Historie India Pale Ale - bludy, smyšlenky a pohádky

sepsal Marley

24. dubna 2013 v 10:34

Běžně příliš času napravování pivních bludů a nesmyslů nevěnujeme, raději trávíme čas třeba popíjením skvělého piva. Nedávno se ale na webu objevil článek o India Pale Ale od redaktora Pivních recenzí, plný nesmyslů o vzniku India Pale Ale… a my se rozhodli s tím pro jednou něco udělat. Podobné pohádky o vzniku IPA totiž najdeme po celém (nejen) českém internetu. Například fousatý více než šest let starý článek na Pivním deníku (tam je to ale celkem pochopitelné, v té době byla u nás svrchně kvašená piva v plenkách), text přímo na webu Pivních recenzí či o něco odlišnější povídání na pivovary.info.

Zdrojů o tom, jak to tehdy přesně bylo není příliš mnoho. Nicméně na to, abychom si udělali alespoň hrubý obraz a vyvrátili ty nejběžnější bláboly to celkem stačí. A jaké jsou tyto neoblíbenější nesmysly?

  • Piva se po cestě z Anglie rychle kazila a dorazila do Indie nepitelná.
  • IPA bylo speciální nové pivo vytvořené přímo pro Indii.
  • IPA vznikla po mnoha desetiletích soustředěného výzkumu mnoha sládků.
  • IPA vynalezl jako úplně nový typ piva slavný George Hodson.
  • IPA byla mnohem silnější, než ostatní piva, aby mohla přežít onu cestu lodí.
  • A tyto lodě pluly do Indie kolem Afrického pobřeží.
  • Pivo mělo úspěch i Rusku a vyváželo se sem pod názvem Imperial Pale Ale.

Nic z toho není pravda.

Vše začalo někdy v polovině sedmnáctého století, když se s příchodem koksu začala ve větším vařit světlejší (nikoliv ale světlá) piva nazývaná Pale Ale. Speciálním případem byla silnější a slušně chmelená piva vařená na podzim, která dozrávala zhruba dva roky a byla nazývána například Stock Pale Ale či October Bitter Ale.

Do Indie se piva začala posílat ve větším v druhé polovině osmnáctého století, na lodích se přepravovaly všechny možné druhy piva – Porter, Small Ale či Pale Ale. Tento Pale Ale určený pro Indii nebyl na svůj čas nijak výrazně silný – měl sice kolem 6% alkoholu, ale řada jiných piv byla výrazně silnějších (některá i dvakrát!). Většina piv po čtyřech měsících plavby se zastávkou v Jižní Americe (kvůli doplnění zásob, často to bylo Rio de Janeiro) přijížděla do Indie ve slušné kondici, žádné hrůzné kažení se nekonalo (přežíval i slabší a méně chmelený Small Ale s méně než 5% alkoholu). Postupem času si mezi indickými pijáky získal oblibu (October) Pale Ale od George Hodgsona, který po oněch čtyřech měsících dorazil do Indie krásně uzrálý a připravený k pití. Hodgsonův londýnský pivovar se nacházel kousek od doků Britské Východoindické společnosti (East India Company), která měla monopol na obchod s Indií. I proto Hodgson brzy ovládl většinu indického obchodu s pivem.

Pale Ale pro Indii v Londýně vařily i další pivovary, ale Hodgsonovo kralování ukončili až během devatenáctého století pivovarníci z města Burton upon Trent (více v dřívějším článku od Bludice). Nejdříve přišel Allsopp se svojí více než zdařenou kopií Hodgsonova piva a později se ujmul žezla slavný Bass. A za úspěch tyto pivovary vděčí burtonské vodě bohaté na síran vápenatý, díky ní totiž měla jejich piva příjemnější chmelový projev. Pale Ale v exportním indickém stylu prodávaný doma v Anglii se začal pomalu nazývat India Pale Ale, měl totiž dobrou pověst a lidé vracející se z kolonií jej často vyhledávali.

V jiných Evropských zemích se IPA příliš neujala. Mnohem populárnějším vývozním artiklem byl silnější a sladší Burton Ale a zejména pak Porter, který si oblíbili lidé v pobaltských zemích a v císařském Rusku.

I ke konci devatenáctého století IPA nadále nebylo to nejsilnější pivo, brutálně silné Stout Portery či Burton Ale s alkoholem kolem 10% jej snadno překonávaly. Zlom přišel s první a druhou světovou válkou, během kterých byly na pivo uvaleny vysoké daně a síla piv výrazně poklesla. IPA se propadla až někam na 3-4% alkoholu, a po válce se z toho těžko vzpamatovávala. Sice síla sem tam trošku narostla, ale chutě britských pijanů se už od silnějších a výrazně chmelených piv odklonily, z IPA se nakonec stalo prakticky jen jiné označení pro silnější Bitter, tedy klasický anglický Pale Ale.

Zde padlou vlajku uchopili kolegové ze zámoří. V Americe se ve dvacátém století vařila slavná Ballantine India Pale Ale, silné dlouho zrající pivo, v době své největší slávy se 7,5% alkoholu. Přestože tato IPA neustála nástup ležáků, její kvalita začala upadat a před koncem dvacátého století definitivně zanikla, inspirovala mnoho „craft“ pivovarů k vaření novodobých IPA. Nu a z Ameriky se IPA na přelomu století vrátila zpět do Evropy, výrazně aromatická a často i posílená… a zbytek už znáte. Takovou IPA najdete ve své oblíbené hospůdce či pivotéce :)

Je možné, že v budoucnu se najdou další historické prameny a lehce se tento příběh pozmění, stejně tak budeme rádi za každé upozornění na případné nepřesnosti. Pokud si chcete o IPA přečíst něco více, doporučuji článek Něco málo z historie India Pale Ale, který napsala Bludice minulý rok k příležitosti dne IPA. Většina informací byla čerpána z blogů a knih britských historiků Ronalda Pattinsona a Martyna Cornella. Pokud máte zájem se o historii (nejen) anglického piva dozvědět více, doporučuji tyto dva autory všemi deseti.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…