Pivníkův pivní průvodce po Wrocławi

sepsala Bludice

18. února 2013 v 11:27

Wrocław, chcete-li Vratislav, je čtvrté největší město Polska a také jedno z polských nejstarších měst. Kromě pěkného historického centra, Vratislavské fontány a obrovských zástupů trpaslíků, zde můžete narazit také na velké množství pivních obchodů, pivní bary a dva restaurační pivovary. My jsme se do Vratislavi zaskočili podívat na několik dní na konci září a tímto článkem, sice poněkud ze zpožděním, ale přece, přinášíme soupis toho pivně nejzajímavějšího, co byste neměli při návštěvě Vratislavi minout.

Minibrowar Spiż je jeden ze dvou restauračních pivovarů, které se nacházejí na hlavním historickém náměstí ve Vratislavi – Rynku. Spiż zabírá rozlohou sice menší prostor, ale o to zajímavější. Nachází se přímo pod nádhernou Vratislavskou radnicí. Vnitřní prostory jsou tvořeny historickými podzemními klenutými sklepy. Vnitřní prostory jsou kompletně nekuřácké, což se týká všech i níže zmíněných podniků, neb v Polsku platí zákaz kouření v restauracích. Uvnitř se nachází po levé straně restaurace a vpravo pak příjemná pivovarská pivnice. V ní si mohou návštěvníci prohlédnout měděnou varnu za výčepem a ve vchodové místnosti sklem oddělený prostor se spilkami. Na Rynku se před pivovarem nachází také zahrádka, na které je v teplém počasí velmi příjemné posezení a v pozdních večerních hodinách to zde opravdu žije. Zahrádka je bez obsluhy a zákazníci si pro pivo chodí sami ke stánku s výčepem. Díky tomu se nám naskytla možnost sledovat místní způsob točení piva. Toto hororové drama zahrnovalo nejenom přelévání piv z půllitru do půllitru, ale také zručnou práci s polévkovou lžící (přesouvání pěny pomocí lžíce z piva na pivo). Nicméně místní piva jsou poměrně slušná, rozhodně výrazně lepší, než jakákoliv polská průmyslová piva, která točí v běžných hospodách. Nám asi nejvíce zachutnala pšenice a tmavá třináctka Ciemne. Naopak naprostá tragédie byla ochucená piva. Sympatický je zdejší zvyk dávat každému hostovi k objednanému pivu chleba se sádlem a škvarky… i když je pravda, že po týdnu stráveném ve Vratislavi jsem si připadala jako Pučmeloun a sádlo už jsem nechtěla ani vidět. Pivovar má ještě dvě další pobočky v Katowicích a Miłkówě.

Druhým restauračním pivovarem, který okupuje velmi rozsáhlé prostory Vratislavského Rynku, je pivovar Bierhalle. V případě Bierhalle se také jedná o síť více restaurací v různých polských městech příslušejících ke stejnému pivovaru. Piva jsou zřejmě vařena v jejich hlavní pobočce ve Varšavě. Celkově se pivovar stylizuje do Bavorska a to včetně modrobílých ubrusů na stolech. Piva jsou lehce nadprůměrná. Nám asi nejvíce zachutnala pšenice. Nicméně celý podnik působí tak nějak méně příjemně turisticky a příliš nás nepotěšilo, že všechna piva nám byla natočena pod míru. Ceny jídla jsou vyšší a kvalita jídla, které jsme si zde objednali, jim příliš neodpovídala. Pokud se budete pohybovat ve Vratislavi na Rynku, zaskočte raději do pivovaru Spiż.

