Je tomu rok a půl, co jsme zde uveřejnili povídání o polských pivech, psali jsme tu i o ochutnávkách AleBrowar (ve Zlých časech, Republice Žižkov i na Žižkovském pivobraní) a též i o naší návštěvě Wrocławi. A za posledních pár měsíců jsme ochutnali řadu dalších zajímavých polských piv, často i úplných novinek, o ty nejzajímavější z nich se podělíme v tomto článku.
Začneme létajícím pivovarem Doctor Brew, který své první pivo uvařil až letos v lednu. Od té doby ale nelenil a připravil mnoho zajímavých a vždy na chmelu postavených piv. Nám se podařilo ochutnat většinu z nich, dohromady sedm kousků. Začneme těmi klasičtějšími, třeba u American IPA. Výrazná ovocná IPA, plná tropického ovoce, citrusů, s lehčími tóny karamelu a ovoce lesního. Má velmi vysokou hořkost, trošku drsnější a ulpívající. Celkově se i přesto pije moc dobře. Druhou IPA od Doctor Brew je Cascade IPA, tedy Single Hop pouze s americkým Cascade. IPA plná citrusů, je též i hodně sladová s tóny karamelu a toffee. Pěkně voňavá, slušně pitelná, ale slad se s Cascadem v chuti trochu bil.
Doctor Brew připravil i lehčí Sunny Ale, velmi ovocné a šťavnaté pivo s tóny jahod, borůvek, bílých hroznů i citrusů. I přes trochu drsnější hořkost je to příjemné a krásně aromatické letní pití. Dalším pivem je Black IPA, která je hodně pražená, s chutí hořké čokolády a kávy. Chmel je též znát, pivo je mandarinkové, grepové, s trochou tropického ovoce a borové pryskyřice. Pivo trochu připomíná americký Stout, je prostě výtečné, možná nejlepší ze všech námi ochutnaných piv z Doctor Brew.
Poslední tři piva od Doctor Brew jsou moderně chmelené pšenice. American Weizen (pšenice s americkými chmely) je hodně chmelený, citrusový s trochou tropického ovoce, z pšenice samotné je znát něco banánů a hřebíčku. Příjemně to dohromady ladí, ruší možná jen trošku zbytečně vysoká hořkost. Australian Weizenbock (weizenbock s australskými chmely) je hodně kořeněný s hřebíčkovými a peprnými tóny, a docela dosti ovocný – pomerančový, banánový, broskvový i hruškový. Dohromady je to trochu divočina, s australskými chmely si většinou spojujeme jemnější piva, ale špatné to vůbec není. Třetím pivem je American Witbier, tedy belgický Wit chmelený americkými chmely. Je plný koriandru, citrusové kůry, limetek i obilnosti. Řízný, zajímavý a dobře pitelný. Z těchto tří pšenic asi nejpovedenější.
Narazili jsme i na dvě piva z pivovaru Kormoran, z jeho speciální řady Podróże Kormorana (cesty Kormorána). American IPA je pivo plné manga, mandarinek, limetek, malin i borůvek. Je též docela sladově karamelové, lehce pryskyřičné a hodně hořké – ale hořkost není vůbec nepříjemná. Prostě parádní IPA, skvěle vyladěná a výtečně pitelná. Druhé pivo je Weizenbock, v jehož složení trošku netradičně najdete špaldu a med. Je sušenkové až perníkové, karamelové, hřebíčkové, lehce banánové a medové a znatelně kyselé. Krom netradiční chuti nás překvapil nižší říz, u Weizenbocků jsme zvyklí spíše na vyšší. Zajímavé pivo, ale určitě ne pro každého – zejména ne pro pivní stylové puristy.
Z pivovaru Pinta jsme za poslední rok ochutnali čtyři neobvyklá piva. Oto Mata je klasická moderní IPA, jen do ní Poláci navíc přidali pořádnou dávku rýže. Pivo je příjemně ovocné – s angrešty, bílým vínem a mandarinkami. Je zajímavé, ale zbytečně moc sladké a též možná méně rýže by prospělo, v chuti je docela znát. Ce n'est pas IPA je francouzské Bière de Garde, ale na rozdíl od dnešních čistých piv tohoto stylu je do něj přidávána pomerančová kůra, myrta a muškátový oříšek. Je hodně kořeněné, pomerančové, sladově sušenkové. Příjemné a zajímavé pivo.
