Matuška Eldorado, Clock U.S. Saison, Zichovec Amarillo, ejly z Chotovin a jiná nová piva

sepsal Marley

20. června 2017 v 21:53

Po náročném pivně festivalovém víkendu tu konečně máme i další pivní novinky. Dnes to bude hodně nabité, s mnoha povedenými pivy, navíc tu od tří pivovarů máme větší množství zástupců. Nu, vrhněme se na to.

Začneme třeba pivovarem Chotoviny, který v uplynulých dnech vydatně zásoboval Dno pytle svými pivy, jednu chvíli dokonce obsadil všech zdejších osm píp. Zatímco Bludice byla pryč na služebce ve Skotsku, já tam postupně zajel ochutnat všechna nová piva. Začnu třeba desítkou oviP, vařenou speciálně právě pro Dno pytle. Je sladová, pěkně chmelená, čerstvá, přímočará a velmi pitelná. Takovéhle desítky rozhodně můžu. Dále tu máme třeba Cadilac APA, světlý ejl s výraznými tóny tropického a lesního ovoce – slušně hořký, příjemně pitelný. Chotoviny uvařily i novou verzi Vladěnky, po loňské pšeničné APA je to nyní čtrnáctka IPA. Sladové a jemně bylinné pivo s tóny citrusů a hroznů, svěží, velmi dobře se pije. A jako poslední zmíním Red Ale, tmavší třináctku s americkými chmely. Výrazně ovocné pivo s tóny červených pomerančů, lesních jahod a grepů, slušně hořké, lehce pryskyřičné a bylinné. Vyvážené, nebezpečně pitelné – prostě bezva kousek. Chotoviny je radost pít.

Z nového pivovaru řevničovského pivovaru Máša se mi po IPA Sheriff podařilo potkat i zbytek základního sortimentu. Začnu Ležákem, klasickou českou jedenáctkou. Je to výrazně sladové pivo, ale i slušně chmelené s bylinnými a kořenitými tóny. Trochu v něm rušil máslový nádech, ale bylo čerstvé a dobře pitelné. Pak tu je Don Chichot, polotmavá dvanáctka. Je výrazně toustová a karamelová, jen lehce chmelově bylinná. Trochu mi připomněla dunkely z Franků, je příjemná a dobře pitelná. A posledním pivem je M-Ale, světlá dvanáctka s americkými chmely. Je sladová, jemně bylinná a citrusová, středně hořká. Svěží, velmi dobře pitelná. Vypadá to, že Máša bude fajn pivovar.

Dále tu mám několik novinek z nejlepších minipivovarů. Broumský Matuška uvařil světlý ejl Eldorado a jak název napovídá, hlavní roli v něm hraje chmel El Dorado. Pivo je to takové, jak je už u Matušky zvykem – výrazně sladové i ovocné, s tóny ananasu, mandarinek i mango, též je lehce bylinné až pryskyřičné. Moc fajn kousek, do těchto veder ideální.

Potštejnský Clock zase uvařil U.S. Saison, tedy saison s americkými chmely. Podobné pivo uvařil Clock už na loňské Vánoce, jen o stupeň slabší – Zlatý prasátko. U.S. Saison je zajímavý, docela hodně kořeněný, též i bylinný a citrusový. Slušně hořký, pije se velmi dobře.

Zichovec přišel s dalším svým jednochmelovým ejlem Z1, nyní je to americké Amarillo. Je to výrazně ovocné pivo s tóny limetek, karamboly i manga, zajímavě bylinné s nádechem šťovíku, svěží a velmi příjemné. Tyhle ejly už má Zichovec v malíku.

Povedlo se mi ochutnat ještě pár piv ze série Crazy Clownových ochucených Brewstarterů. Brusinka se povedla, pivo to bylo příjemné s tóny sušeného lesního ovoce, též i slušně kořeněné a lehce karamelové. Mátová verze byla lehce osobitá, vcelku výrazně mentolová, docela dobře pitelná… ale máta by asi ladila více s nějakým méně kořeněným pivem. A poslední variantou je Svařák, tedy pivo s kořením přidávaným do svařeného vína. Už tak hodně kořeněný Brewstarter je tedy ještě mnohem kořeněnější, výsledek je docela zajímavý, ale i celkem zvrhlý. Na ochutnání fajn, ale celý večer bych to pít asi nedokázal.

Na chvíli zabrousíme i do průmyslových vod – Plzeňský Prazdroj uvařil Excelent ICE Beer – a jako první český průmyslový pivovar v něm použil populární, původem japonský chmel Sorachi Ace. Ale asi ho nepoužil takové množství, protože do piva přidal ještě mátu (naštěstí ale žádné výluhy či umělá aromata). Pivo je to sladové, lehce bylinné s tóny máty, na pozadí je dokonce znát i trocha kokosu ze Sorachi Ace. Trochu ruší lehký zvětralý nádech, zřejmě z pasterizace, ale jinak mě bavilo, pilo se dobře. Za mě tedy fajn počin, ale možná i proto, že mám mátu rád a Sorachi Ace miluji, běžného pivaře to moc zaujmout nemusí.

Další nový létající pivovar se jmenuje Erlich Bier – pokud se nepletu, tak za ním stojí Tomáš Erlich ze Sdružení přátel piva. Jeho prvotinou je Imperial Porter, pivo vařené podle receptu Jana Šuráně v brněnském pivovaru Lucky Bastard. Je to tmavá dvacítka, karamelová, pražená i čokoládová, nasládlá, s nádechem rozinek. Příjemná a nebezpečně pitelná.

A na závěr tu máme další pivo s vymražováním upravovaným chmelem od Permona – po Citře je to nyní chmel Mosaic. Ejl je to docela ovocný, s tóny citrusů a tropického i lesního ovoce. Slušně hořký, trochu pikantní, docela dobře pitelný. Zdá se, že po několika nepovedených pivech se daří Permonovi kvalitu trochu zlepšit, ale bezva pivům, která vařil zhruba dva roky zpátky, se to zatím neblíží.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…