Za bavorskými samospády do Dna pytle

sepsala Bludice

12. května 2014 v 11:32

Tak se nám v Praze otevřela nová nekuřácká pivnice. Ukrytá je za Botanickou zahradou Univerzity Karlovy v ulici Kateřinská. My jsme se o ní dozvěděli šťastnou náhodou díky reklamnímu banneru na stránkách pivni.info, který inzeroval novou hospodu mimo jiné s bavorskými pivy z dřevěných soudků. Bylo jasné, že sem musíme vyrazit… a aby nám ty soudky náhodou žízniví návštěvníci nevypili, vyrazili jsme raději hned první den na slavnostní otevíračku.

Hospůdka se jmenuje Dno pytle a její prostory jsou velmi skromné. V horní části je jedna malá místnost s pár stolky a židlemi, pokud se však pozorně rozhlédnete, všimnete si úzkého schodiště, které vás zavede dolů do sklepních prostor rozdělených do dalších dvou malých místnůstek a vybavených několika dalšími stolky a v úplně nejzastrčenějším rohu také výčepem, na kterém se v době otevíračky odehrávala ta nejdůležitější dramata.

My jsme po příchodu v půl šesté zjistili, že je celá pivnice kompletně zarezervovaná, naštěstí ale nebyl problém dát si zde pivo i na stojáka, čehož jsme radostně využili. Přišli jsme v pravou chvíli. Henri z pivního infa, pohodlně usazený u stolku v nejtěsnější blízkosti výčepu (to se pozná zkušený pivař :)), nám hned po příchodu oznámil, že se právě chystá naražení prvního samospádového soudku. A skutečně. Jen co jsme si odložili, první soudek stál na baru a jeden ze sympatických majitelů jej slavnostně narazil. Od té chvíle se samospádové soudky střídaly jeden za druhým. Pánové jich z Bavorska přivezli šest a všech šest se v průběhu večera vypilo. Samospádové pivo teklo proudem, občas trocha vychrstla i na podlahu, což byla chvíle, kdy se některým pivařům hrnuly slzy do očí. Todle v Praze chybělo. Samospádové soudky se sice občas (a v poslední době naštěstí stále častěji) objeví ve Zlých časech, Kulovém blesku, či Pivní mapě, ale hospoda, která by se na jejich dovoz specializovala, zatím v Praze nebyla.

Ale nejenom samospádovými pivy živ je pivař a pro ty, kteří dávají přednost říznější verzi piv z kegů, Dno pytle nabízelo také dvě bavorská piva na klasickém výčepu a kromě nich také český Kácov a dva ejly z pivovaru Permon. Majitelé prý uvažují, že na jeden z českých kohoutků v budoucnu zařadí Koutský ležák.

Hned od začátku naší návštěvy nám bylo jasné, že se nejedná o žádný profesionálně zmáknutý podnik, ale o hospůdku, kde profesionalitu převálcovala hromada nadšení. Oba majitelé obsluhovali hosty osobně a po většinu večera spíše nestíhali. Chvílemi jsme si říkali, zda svého rozhodnutí otevřít si hospodu nezačnou hodně rychle litovat :) Nicméně většina hostů se s nastalou situací vyrovnala velmi snadno a lidé si prostě začali chodit pro pivo k výčepu sami. Zvláště ve chvíli, kdy se narážel nový soudek, vytvořila se před výčepem dlouhá fronta žíznivců a pokud majitelé výrazně nestíhali, točili si hosté pivo z dřevěného soudku sami.

Sympatický byl starý dobrý systém lístků s čárkami značícími počet zkonzumovaných piv. Všechna bavorská piva byla za jednotnou cenu 45 Kč za půl litru. Nikdo si tak nemusel lámat hlavu s tím, jaké pivo vlastně vypil, ale při placení jednoduše stačilo nahlásit celkový počet čárek na lístku. Stejnou cenu jako točená piva stála i piva lahvová, kterých zde bylo také několik ke koupi. Tři kousky jsme si vybrali a odvezli domů i my. Hospůdka je tedy zároveň jakousi pivotékou, která by se měla zaměřovat na bavorská piva.

Co se týče výběru bavorských piv, majitelé si je z Bavorska dováží sami, doufejme tedy, že se na čepu budou objevovat i u nás méně známé kousky. Zatím se zde objevila piva ze tří bavorských pivovarů – Hummel a Wagner z Merkendorfu a Knoblach ze Schammelsdoru. Samospádový WagnerKnoblach byly krásně čerstvé. Wagner pěkně sladový, čistý a dobře pitelný, Knoblach výborný, skvěle chmelený, přesně jak jsme si ho pamatovali z poslední návštěvy Bavorska. Škoda jen, že bylo k dispozici velmi omezené množství kameninových půllitrů. Pít samospádové pivo z dřevěných soudků ze skleněného půllitru prostě není ono. Naštěstí jsme patřili mezi těch pár šťastných, kteří si na začátku kameninu ulovili a poté ji již nepustili z ruky.

Celkově jsme si návštěvu Dna pytle moc užili. Hlavně díky výborným samospádům… Účko z pivovaru Knoblach patří k našim nejoblíbenějším ležákům a nikdy dříve bychom si nemysleli, že jej budeme mít příležitost pít v Praze. Doufejme, že se k němu v budoucnu přidají i další skvělá bavorská piva. Takový Witzgall, Lieberth, Roppelt, Krug Geisfelg, Hummel-Bräu, Spezialmnohá další by nás vůbec neurazila :) K dokonalosti už by chyběla jenom pořádná zahrádka pod vzrostlými stromy, kterou bohužel Dno pytle nedisponuje… a pak tedy ještě pořádná zásoba kameninových půllitrů. Držíme palce, ať se Dnu pytle daří a už se těšíme, až sem zajdeme na další výborný samospád.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…