Mozaika & Matuška fest plný výborného piva i jídla

sepsal Marley

28. srpna 2015 v 14:09

Pivních festivalů jsou spousty. Těm, které jsou čistě záležitostí jednoho pivovaru, se většinou vyhýbáme, neb nabídka nebývá příliš zajímavá, často jde o piva, která člověk s trochou námahy ochutná v řadě pivně zajímavých hospod. Občas je ale taková akce něčím výjimečná, pivovar třeba nabídne většinu svého sortimentu či nějaké speciální pivo. Minulý rok jsme si takto užívali na Strahově (letos nám to bohužel nevyšlo), teď pro nás podobnou akci připravil i Matuška.

Sobotní festival se konal v restauraci Mozaika Burger & Co., kde běžně najdete asi největší výběr piv od Matušky v Praze. Nalákala nás hlavně možnost ochutnat najednou patnáct druhů piv a samozřejmě i zdejší krmě. Dle očekávání byla účast velká, chvíli po začátku už byla plná jak restaurace, tak zahrádka a řada okolních chodníků.  Dokonce se to nelíbilo některým slušným spoluobčanům, kteří zřejmě zavolali městskou policii, ta ale naštěstí žádné problémy nedělala.

Organizátoři byli předvídaví, nastavili jednotnou cena za všechna piva (30 Kč) i burgery (90 Kč ve velikosti slider) a kupóny na pivo i jídlo se kupovaly předem u pokladny, takže se u výčepů nezdržovalo s rozměňováním a vše i při slušném návalu rychle odsýpalo. Z burgerů jsme okusili Tvarůžek, tedy hovězí se syrečky, a Jazyk, hovězí jazyk se zázvorem a wasabi. Oboji šťavnaté a chutné, ne jako ty suché podrážky, co u nás dostanete běžně i v slušných hospodách. Není nad to si k dobrému pivu dát i opravdu dobré jídlo.

Matuškových piv bylo na čepu najednou devět druhů, zbylá piva se postupně narážela, jakmile se nějaký sud vypil. Odsýpalo to docela slušně rychle, první sud se vypil možná tři hodiny po začátku festivalu, pomaličku mizely i další. Nám se podařilo ochutnat všechna piva, až na jedno – v závěru jsme udělali taktickou chybu, že jsme se zajeli podívat do Dna Pytle, zda tam nemají samospád, a než jsme se zhruba za hodinku vrátili, jednadvacítka Hellcat se mezitím stihla narazit a vypít. Buď to byl nějaký menší soudek, nebo to prostě díky nejlepšímu poměru cena / alkohol vsákli návštěvníci jak houby.

Ostatních čtrnáct druhů piv jsme ale vyzkoušet stihli, zde jsou naše dojmy z nich. Vezmeme to pro přehlednost popořadě dle síly.

1. Devítka 9° – na počátku to bývalo výborné pivo, ale v poslední době se ty várky moc nedaří. Ani takhle nebyla výjimkou. Lehce máslíčko, takové nijaké, průměrně pitelné. Žádný hnus, ale na Matušku je to slabota, pivo tak někde na úrovni Gambrinusu nepasterizovaného.

2. Fastball 9° – fajn lehký ejlík, jako obvykle. Je znát, že není plnohodnotně silný (na rozdíl od anglických ejlů, které to často dokáží skrýt), ale nevadí to, je osvěžující a dobře pitelný.

3. Summer Ale 12° – svěží pivo, s tóny citrusů, bylin i tropického ovoce, nezklamalo.

4. California 12,5° – klasika, asi nemá ani smysl rozvádět. Byly i povedenější várky, ale stále moc fajn pivo.

5. Pšeničné 13° – jedna z nejlepších pšenic u nás, čistá, vyvážená a velmi pitelná.

6. Apollo Galaxy 13° - grepy, mandarinky, mango, výborné pivo. Jedno z našich nejoblíbenějších mezi Matuškovými pivy.

7. Speciální tmavé 14° – výborné a vyvážené tmavé pivo, tentokráte asi v nejlepší formě, v jaké jsme ho kdy měli.

8. ESB 14° – možná to není úplně typický silný anglický Bitter, ale stejně je to fajn karamelově sladové pivo se slušným chmelením.

9. Námořník 15° – fajn ležák, tentokráte kapku máslíčkový a ovocný, sice mu to nějak nevadilo, ale byly i lepší várky.

10. Raptor 15,9° – tady nemá smysl se moc rozepisovat, bezva pivo jako obvykle.

11. Stout s vanilkou 16° – jde o stejnou várku jako před půl rokem, chutná po čokoládě, vanilce a praženosti. Povedené, takhle uleželé je snad ještě o něco lepší než čerstvé.

12. Saison 16,5° – sladový, ovocný, kořeněný. Pohodové pivo, ani v Belgii by se neztratilo.

13. Zlatá raketa 17° – příjemná sladší IPA, minulý rok se sice dařila o něco líp, ale stejně ji máme moc rádi.

14. Černá raketa 17° – zřejmě též nějaký ten měsíc uleželá, ale nevadí jí to, povedená černá IPA, jako obvykle.

15. Hellcat 21° – toho jsme, jak už bylo zmíněno, nestihli, ale je dost možné, že to byla stejná várka, jakou jsme ochutnali na konci dubna, od té doby jsme toto pivo v hospodách nezahlédli. Každopádně při každém našem setkání s ním to bylo výborné pivo, takže věříme, že bylo výborné i tady.

Co říct závěrem? Festival se prostě vydařil, bylo to moc fajn po všech stránkách, člověk za příjemné ceny mohl ochutnat velkou část z Matuškovic sortimentu piv. Pevně doufáme, že se akce bude i v příštích letech opakovat.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…