Třikrát nově v Praze - Galerka, výčep Hostomic na Soukenické a Hostivařská pivotéka

sepsal Marley

6. února 2017 v 22:01

V posledních měsících bylo v Praze otevřeno mnoho zajímavých podniků. Chvíli nám trvalo, než jsme se k jejich návštěvě dostali, takže to nejsou úplně horké novinky – ale jak už je tu u nás na stránkách zvykem, informujeme rádi na základě vlastních zkušeností, nepřeposíláme jen zkazky bez ověření či nějaké tiskové zprávy. Dnes se podíváme na tři hospody, nebo spíše pivní bary, které se soustředí hlavně na pivo a k jídlu mají k dispozici většinou jen studené pochutiny.

Začneme třeba s Galerkou, která otevřela na počátku prosince v ulici Bělěhradské na kraji Vinohrad. Jde o podnik v polosklepních prostorách, s klenutými stropy a zdmi s obnaženými cihlami. Obsluha je tu velmi milá, i když o úplné pivní znalce asi nejde. Pivo zde teče ze sedmi kohoutů, z toho jsou tři piva stálá – dva světlé ležáky z litoměřického Biskupského pivovaru U sv. Štěpána a jeden polotmavý od Viléma z Jinců. Na zbylých čtyřech kohoutech se střídají piva z dalších českých minipivovarů, například jde o Ravena, Podřipský pivovar, Krušnohor, Antoše či Prager Laffe. Ceny jsou příjemné, spíše nižší, a mnohem nižší, než třeba v nedalekých Zlých časech (kde teď u většiny piv změnili míru na 0,4 l a čepují je zhruba za dřívější „půllitrové“ ceny). V Galerce se nám líbilo, jde o fajn přírůstek na pivní mapě Prahy – při našich pivních tour se tu určitě občas zastavíme.

Druhým nedávno otevřeným podnikem je Pivnice v Soukenické, kterou najdete v centru města, prakticky naproti belgickému pivnímu baru Gulden Draak Bierhuis. Původně šlo o pajzl s Kozlem, ale v polovině prosince byla tato hospůdka znovuotevřena pod taktovkou Hostomického pivovaru. Prostory má opravdu malé – pár míst je u vchodu kolem baru, k tomu dalších pár menších stolků v druhé místnůstce. Při naší návštěvě ve čtvrtek k večeru zde bylo docela plno, ale jak je po změně majitele podnik nekuřácký, vůbec to nevadilo. Z čepu tu teče kompletní sortiment Hostomic – tedy světlá desítka, dvanáctkatmavá čtrnáctka. Plus zde potkáte i případný sezónní speciál – ale vánoční patnáctka nám už stihla před nosem utéct. Hlavním lákadlem jsou ceny, za půllitr desítky dáte jen 27 korun, což je možná i méně než za Braník v nejlevnějších nalejvárnách v okolí. No a piva samotná bývají dobrá až výborná, takže návštěvu můžeme jen doporučit.

Třetí podnik je trochu starší, vznikl už v srpnu loňského roku. My se ale do něj dostali až nedávno, protože leží daleko od centra Prahy. Jde o Hostivařskou pivotéku, kterou najdete v Hostivaři na Hornoměcholupské ulici, hned u tramvajové zastávky Hostivařská. Je to pěkná, jednoduše zařízená hospůdka s v bonusem v podobě několika lednic s lahvovými pivy. Na čepu tu mají 6 druhů piv, jde o neustále se měnící zajímavé kousky z českých minipivovarů. Většinou je to moc dobrý výběr – ani si nepamatujeme, že bychom na stránkách zahlédli nějakou úplnou hrůzu – často jde naopak třeba o Matušku, Albrechta z Frýdlantu či Antoše. Nechybí zde ani horké novinky, můžete tu potkat například piva z létajícího pivovaru Trilobit. Ceny nejsou vzhledem k nabídce nijak vysoké, rozhodně ne tak hrůzné jako u podniků v centru, kde nyní platíte za třetinku lehkého ejlu kolem 45 korun. Celkově je pivotéka příjemný podnik, určitě tu nejsme naposledy. Pokud nebydlíte poblíž, můžete její průzkum spojit s návštěvou kilometr a půl vzdáleného pivovaru Hostivar.

Seriál první dojmy

Celkem 31 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…