IPA Baked Beans

sepsala Bludice

16. října 2012 v 10:26

V poslední době jsem testovala několik pivně kuchařských nápadů a receptů, z nichž největší úspěch sklidily pečené fazole na India Pale Ale. Původně jsem na tento recept narazila na webových stránkách k příležitosti IPA Day 2012… Ty jsou však nyní již bohužel mimo provoz. Nicméně původ tohoto receptu lze dosledovat až na stránky Beer Cruiser. Pokrm je to téměř ideální do tohoto chladného podzimního počasí a navíc velmi, velmi chutný. Jeho příprava je pracovně nenáročná, nicméně musíte počítat s tím, že časově vám výroba tohoto pokrmu zabere celý den a poněkud vám zvýší účet za energie.

Jak na to?

Suroviny (cca 4 porce)

  • 450 až 500 gramů bílých fazolí
  • 2/3 hrnku hnědého cukru Muscovado
  • 3 až 4 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • Špetka hřebíčku (mletého, či celého)
  • 300 až 400 gramů uzeného vepřového, či slaniny
  • 2 až 3 cibule
  • 2 půllitrové lahve piva stylu India Pale Ale

Fazole jsou nejlepší střední až velké. Malé by se vám příliš rozvařily. Co se týče cukru Muscovado, můžete jej zakoupit například v prodejně potravin v Marks & Spencer. Pokud však nemáte podobný obchod nikde po ruce, můžete použít kombinaci melasy a klasického světlejšího hnědého cukru. IPA by měla být kvalitní a taková, která vám chutná i k pití… ideálně americká s citrusovými tóny a tóny tropického ovoce. Nesnažte se ji nahradit nějakým levnějším a horším pivem… nebude to fungovat :) Já jsem zvolila naši oblíbenou Southwold Summer IPA, která je ještě stále občas k dostání v prodejnách Marks & Spencer.

Postup

  1. Vysypte fazole do misky, zalijte je půl litrem IPA a nechte je namočené přes noc.
  2. Ráno fazole můžete dolít vodou, aby byly celé ponořené a nechat dál odpočívat. S vodou to ale moc nepřehánějte, aby nevytěsnila výbornou chuť IPA. Fajnšmekři mohou klidně ještě otevřít třetí lahev IPA a dolít fazole s ní. Jakmile budete připraveni začít vařit, přiveďte fazole k varu a poté odstavte z vařiče a nechte je ještě přibližně hodinu namočené.
  3. Smíchejte hnědý cukr, hořčici, hřebíček, půllitru IPA a IPA s vodou získanou slitím fazolí.
  4. Vyložte dno pekáče / kastrólu vrstvou uzeného masa, nebo slaniny.
  5. Na uzené maso navrstvěte polovinu fazolí.
  6. Přidejte vrstvu cibule.
  7. A na cibuli opět navrstvěte zbývající polovinu fazolí.
  8. Přikryjte další vrstvou uzeného masa, či slaniny.
  9. A vše přelijte směsí cukru, hořčice, hřebíčku a IPA tak, aby byl obsah pekáče celý zalitý touto směsí (pokud je jí nedostatek, přidejte vodu, nicméně mně to vyšlo tak akorát).
  10. Přikryjte poklicí a přikryté pečte v elektrické troubě na cca 120°C minimálně 8 hodin, případně do chvíle, kdy fazole změknout.

A to je celé. Jednoduché, že? Dobrou chuť :)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…