Jak je naším dobrým zvykem, budeme v tomto článku opět dohánět resty a vrátíme se ve vyprávění 2 měsíce zpět. Na konci ledna se konal druhý ročník Libereckého IPA festiválku v Pivním baru Azyl. My jsme o návštěvě tohoto festiválku přemýšleli už minulý rok, ale nějak jsme se v zimním počasí nedokázali vykopat z našeho teplého pražského obydlí. Letos jsme se již účasti nevyhnuli. …
Historie India Pale Ale - bludy, smyšlenky a pohádky
Běžně příliš času napravování pivních bludů a nesmyslů nevěnujeme, raději trávíme čas třeba popíjením skvělého piva. Nedávno se ale na webu objevil článek o India Pale Ale od redaktora Pivních recenzí, plný nesmyslů o vzniku India Pale Ale… a my se rozhodli s tím pro jednou něco udělat. Podobné pohádky o vzniku IPA totiž najdeme po celém (nejen) českém internetu. Například fousatý více než šest let starý článek na Pivním deníku (tam je to ale celkem pochopitelné, v té době byla u nás svrchně kvašená piva v plenkách), text přímo na webu Pivních recenzí či o něco odlišnější povídání na pivovary.info. …
IPA Baked Beans
V poslední době jsem testovala několik pivně kuchařských nápadů a receptů, z nichž největší úspěch sklidily pečené fazole na India Pale Ale. Původně jsem na tento recept narazila na webových stránkách k příležitosti IPA Day 2012… Ty jsou však nyní již bohužel mimo provoz. Nicméně původ tohoto receptu lze dosledovat až na stránky Beer Cruiser. Pokrm je to téměř ideální do tohoto chladného podzimního počasí a navíc velmi, velmi chutný. Jeho příprava je pracovně nenáročná, nicméně musíte počítat s tím, že časově vám výroba tohoto pokrmu zabere celý den a poněkud vám zvýší účet za energie. …
Něco málo z historie India Pale Ale
Dneska máme takovou malou mezinárodní oslavu pivního stylu IPA a my jsme si pro vás při té příležitosti připravili vyprávění o dlouhé cestě, kterou toto pivo prošlo.
India Pale Ale je pivní styl, který je v současné době charakteristický vyšším obsahem alkoholu a vyšším chmelením. Velké popularity dosáhl především v devatenáctém století, tedy v době, kdy byla piva tohoto stylu stále ještě vyvážena do Indie. Nicméně ve dvacátém století popularita tohoto stylu klesla na bod mrazu. Jednak skončily lukrativní vývozy tohoto piva do Indie, druhak jej krutě zasáhla…
Deset ejlů v Pivní rozmanitosti
Tak a je tu opět článek o další akci, kterou uspořádala Pivní rozmanitost. Tentokrát to byla degustace na téma ejlů. A tento můj oblíbený český patvar používám záměrně, neboť degustace se týkala především českých představitelů této velmi rozsáhlé skupiny piv. Obecně lze říci, že tuto skupinu piv charakterizuje použití svrchního kvašení… nu, ale aby to nebylo tak jednoduché, vše má své výjimky, které potvrzují pravidlo. A tak jsou jako Ale označována i piva, která jsou kvašena nejprve svrchně a poté dokvašována za studena spodním kvašením, případně kvašena kombinací ejlových (svrchních) a ležákových…
Čtyři valentýnská piva aneb Něco pro dámy i pro pány
Díky Barboře Polákové už zajisté všichni uživatelé sociálních sítí ví, že Valentýn je jen reklamní bublina. Reklamní předvalentýnské masáži prostě neunikne nikdo. I já jsem tak trochu v hloubi duše doufala v nějaký ten pěkný dáreček… Co třeba taková Křišťálová dekorace v podobě holubic od značky Baccarat za pouhých 4500Kč? :)) S valentýnskými lákadly vyrazili do boje i vinaři… Pobavilo mě víno LOVE 69 pro ty bohatší a Vino Tinto pro ty finančně méně šťastné (ovšem šťastně zamilované). „Absolutní menšina vyznávající trendy piva“ si pak mohla na Valentýna zakoupit speciální srdíčkovou valentýnskou edici…
Pivní radosti uplynulého týdne
Uplynulý týden byl plný radostných pivních setkání a objevů. Začnu pěkně od neděle odpoledne, kdy jsme se po značném úsilí vykopali z tepla domova na cestu do Pivovarského klubu. Hlavním důvodem návštěvy byla ochutnávka Paradoxního Jury. Strávili jsme zde příjemnou a klidnou hodinku usrkávajíc tohoto silného pivního zabijáka. Restaurace byla téměř prázdná a podřimovala v ospalém nedělním odpoledni. K tomu všemu jako bonus příjemná obsluha (V Pivovarském klubu zřejmě musí na číšníky dělat výběrová řízení, jak jinak si vysvětlit, že jsou všichni tak v pohodě?). Paradox Jura je z produkce známých skotských…
S přáním všeho nejlepšího, létající psi a s láskou z Ruska
Nastává nám pivařům v Praze náročné období. Pivní restaurace a bary se předhánějí v tom, kdo nám na čepu předloží větší specialitu. Vše oběhnout a ochutnat je sakra náročné. Dnes se zmíním o čtyřech pozoruhodných pivech, která můžete momentálně v Praze na čepu ochutnat.
