.
  • Asfalt Extreme Stout 2016 (číslo značí datum uvaření, ne vydání) – další ročník Zhůřákova bezva imperial stoutu.
  • Smoked Porter Whisky Barrel-Aged ze Strahova – oproti loňsku lehce upravený, se změněnými chmely, dozrávaný na dubových hoblinách máčených ve whisky Caol Ila.
  • Barrel-Aged Great White – parádní líbivka od Matušky na konec roku, weizenbock dozrávaný v sudu po vínovici od Žufánka.

Vloni to holt bylo hodně ve znamení tmavých piv – světlá piva mají zástupce jen v Matuškovi a na nějaký nový úplně bombastický klasický ejl jsme nenarazili.

A pak je tu řada piv, která byla skoro stejně skvělá:

V seznamu dalších jen o malinko méně parádních piv už ale ejly dominují a mezi ně se sem tam vtěsnal i nějaký ten nový ležák.

  • Strahovskému pivovaru se vloni podařilo prakticky vše, na co sáhl – výborné byly zejména várky piv piv Antidepressant Autumn Pale Ale, Chocolate Stout, Prohibition Double IPA či Summer Red Ale. Ale bezva tam jsou samozřejmě i klasická piva a ta sezónní, která receptury nemění.
  • I „beergeekovská“ Sibeeria krom výše jmenovaných piv uvařila další příjemné kousky – například svěží ejlovou desítku Léto či nadupanou dvojitou IPA Oops! I Did It Again.
  • Létajícímu Falkonovi se vloni povedly zejména jednochmelové IPA – skvělá byla třeba krásně ovocná s německým chmelem Hallertau Blanc či výborná líbivka s americkým Mosaicem.
  • Další létající pivovar – Chroust (dříve Létající chroust) se zase předvedl tropicky ovocnou APA Hoptopia či extra tmavou red IPA Redneck s oblíbeným osobitým chmelem Sorachi Ace.
  • Broumský Matuška krom zmíněného weizenbocku nacpal do dubového sudu i Imperial Stout a ten se mu povedl téměř stejně dobře.
  • Zhůřákovi se povedla i žitná černá IPA Dark Dawn.
  • Z nového pivovaru Hostivar H² jsme si zamilovali vyváženou čtrnáctku Black Ale.
  • Pivovar Slavkov nás ve spolupráci s Poctivým výčepem potěšil polotmavou patnáctkou Poctivej bock.
  • Plzeňský Raven zase spolu s barem Illegal Beer připravil výborný kávový Illegal Stout.
  • Zichovec přišel s extra líbivým silným Saisonem, dozrávaným v sudech po bílém víně.
  • Od létajícího SQBRU nás bavila třeba výborná ovocná a hořká dvojitá IPA Diktát.
  • A v Úněticích na jaře představili tmavou jedenáctku Josefínu, vyvážené a parádně pitelné pivo.

Je vidět, že v Česku máme více než dvě až tři dobrá piva, jak nám chce nakukat jeden nejmenovaný všeznalý prezidentský kandidát.

Nejzajímavější nové české pivovary

V roce 2017 vzniklo kolem padesáti pivovarů (ještě musíme aktualizovat naši mapu o poslední přírůstky, abychom se dostali ke správnému číslu). Jelikož jsme zatím stihli ochutnat pivo jen asi ze čtvrtiny z nich, nemůžeme zatím pořádně zhodnotit jejich kvality. Za nás se bezkonkurenčně nejlepším pivovarem stal nový Hostivar H² – jeho piva jsou tak povedená, že je možné, že by ho netrumfl ani žádný z pivovarů, které jsme neochutnali.

Dále za zmínku stojí pivovary Máša, Knajzl či Kamenice nad Lipou – pokud se jim podaří vyladit piva, mohly by se i časem zařadit mezi českou špičku. A dobře se v roce 2017 předvedl i plzeňský pivovar Beer Factory, který vznikl na konci roku 2016 (zlí jazykové tvrdí, že stejně zpočátku ještě neměl všechna piva „svá“) – ochutnali jsme devět druhů jeho piv a kvalitou byla v rozmezí od „vcelku fajn“ až po výborná.

Z nových létajících pivovarů zazářil nejvíce SQBRU se svými sedmi uvařenými pivy a musíme zmínit i Chrousta, který po premiéře na sklonku roku 2016 přišel vloni s bezmála dvacítkou různých, vesměs velmi chutných piv.

