Nový pražský pivovar Hostivar H²

sepsal Marley

21. dubna 2017 v 15:13

Není to dávno, co jsme navštívili dva nové pražské pivovary – U SupaLoď – a nyní se nám otevřel pivovar další – Hostivar H² v Horních Měcholupech.

Zkušenější pražští pivaři původní pivovar Hostivar (nyní nazývaný Hostivar H¹) určitě znají. Nový se nachází blízko něj, asi jeden kilometr daleko, hned u nádraží Horní Měcholupy (zatím k němu ale z nádraží nevede jednoduchá přímá cesta, člověk musí pěšinkou podél silnice). Své dveře otevřel veřejnosti ve zkušebním provozu dne 7. dubna.

Budova pivovaru vypadá docela podobně jako Hostivar jednička – při příchodu vás uvítá v nerezová varna za prosklenou stěnou. Jsou tu ale rozdíly – barevně je budova výraznější a u vchodu naleznete drive-in s prodejním okénkem. I restaurace uvnitř vypadá trochu jinak – je dvoupatrová, bez rozmístěných přetlačných pivních tanků jako v H¹. Zahrádka za budovou pivovaru je ještě ve výstavbě – snad ji do léta stihnou připravit, pěkná zahrádka v H¹ je totiž jedna z našich vůbec neoblíbenějších. Pokud jde o počet míst, tak se nám to zdá o trochu menší než „jednička“, ale možná to dožene právě zahrádka.

Jídelní lístek restaurace je tu sice odlišný, ale je v podobné duchu. Najdete v něm masa, pochutiny k pivu, sem tam nějaký salát či polévku. Ceny jsou zhruba průměrné, přes den tu potkáte výhodnější meníčka. Navíc přímo v pivovaru funguje pekárna a v nabídce zde najdete i snídaně – otevírají totiž už v sedm hodin ráno. Jídlo budeme muset ještě v budoucnu okusit, zatím jsme ochutnali jen místní pivní rohlíky, jsou moc fajn.

Obsluha je, podobně jako v prvním Hostivaru, příjemná a rychlá. Mimochodem – můžete zde potkat výčepní Jitku, která dříve pracovala v Kulovém blesku (v dobách, kdy jsme tam ještě chodili rádi). S ní jsme „pivně“ vyrůstali určitě nejen my, a jsme rádi, že ji zase budeme na pivu potkávat.

Co se piva samotného týká, tak jsou tu momentálně v nabídce dva ležáky a dva ejly. Ležáky mají stejné složení jako ty v prvním Hostivaru, ale mají je pod dohledem jiní sládci, takže je jen na jejich schopnostech a chutích, jak moc se budou od těch originálních lišit. Na poslední pípě najdete za studena chmelené nealko od Bakaláře, což je z nealko piv určitě jedna z lepších voleb.

Oba ležáky – světlá jedenáctkapolotmavá dvanáctka – jsou trochu mladší – zatím docela kalné, lehce kvasnicové, ale příjemně sladové, hezky chmelené a dobře pitelné. Těšíme se na budoucí srovnávání s pivy z Hostivaru jedna, bude to zajímavý souboj.

Ejlová desítka by měla být také součástí stálého sortimentu. Je chmelená německou směsí Yellow Sub, zřejmě jde o podobný nebo shodný recept jako měl loňský Hostivarský Ale Letňák. A ač se Ale Letňák velmi povedl, tahle desítka z H² nám zachutnala ještě o něco více – je sladová, svěže citrusová, s nádechem bylin a tropického ovoce. Paráda. Mít to do Horních Měcholup trochu blíže, tak ji sem na chodíme každý den snídat :)

Posledním pivem je černý ejl čtrnáctka. To je už úplně nové pivo – v původním Hostivaru ještě žádný tmavý ejl neuvařili. Je výrazně pražené, s chmelovými tóny pryskyřice, červených pomerančů a lesního i tropického ovoce. Slušně hořké, vyvážené a výborně pitelné. Většině pivovarů se takhle dobré pivo nepodaří uvařit nikdy a tady to dokázali napoprvé. Klobouk dolů, snad se takhle bude dařit i nadále.

Jak je vidět, s pivem jsme tu byli více než spokojeni. A prostředí se nám též líbí, až se zde vše dostaví a doladí, bude to tu asi stejně bezva jako v původním Hostivaru. Za nový pivovar jsme tedy rozhodně rádi, stěžovat si mohou snad jen naše játra, která nyní v těchto končinách budou dostávat dvojnásobně zabrat.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…