Vánoční pozdrav „S přáním všeho nejlepšího“ od pivovaru Dupont (Dupont Avec les Bons Voeux) dorazil do Pivovarského klubu a pokud se nemýlím, tak v České republice jej takto na čepu můžeme ochutnat poprvé. Jedná se o sezónní vánoční pivo stylu Saison a jako vánoční pivo je tento kousek také pořádně silný. …
Čertovský speciál a průmyslová IPA
V minulém týdnu jsme měli možnost narazit v pivních barech na dvě novinky ze dvou český průmyslových pivovarů. Oba kousky mě zaujaly, proto mi nedá, abych se o nich nezmínila.
Tím prvním je čertovský speciál z pivovaru Jihlava. Výrobce o tomto pivu tvrdí, že se jedná o čertovsky dobrý pivní speciál, charakteristický temně červenou barvou, způsobenou přidáním čistě přírodního výtažku z červených hroznů. Pivo skutečně načervenalou barvu má, také se honosí nádherně hustou růžovou pěnou. Na pohled možná zajímavé, ale chuť k napití ve mně tímto vzhledem příliš nevyvolává, právě naopak. …
Vánoční pivní besídka Pivní rozmanitosti v Praze
Asi jsme museli být tento rok velmi hodní. Jak jinak si vysvětlit nadílku, kterou nám na svoji vánoční besídku přichystala Pivní rozmanitost? Mluvím o vánoční besídce, která se konala tuto neděli v pražském hudebním klubu Hoo Doo jakožto třetí v pořadí z pětice vánočních besídek pořádaných v pěti městech České republiky.
Na úvod si dovolím jedno postesknutí nad prostředím, ve kterém se besídka konala. Hned po vstupu do klubu Hoo Doo nás ovanul zápach cigaret. V klubu sice byly oddělené kuřácké a nekuřácké prostory, ale díky průchozím místnostem nám to bylo stejně platné jako v bazénu rozděleném…
Sledujte Pivníky
Nejnovější články
-
Nový český pivní styl v BJCP - 21Č. ČIPA
Marley, 1. dubna 2024 -
Nový létající pivovar TamTam a novinky od Noziba, Zichovce, Sibeerie a Chrousta
Marley, 22. března 2024 -
Poutní speciály od klášterních pivovarů a Plzeňského Prazdroje
Marley, 13. března 2024 -
Čeští sládci se bojí ztráty čichu a chuti po covidu. Chtějí proto přednostní očkování
Bludice, 1. dubna 2021 -
Rozvozy piva po Praze v době krize
Bludice, 22. března 2020
Nově ochutnaná piva
-
Hradecký Klenot / Haksna Apricot Symphony
19. 4.7,5 -
Mazák Plum & Cinnamon Gose
19. 4.7,5 -
Zichovec Sour Aronia & Cherry 12
19. 4.7,5 -
Volt Ultraviolet
19. 4.6,8 -
Zichovec Mexican Hot Chocolate Stout 2023
19. 4.8 -
Vinohradský Aleien IPA
18. 4.7,5 -
Falkon Kabinet with Rosehip 2022
18. 4.8 -
Haksna Bloody Maple
18. 4.3,8 -
Václav Tropical Heat
18. 4.6,3 -
Zichovec Sour Passion Fruit Pink Edition with Aronia
18. 4.7,8
Znovu ochutnaná piva
-
Kbelský pivovar 11 pocestných
11. 3.6,5 -
Clock Rišaví Zmikund 20° Imperial Red Ale
2. 3.8,3 -
Zichovec / Černý potoka Double Stolen Haze
7. 3.8,3 -
Kbelský pivovar 13 havranů
10. 1.6,6 -
Kamenice nad Lipou APA 10
7. 11.6,3
Nově navštívěné hospody
-
Pivovarský dům Benedict
22. 3.6 -
Rittmayer Aisch
18. 9.6 -
Brauhaus Zum Alten Dessauer
23. 1.5,5
Nejnovější alba v galerii
-
Prague Beer Fest 2024
37 fotek, 19. dubna 2024 -
Březnové pivní akce a novinky (2024)
26 fotek, 17. dubna 2024 -
Hesensko a Bavorsko na kole, den 9 - Röbersdorf, Kreuzberg, Stiebarlimbach, Hallerndorf, Witzgall, Eggolsheim, Weigelshofen a Drosedorf
52 fotek, 15. dubna 2024
Kalendář akcí
duben 2024
- 15.
- 16.
- 17.
- 18.
- 19.
- 20.
- 21.
- 22.
- 23.
- 24.
- 25.
- 26.
- 27.
- 28.
- 29.
- 30.
květen 2024
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5.
- 6.
- 7.
- 8.
- 9.
- 10.
- 11.
- 12.
- 13.
- 14.
- 15.
- 16.
- 17.
- 18.
- 19.