Gulden Draak Bierhuis - nový pražský pivní bar

sepsal Marley

22. září 2016 v 15:49

V poslední době není týdne, kdy by se v Praze neotevřel nějaký alespoň trochu zajímavý pivní podnik – ať už s pivy z minipivovaru či malého pivovaru průmyslového. Už to ani nestíháme pořádně sledovat, zaujmout nás dokáže máloco… nyní se to povedlo nově otevřenému belgickému pivnímu baru Gulden Draak Bierhuis.

Bar najdete v centru Prahy, kousek od náměstí Republiky. Je pěkně zařízený, s hezkým výčepem a mnoha sklenicemi zavěšenými nad ním. Ta řada zlatých dráčků piva Gulden Draak nad pípami je trochu taková kýčovitá, ale podobné věci k belgickým barům patří – vlastně je to zde oproti belgickým hrůzám typu Delirium příjemné a útulné.

Momentálně se v Bierhuisu na pípách střídá 15 piv, nejvíce jich je od pivovaru Van Steenberge, výrobce Gulden Draaka. Dále tu najdete asi 80 druhů piv v láhvi. Zaváděcí ceny jsou příjemně nízké – třeba tři ochutnávky o objemu 0,15 l vyjdou na stovku (jde o piva se silou kolem 10 % alkoholu).

K pivu si můžete vybrat z několika druhů pochutin, sýry, klobásy, roastbeef či uzené maso. My zkusili řezníkův výběr, čtyři druhy uzenin – chorizo, uzenou panenku, šunku a bůček. Bylo to velmi chutné a syté, jen bůček nás tolik nezaujal – byl tužší, spíše by se hodil na vaření než samostatné pojídání (jsme holt rozmazlení úžasným bůčkem od Plzáka z Plzně).

Z výčepu jsme zkusili fajn Piraata, kterého jsme dlouho neměli, a Rolanda de Flanders. Čekali jsme výborného silného Rolanda, který býval na čepu v Les Moules (nyní je tam nějaký předražený zřejmě přebalený ležák), tak nás světlé a dle chuti slabé pivo zaskočilo. Naštěstí se zrovna v baru objevil majitel a vše nám vysvětlil – značku piva po Les Moules přebrali a nyní pod ní budou točit různá piva – zrovna v tomto případě šlo o „lehkou“ patnáctku Blond.

Lahvová i čepovaná piva pocházejí převážně z belgických středně velkých průmyslových pivovarů, většinu piv najdete v lahvích v českých pivotékách a občas i na čepu v hospodách. Není ani divu – majitel je totiž dovozcem belgických piv a většinu pražských hospod a pivoték zásobuje. My jsme z lahví zkusili dva z několika málo kousků, které se nám do spárů ještě nedostaly – LuciferaBuffalo Stouta. Moc chutné kousky, ostatně jako většina piv z Belgie (když samozřejmě odečtete největší obry typu InBev a Heineken). A pokud se do baru vydáte s někým tradičně zaměřeným, nemusíte zoufat – na patnácté pípě najdete fajn ležák z Hostomic.

Obsluha je tu velmi milá a příjemná, to v centru Prahy a pražských podnicích s belgickými pivy rozhodně není pravidlem. Jen to čepování občas trochu drhlo, ale to se asi časem doladí.

Gulden Draak Bierhuis se nám zatím moc líbí – rozhodně více než v jiné pražské „belgické“ podniky jako je Bruxx, T-Anker či Les Moules. Trochu nás mrzí, že v nabídce nejsou i piva z malých belgických pivovárků, ale třeba se časem nějaká objeví. Každopádně pokud máte rádi belgická piva, tak rozhodně tento bar doporučujeme k návštěvě.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…