Další z Pinty je Koniec Swiata, pivo vařené ve stylu finského Sahti. Je příjemně banánové, vanilkové, hruškové, sladové a sušenkové, sladší, znát jsou i tóny jalovcových větví i bobulí, které se do piva přidávaly. Až na ten jalovec a nižší říz připomíná některé světlé Weizenbocky. Povedené Sahti, věrně se podobá originálu – alespoň co můžeme soudit z námi ochutnané Finlandia Sahti. A aby Sahti nebylo málo, tak Pinta dohromady s minipivovarem Pracownia Piwa připravila Happy Crack, tmavé žitné Sahti chmelené Amarillem. Čekali jsme nějaký divný osobitý pokus, ale pivo nás příjemně překvapilo – pražené, kouřové a žitné tóny se dobře doplňovaly s jalovcem, švestkami, sušeným a kandovaným ovocem. Vrstevnaté, vyvážené a moc dobře pitelné, tohle se opravdu Pintě povedlo.
Pozadu nezaostává ani druhý známý „craft“ pivovar AleBrowar. Přišel s pivem Ortodox Mild, tedy variací na téma lehkých anglických Mildů. Pivo je pražené, obilné, oříškové a lehce karamelové. Výrazné, příjemné a dobře pitelné. Ale spíše než plnější a ovocnější Mildy připomíná lehčí Porter. A ve spolupráci s norskými Nøgne Ø připravili AleBrowaři Deep Love, žitnou belgickou americkou IPA. To znamená americké chmely, saisonovské kvasinky a žitný i pšeničný slad. Zní to hodně divoce a výsledek opravdu divoký byl – v pivu se mísily chutě žitného chleba, chlebové kůrky, pryskyřice, citrusů, tropického ovoce, lehce i lesního ovoce, karamelu či peprnosti. Tyto chutě sice dohromady úplně neladily, ale vznikal zajímavý kontrast a člověk nakonec zjistil, že se pivo pije úplně samo a je moc příjemné ho zkoumat.
Na zajímavá piva se v Polsku vrhají i velké pivovary – třeba Bracki Browar Zamkowy ze skupiny Heineken uvařil pivo Brackie Imperial IPA, dle receptu vítězného piva ze soutěže na festivalu Birofilia. Pivo je hezky chmelené – s květinami, borovicí, tropickým ovocem i citrusy. Je zároveň hodně sladové a sladké, k tomu se v závěru přidává výrazná alkoholová linka. Dohromady to úplně dobře neladí, zejména po ohřátí se pivo už moc dobře nepije.
Ochutnali jsme poprvé i pivo z pivovaru Wąsosz. Jeho americká IPA Terrence nás trochu vyděsila prakticky nulovou pěnou, ale po přivonění jsme si oddechli. Byla citrusová a květinová s tóny lesního a tropického ovoce, černého bezu i borovice. V chuti se přidávaly karamelové a toustové sladové tóny a celkem vysoká hořkost. Možná bychom trochu ubrali z mnichovského sladu, aby se v chuti více prosadily ovocné tóny, ale i tak je to vydařené pivo.
Z klasických polský piv jsme ochutnali Komes Porter Baltycki z pivovaru Fortuna. Je pražený, čokoládový, karamelový, lehce lékořicový, rozinkový i fíkový. Nasládlý, hřejivý a výrazný. Prostě skvělý, baltský porter jak má být.
Posledním pivem, které jsme zatím z Polska ochutnali, je dvojitý tmavý Weizenbock Kentauros z pivovaru Olimp. Zvláštní pivo s vůní a chutí hořké čokolády, praženosti, ostružin, rozinek, granátového jablka, lehce i banánů, jablek, hřebíčku a alkoholu. Dohromady hodně divoké, když připočítáme i vyšší hořkost a docela slušnou kyselost. Nemohli jsme se dlouho rozhodnout, jestli to pivo je dobré či nedobré, ale rozhodně jsme se u něj nenudili. Úplná tragédie to ale určitě není.
