Ohlédnutí za pivním rokem 2016

sepsal Marley

6. ledna 2017 v 16:00

Úspěšně jsme přežili další pivní rok. Jak už je na našem blogu zvykem, nebude ani tentokráte chybět vyhlášení toho „nej“, co nás uplynulý rok zaujalo.

V loňském roce jsme vypili celkem 1771 nových piv (celkově za nás dva, navíc šlo většinou o třetinky), což je jen o trochu více než o rok dříve. Náš alkoholismus se zřejmě již stabilizoval :) Českých piv z toho bylo přesně 40 % a zejména na ta se v následujících řádcích zaměříme.

Nejzajímavější nová česká piva roku 2016

Co nám nejvíce chutnalo? V roce 2016 to bylo ještě vyrovnanější než v minulých letech. O nepatrný kousíček se nad jiná parádní piva dostalo těchto pět piv:

Svatý Norbert Barley Wine – parádní barleywine amerického střihu, dozrávaný na cedrových hoblinách. Ovocná a mentolová bomba, výraznější verze s větším množstívm cedru nám učarovala asi úplně nejvíce ze všech piv a vyrovnalo se jí jen pár zahraničních kousků.

Svatý Norbert Chocolate Stout – výrazná čokoládová nádhera dozrávaná na třešňovém dřevě.

Zhůřák Asfalt Extreme Stout 2015 (pivo se vaří vždy rok předem) – to jméno sedí – hutný silák plný praženosti, kávy i hořké čokolády.

Zhůřák Veselé Tiki Kokosový Stout – extrémní líbivka, zajímavá a skvěle vyladěná.

BeerLab Say Goodbye – dvojitá IPA, neuvěřitelně výrazně ovocná. Po tomto pivu se létající BeerLab přejmenoval na Sibeerii.

A pak je tu řada piv, která byla skoro stejně skvělá:

Nejzajímavější nové české pivovary

Přestože v uplynulém roce vzniklo o pár pivovarů méně než o rok dříve, tak nás jejich prvotiny zaujaly o něco více. Nejvíce nás bavila piva z Továrny Slaný, čečelického Nového světa a ke konci roku i z pražského pivovaru Uhříněves, plus i piva z – překvapení – divoce kvasícího mikulovského Wild Creatures. Ale žádné dalekosáhlé závěry z toho nedělejte – piva z mnoha pivovarů, zejména těch otevřených ke konci roku, jsme ještě neochutnali.

Nové hospody

Zajímavých hospod přibývá i nadále podobně jako pivovarů. V Praze je toho už tolik, že se nám některé dražší hospody s nabídkou typu pět druhů Lobkowiczů, jeden Berounský medvěd a jeden Matuška na čepu ani vůbec nechce navštěvovat – víme, že to žádná trefa do černého nebude. Ale našly se i podniky, které zaujaly. Například pro nás asi první zajímavý bar s dobrou a měnící se nabídkou belgických čepovaných piv – Gulden Draak Bierhuis. K srdci nám přirostl i Craft House Prague – sem chodíme zejména na parádní zahraniční silnější speciality, kterým ani případný delší pobyt na čepu neškodí. Nadějný by mohl být i Diego pivní bar, ale tam jsme zatím stihli zajít jen jednou.

Nejlepší festivaly

I pivní festivaly přibývají ohromným tempem, těch velkých s desítkami pivovarských stánků se vloni vyrojilo neuvěřitelné množství. Nejvíce nás bavila klasika – pražský Festival minipivovarů na Hradě, plzeňské Slunce ve skle a černokostelecké VysmoleníVykulení. Tyto akce vám můžeme i letos bez obav doporučit – šlapou dobře jak hodinky. Z nových festivalů nás příjemně překvapil plzeňský Brewstock v bezva prostředí – z něj by se mohla stát pohodovější a hipsterštějí verze Slunce ve skle.

Něco čísel

Na závěr přidáme pár statistik z našich stránek. K zmíněným 1771 novým pivům se nám povedlo sepsat devadesát dva článků, plus jsme k tomu ještě zveřejnili čtyřicet alb ve fotogalerii. Co se návštěv stránek týká, tak jsme se dostali na 520 tisíc, což je zhruba o pětinu více než v minulém roce. Jsme moc rádi, že nás čtete, a že i ta horší námi vypitá piva měla nějaký smysl :)

Nejnavštěvovanější stránky

Co nám tu lidé nejčastěji procházeli? První byla úvodní stránka, další v pořadí jsou:

  1. Mapa českých pivovarů – polepšila si z loňské druhé příčky
  2. Hledání piv
  3. Piva vařená pro Lidl – vloni byla pátá… Lidl je očividně nejoblíbenější pivotéka :))
  4. Aktuálně v Praze na čepu – shodná pozice jako vloni, Pražští fanoušci zřejmě přibývají stejným tempem jako ostatní
  5. Nově zveřejněná piva
  6. Nejlepší česká piva

Nejčtenější články

  1. Pivo se točí nebo čepuje? – je příjemné, že naše zkoumání historických materiálů mělo nějaký smysl :)
  2. Craft House Prague – nový pražský mnohopípový bar
  3. Nový pražský pivovar Uhříněves – jediný z pěti nových pražských pivovarů, který nás zaujal… očividně to měli podobně i další lidé
  4. Ohlédnutí za pivním rokem 2015 – loňská verze toho, co teď čtete
  5. Je nejlepší pivo na světě opravdu nejlepší? Aneb ochutnali jsme Westvleteren – docela překvapení, články o zahraničních pivech takový úspěch nemívají. Ale Westvleteren je holt Westvleteren.
  6. Česká nealkoholická piva – předloňský článek, který se zřejmě bude držet v našich statistikách podobně jako Lidl
  7. Diego – nový pražský pivní bar
  8. Permon Sorachi Ace, Klínec-Katz Kočičky, Fakenštejn Náhlá Smrt a jiná nová piva – jeden ze 46 loňských článků o pivních novinkách
  9. Nový pražský pivní bar – Bad Flash Bar – zde jsme vlastně ani od první návštěvy nebyli, moc novinek se tu neobjevuje a jen tak na pivo raději zajdeme někam do malých hospůdek
  10. Bernard IPA, Antoš Crystal IPA, Falkon Jarrylo IPA, Radegast Hořký Živel a jiná nová piva – a druhé pivní novinky

Nejprohlíženější česká piva

  1. Argus 12° Maestic – achjo, Lidl po roce opět první
  2. Matuška Apollo Galaxy – o příčku si polepšilo
  3. Matuška Zlatá raketa
  4. Žatec Sedmý Schod
  5. Clock Twist 14° American Red IPA
Pro zajímavost, když vezmeme i nečeská piva, tak před Apollo Galaxy se z nějakého podivného důvodu vyskytl kolínský Braustelle Helios a též i aprílový Ten Pi-tchus Lager a před Twistem belgický Hoegaarden.

A to je z našeho ohlédnutí vše. Co nejvíce zaujalo v roce 2016 vás? Nebojte se tu podělit o vaše dojmy, budeme za ně rádi.

Léta s Pivníky

Celkem 8 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…