Nové hospody

Jen v Praze vzniklo tolik pivních barů, že jsme je ani nestihli všechny navštívit. Často jde ale o moderní „craft“ bary – jeden jako druhý – s Matuškou, Permonem a Clockem na čepu, s cenami útočícími někam ke stokoruně za půllitr a ničím, co by nás nějak výrazně zaujalo a nalákalo. Našly se ale i výjimky. Rádi jezdíme do malé hospůdky Pivárna U Klauna na sídlišti Nová Harfa na Vysočanech. Pak tu v Praze jsou nadějné podniky jako je třeba Malý / Velký pivovaru Falkon, nacházející se na I. P. Pavlova na místě dřívějšího Nota Bene Beerpointu či Ale! Bar na Smíchově. Zaujala nás i Zahrádka Vítězná 18, ta je ale nyní v chladných měsících uzavřena. A nesmíme zapomenout na jeden z nejlepších pivních podniků v Česku – Bar Napalmě, který se před pár týdny přestěhoval do nových prostor.

Nejlepší festivaly

Ač se stále objevují nové a nové pivní festivaly, vloni nás opět nejvíce bavily klasiky jako je pražský Festival minipivovarů na Hradě a plzeňské Slunce ve skle – které bylo letos dokonce dvoudenní. A samozřejmě dvojice černokosteleckých festivalů – VysmoleníVykulení. Z nových akcí nás zaujal Salón piva – pražská verze slavných slovenských festivalů.

Něco čísel

Na závěr přidáme tradiční přehled návštěvnosti. Vloni na náš web zavítalo 625 tisíc návštěv – což je o pětinu více než předloni (a předloni to bylo zase o pětinu více než rok předtím). Je to trochu s podivem – druhou půli loňského roku jsme docela zaháleli a napsali pouhých osm článků – oproti šedesáti v prvním půli roku. K tomu jsme za celý rok zveřejnili 53 fotogalerií. Nu, v poslední době více fotíme než píšeme – ale budeme se to snažit trochu napravit. Každopádně jsme rádi, že nás čtete a prohlížíte :)

Nejčtenější články

  1. Pivo vařené speciálně pro tento podnik… nenechali jste se náhodou napálit? – náš náhled do světa přebalovaných a klamavých piv měl nečekaný úspěch.
  2. Pivo se točí nebo čepuje? – článek z předloňska, populární odpověď na hloupé hlášky typu „točí se kolotoč a ne pivo“.
  3. Česká nealkoholická piva
  4. Nový pražský pivovar Hostivar H² – první dojmy z nového Hostivaru, brzy jsme si to tam oblíbili.
  5. Ohlédnutí za pivním rokem 2016
  6. Sibeeria Léto, Strahov Red Ale, Clock ananas, Mazák Nelson Sauvin, Purkmistr Stout a další novinky
  7. Matuška Charles, Sibeeria Coco, Strahov Sakura, Hostivar tmavá 14, Únětická Josefína a další novinky
  8. Třikrát nově v Praze – Galerka, výčep Hostomic na Soukenické a Hostivařská pivotéka – tři zajímavé pražské pivní podniky (Hostivařská pivotéka bohužel dlouho nepřežila – v létě ukončila činnost).
  9. Co je to vlastně ležák aneb původ pivních bludů a kvíz jako bonus – první z našich žertovných netriviálních pivních testů, snad v budoucnu přidáme i další.
  10. Matuška Eldorado, Clock U.S. Saison, Zichovec Amarillo, ejly z Chotovin a jiná nová piva

Nejprohlíženější piva

  1. Argus 12 Maestic „Lidl je levný“
  2. Braustelle Helios – lidé hledají, kde koupit neexistující „héliové pivo“ a tohle jim vypadne na Google mezi prvními.
  3. Žatec Sedmý Schod
  4. Krušovice Ležák za studena chmelený
  5. Pilsner Urquell
  6. Bernard IPA
  7. Matuška Tropical Rocket
  8. Matuška Zlatá raketa
  9. Starobrno Zelené pivo
  10. Matuška Apollo Galaxy

Žebříček je to podobný jako o rok dříve – až na dvě novinky od Krušovic a Bernarda. Že je Matuška z minipivovarů nejpopulárnější je asi bez debat.

A tím pivní rok 2017 uzavíráme, vzhůru do roku nového. Snad bude podobně vydařený jako ten loňský :)

Léta s Pivníky

Celkem 8 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…