Čertovský speciál a průmyslová IPA

sepsala Bludice

14. prosince 2011 v 16:28

V minulém týdnu jsme měli možnost narazit v pivních barech na dvě novinky ze dvou český průmyslových pivovarů. Oba kousky mě zaujaly, proto mi nedá, abych se o nich nezmínila.

Tím prvním je čertovský speciál z pivovaru Jihlava. Výrobce o tomto pivu tvrdí, že se jedná o čertovsky dobrý pivní speciál, charakteristický temně červenou barvou, způsobenou přidáním čistě přírodního výtažku z červených hroznů. Pivo skutečně načervenalou barvu má, také se honosí nádherně hustou růžovou pěnou. Na pohled možná zajímavé, ale chuť k napití ve mně tímto vzhledem příliš nevyvolává, právě naopak. V chuti je karamelové, s lehce kávovými tóny, poměrně plným tělem, lehce kořeněné a navíc výrazně sladké. Není to rozhodně můj půllitr piva, ale svého konzumenta si určitě najde, o čemž svědčí poměrně příznivá hodnocení na ratebeeru i na stránkách cesty pivních znalců. Čertovský speciál rozvířil pivní diskuzní fóra. V oficiálním složení piva totiž není o červených hroznech ani slovo, místo toho je zde uvedena barva číslo 0120. „Co to asi může být?“ Vedou se spory. Že by E120, či se pod touto šifrou skrývá cosi mnohem tajemnějšího? Jedním si můžeme být jisti, čertovský speciál skutečně dělá čest svému jménu. Čert ví, co do něho hodili :)

Druhý kousek mě zaujal velmi pozitivně. Je to Jubiler India Pale Ale z Vyškova, první IPA uvařená v České republice průmyslovým pivovarem. Osobně jsem k tomuto pivu přistupovala s jistými předsudky a nečekala jsem žádný zázrak. Výsledek mě velmi příjemně překvapil. Opravdu velmi dobrá IPA. Ve vůni citrusová, lehce karamelová a s lehce sladšími pomerančovými tóny. V chuti příjemně ovocná (tropické ovoce), s výraznou hořkou dochutí a příjemným hořkým dozníváním citrusů a grepů. Zajímavé jsou chmely použité při výrobě piva. Kromě klasických chmelů Premiant a Cascade byl použit také chmel Kazbek, který byl vyšlechtěn v České republice z původně ruského planého chmele. Odrůda byla registrovaná v roce 2008 a prý se pyšní výrazně kořeněným aroma. Pokud na toto pivo narazíte, vřele jej doporučuji k ochutnání (momentálně ho mají na čepu v Kulovém blesku). Jedná se o jednorázovou várku piva, která se nebude opakovat. Vyškov mě tímto svým počinem velmi potěšil. Je vidět, že IPU vyrobili poctivě, a že se nejedná o past na pivaře s velkými sliby o červených hroznech a sexy blondýnou na reklamních letáčcích.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…