Když to shrneme, tak nás většina polských piv příjemně překvapila, a jen málokteré nás zklamalo. Polákům je co závidět, jak je vidět z jednotlivých piv, jejich minipivovarská produkce je mnohem pestřejší a zatímco české pivovary se plácají někde u „běžných“ IPA a APA, tak v Polsku vedle nich vesele chrlí i piva mnohem méně obvyklá. Prostě polská piva z menších pivovarů můžeme jen doporučit, nemůžeme se dočkat, až potkáme další.
Štítky
Související články
Něco málo o nedobrých i skvělých polských pivech
Pivníkův pivní průvodce po Wrocławi
Večer s AleBrowar v Republice Žižkov
Žižkovské pivobraní podruhé aneb jak Poláci dobyli Prahu
Související piva
AleBrowar Ortodox Mild
Brackie Imperial IPA
Doctor Brew American IPA
Doctor Brew American Weizen
Doctor Brew American Witbier
Doctor Brew Australian Weizenbock
Doctor Brew Black IPA
Doctor Brew Cascade IPA
Doctor Brew Sunny Ale
Finlandia Sahti
Fortuna Komes Porter Baltycki
Kormoran Podróże Kormorana American IPA
Kormoran Podróże Kormorana Weizenbock
Olimp Kentauros
Pinta / Pracownia Piwa Happy Crack
Pinta Ce n'est pas IPA
Pinta Koniec Swiata / Happy End
Pinta Oto Mata IPA
Wąsosz Terrence
Sledujte Pivníky
Nejnovější články
-
Nový český pivní styl v BJCP - 21Č. ČIPA
Marley, 1. dubna 2024 -
Nový létající pivovar TamTam a novinky od Noziba, Zichovce, Sibeerie a Chrousta
Marley, 22. března 2024 -
Poutní speciály od klášterních pivovarů a Plzeňského Prazdroje
Marley, 13. března 2024 -
Čeští sládci se bojí ztráty čichu a chuti po covidu. Chtějí proto přednostní očkování
Bludice, 1. dubna 2021 -
Rozvozy piva po Praze v době krize
Bludice, 22. března 2020
Nově ochutnaná piva
-
Valeč Výběr
20. 4.7,8 -
Raven Calamansi Fruited Gose
20. 4.7,3 -
Hradecký Klenot / Haksna Apricot Symphony
19. 4.7,5 -
Mazák Plum & Cinnamon Gose
19. 4.7,5 -
Zichovec Sour Aronia & Cherry 12
19. 4.7,5 -
Volt Ultraviolet
19. 4.6,8 -
Zichovec Mexican Hot Chocolate Stout 2023
19. 4.8 -
Vinohradský Aleien IPA
18. 4.7,5 -
Falkon Kabinet with Rosehip 2022
18. 4.8 -
Haksna Bloody Maple
18. 4.3,8
Znovu ochutnaná piva
-
Kbelský pivovar 11 pocestných
11. 3.6,5 -
Clock Rišaví Zmikund 20° Imperial Red Ale
2. 3.8,3 -
Zichovec / Černý potoka Double Stolen Haze
7. 3.8,3 -
Kbelský pivovar 13 havranů
10. 1.6,6 -
Kamenice nad Lipou APA 10
7. 11.6,3
Nově navštívěné hospody
-
Pivovarský dům Benedict
22. 3.6 -
Rittmayer Aisch
18. 9.6 -
Brauhaus Zum Alten Dessauer
23. 1.5,5
Nejnovější alba v galerii
-
Prague Beer Fest 2024
37 fotek, 19. dubna 2024 -
Březnové pivní akce a novinky (2024)
26 fotek, 17. dubna 2024 -
Hesensko a Bavorsko na kole, den 9 - Röbersdorf, Kreuzberg, Stiebarlimbach, Hallerndorf, Witzgall, Eggolsheim, Weigelshofen a Drosedorf
52 fotek, 15. dubna 2024