Nový pražský pivovar Lajka

sepsal Marley

4. června 2019 v 16:03

Před měsíce byl v Praze slavnostně otevřen další minipivovar. Jmenuje se Lajka a najdete jej na Letné, pár desítek metrů od slavné pivotéky Base Camp.

Dříve se podnik jmenoval Café Lajka a mohli jste zde na čepu najít několik druhů piv z českých minipivovarů. Nyní v jeho sklepě vznikl malý pivovar, ze kterého budou v kavárně nabídku piv doplňovat o domácí piva.

My se přišli podívat už na slavnostní narážení prvního piva, které proběhlo na ulici originálním humorným způsobem (viz foto výše). Jinak piva pivovar vaří převážně z bio surovin a zatím připravil tři druhy piv. Tato první piva jsou pojmenována po makacích Albert, kteří zahynuli při pokusných letech v raketách V-2 při počátcích dobývání vesmíru.

Prvním pivem je světlá spodně kvašená desítka Albert I. Je docela světlá, středně hořká, výrazněji sladová s lehkými obilnými tóny a chmelově bylinnou linkou s nádechem citrusů. Lehký a velmi pitelný kousek.

Druhý spodně kvašeným pivem je světlá dvanáctka Albert II. Je podobně sladová a hořká jako desítka, ale má výrazně více chmelového aroma – najdete v ní tóny bylin, květin i citrusů. Velmi povedené pivo, ještě o krapet lepší než desítka.

Posledním pivem je American Pale Ale Albert IV, světlá třináctka. Jde o výrazně ovocné pivo s tóny manga, marakuji, mandarinek i žlutých melounů, slušně hořké, chuťově čisté a velmi dobře se popíjející. Do teplých měsíců ideální.

Co se jídla týká, tak kavárna samotná restaurací není, ale krom drobností k pivu zde můžete občas potkat dobroty například z grilu od Adellifood. Zatím se nám ještě nepodařilo od nich nic zkusit, ale třeba burgery vypadají od pohledu velmi chutně. Snad příště.

Momentálně se na čepu v Lajce domácí pivo objevuje jen občas (aktuálně v době psaní článku je na čepu desítka Albert I), ale v budoucnu by tu chtěli mít snad až pět druhů piv. Nicméně vzhledem k žíznivosti návštěvníků asi nebude snadné stíhat pivo vařit. Každopádně nyní, pokud nejste z Prahy, si raději předem ověřte (třeba na Facebooku pivovaru), zda je domácí pivo na čepu. Pokud domácí pivo nestihnete, tak tolik smutnit nemusíte – najdete tu čepovaná piva z další výborných minipivovarů jako je třeba Zichovec, Černý potoka, Clock či Únětice.

Celkově jsme zatím z tohoto nového pivovaru docela nadšeni – takhle dobrá premiérová piva potkáváme opravdu velmi výjimečně. Obsluha i majitelé jsou milí, takže sem budeme rádi chodit… snad se bude v budoucnu dařit piva vařit co nejvíce :)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…