Přesuneme se nyní od restauračních pivovarů k pivním barům. Tím prvním, který jednoznačně doporučujeme k návštěvě (pro pivního nadšence je návštěva povinná) je pivní bar Zakład Usług Piwnych. Ten se nachází poměrně blízko historického centra města a z Rynku do něj lze dojít pohodlnou chůzí. Bar otevírá ve všední dny ve tři hodiny, v sobotu pak ve čtyři a v neděli v pět. Nachází se v cihlových podzemních místnostech a není nijak velký. Nicméně ač byl poměrně zaplněný, místo jsme si zde vždy nějaké našli. S jídlem zde nepočítejte, v nabídce jsou pouze nějaké ty chuťovky. To oč tu běží především, jsou piva. Střídá se zde 10 různých piv, z nichž pro nás byla jednoznačně nejzajímavější ta polská. Můžete tu potkat piva z malých polských pivovarů jako je Pinta, AleBrowar, Haust, Widawa, Artezan a mnoha dalších. Na čepu se také objevují zahraniční kousky, většinou však nejde o nějaké výraznější objevy, ale fajn piva to jsou. Často se objevují také piva česká, ale v tomto směru tedy výběr nic moc, Nomád, Matuška a mnohé další malé české pivovárky by se zde určitě vyjímaly lépe, než Černá Hora a Holba ;)

Další pivní podnik uvedu spíše jako zajímavost. Pro Čecha jeho návštěva není nijak zásadní a pravděpodobně zde pivně neobjeví nic nového… podnik se jmenuje Český Ráj :) Nachází se v blízkosti Vratislavského hlavního vlakového nádraží a okupuje prostory pod Vratislavskou vlakovou tratí. Celá ulice, která lemuje trať je vůbec celkem zajímavá. V těsném sousedství se zde vedle sebe nalézají různé sexshopy a malé hospůdky z nichž převážná většina na čepu nabízí piva ze všech možných českých pivovarů. Střídají se vývěsní štíty Krakonoše, Holby, Svijan a dalších menších průmyslových českých pivovarů. Poláci mají evidentně česká piva celkem v oblibě. Hospůdka Český Ráj nabízí na čepu několik různých piv z českých pivovarů, z jejichž nabídky jsme si my vybrali světlý ležák z Dobrušky a tmavé výčepní z Poličky. Obě piva byla ve velmi dobré kondici a dobře ošetřená. Většinou se zde střídají piva z menších průmyslových českých pivovarů, ale občas se objeví i nějaký ten Matuška, ba dokonce příležitostně i nějaké velmi zajímavé polské pivo. Takže pokud někdy budete mít chvilku čas při čekání na vlak na Vratislavském hlavním nádraží a máte rádi nejen podkrkonošská piva, zaskočte sem :)

Dostáváme se k poslední skupině pivních podniků, která pivního cestovatele bude zajímat, a to jsou pivotéky. Těch je ve Vratislavi skutečně mnoho a my jsme měli, co dělat, abychom je všechny obrazili a prozkoumali. Bohužel převážná většina příliš nestojí za pozornost, neb v nabídce zde můžete potkat pouze polské průmyslové ležáky, pokud máte velké štěstí, tak nějaký ten pozapomenutý Baltic Porter. Jediné, co zákazníky těchto obchodů zpravidla zajímá, je to, zda je pivo „Mocne“. Nicméně Pivotéka, kterou doporučujeme k návštěvě, má na druhou stranu výběr více než nadprůměrný. Pivotéka se nazývá Drink Hala a nalézá se na druhém břehu Odry ne příliš daleko od centra města. Piva jsou zde uskladněna v několika klasických regálech a nefiltrovaným a nepasterovaným pivům je navíc vyhrazena velká lednice. V nabídce jsou piva nejenom z běžných průmyslových polských pivovarů, ale především zde můžete ulovit piva z malých pivovarů jako je Pinta, AleBrowar, Widawa, Artezan a dalších. Byla to jediná Vratislavská pivotéka, kde na mě nekoukali jako na blázna, při dotazu, zda mají piva z pivovaru Pinta. V nabídce je i pár zajímavých zahraničních piv a poměrně velký výběr piv českých, ze kterých pozitivně překvapila v lednici se vyjímající piva z pivovaru Matuška a Nomád.

A to by bylo z Vratislavi pivně asi tak vše. Pokud si chcete přečíst více o polských pivech, mrkněte také na Marleyův nedávný článek a pokud vás zajímá, jak polská piva chutnají Pivníkům, můžete si prohlédnout naše subjektivní hodnocení

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…