Bavorsko na kole, den 5, díl 1. - Neunhof, Neunkirchen am Brand, Schlammersdorf, Hallerndorf

sepsala Bludice

4. listopadu 2013 v 9:39

Minulý díl vyprávění o našem pivním putování po Bavorsku jsme skončili u pivovaru Wiethaler, kde jsme zůstali smutně koukat na ceduli oznamující uzavření hospody z důvodu dovolené. Hned druhý den ráno se k pivovaru opět vracíme, s cílem koupit na ochutnání alespoň nějakého toho lahváče. Pivovarská prodejna je ráno skutečně otevřená. Uvnitř dokonce prodává sama majitelka pivovaru. Kupujeme si tmavý Landbierpšenici a dokonce se nám z paní podaří vymámit dvě skleničky. Sice prý „nejsou restaurace“, ale aspoň stoleček s lavičkou před obchodem mají. Po těchto dvou fajn pivech si kupujeme místní Hoptimum, což je prosím pěkně Pale Ale s americkými chmely… Uprostřed Bavorska! A navíc je to pivo velmi vydařené, čisté, příjemně citrusové a výborně pitelné. Skvělý objev. Škoda, že musíme pokračovat dál na kole, jinak bychom si jich dali za tu cenu (1 € za 0,33 l) několik.

Z Neunhofu, kde se pivovar Wiethaler nachází, naše cesta míří do Neunkirchen am Brand. Tentokrát naše trasa již bohužel nevede po cyklostezkách, ale musíme pokračovat po silnici až do města Eckental. Silnice je to spíše menší, ale na náš vkus je na ní celkem provoz. Silnice, kterou nedoprovází samostatná oddělená cyklostezka je v Čechách pro cyklistu běžná situace, v Bavorsku je to však spíše výjimečný úkaz, který cyklistu pěkně rozladí.

Nakonec se do Eckentalu dostáváme celkem v pohodě a odtud nás už opět cesta zavede na bezpečný asfaltový chodník cyklostezky, který nás dovede až do Neunkirchenu.

Po příjezdu do Neunkirchenu zamíříme rovnou do pivovaru Vasold & Schmitt. Velká oranžová budova pivovaru na periferii města vypadá celkem pustě, ale brána je otevřená. Na ceduli na bráně je napsáno, že pivovarský obchod je otevřený do dvanácti hodin. Právě je 11:53. „Obchod“ je vlastně velký sklad s rampou pro výdej bas a palet s pivem. Zastavíme před vchodem a ptáme se paní prodavačky, zda nám prodá jenom dvě piva… a ona na to, že jasně. Dorozumíváme se německo – anglicky celkem v pohodě. Dokonce zvládáme poklábosit i o finanční a politické situaci v Čechách a Bavorsku. Piva dokonce dostáváme z lednice krásně vychlazená. DunkelPils jsou výborně pitelná. Před odjezdem ještě položíme prázdné lahve před obchod a vyrážíme směr Forchheim. Čeká nás Annafest, který byl vlastně hlavním důvodem, proč jsme si pro výlet do Bavorska vybrali právě toto období. Annafestu se však budeme věnovat až v příštím samostatném článku (jinak by to dnešní vyprávění bylo dlouhé jak román od Jiráska). Já se nyní pouze v zájmu plynulosti děje zmíním o tom, že jsme se na Annafestu probojovali čtyřmi tupláky a po čtyřech příjemně strávených hodinách v Kellerwaldu vyrážíme dál na cestu do srdce Frank.

Po čtyřech tuplácích, které jsme zdolali společnými silami ve dvou, bude jízda na kole náročnější a tak raději celou cestu přes město absolvujeme pěšky po chodníku. Za řekou již narážíme na Regnitz Radweg, který by nás měl bezpečně zavést až do Pautzfeldu. Asfaltová cyklosilnička vede tradičně mimo silniční autmobilovou dopravu a jede se po ní výborně. Původně jsme tedy měli v plánu dnešní den zakončit po Annafestu, ale nakonec se rozhodujeme pokračovat dál. Dostali jsme se do pivně nejkrásnější části Bavorska. První v cestě nám stojí městečko Schlammersdorf.

Cestou se napojujeme na speciální cyklostezku značenou obrázkem stromu a půllitru s pivem. Cyklostezku po Kellerech a pivovarech můžou mít jenom v Bavorsku. Mimo vesnice vede samostatně a bezpečně oddělená od silnic, přes vesnice musíme projíždět po silnicích, ale těch pár řidičů, kteří nás míjí, je neuvěřitelně opatrných a ohleduplných. Není divu, ve večerních hodinách jsme potkali několik skupinek cyklistů, kteří již pravděpodobně výrazně překročili hranici povoleného alkoholu v krvi pro cyklisty v Bavorsku (1,6 promile) :)

Ve Schlammerdorfu se nachází pivovar a Keller Witzgall. Keller je bohužel zavřený, otevřeno má pouze v sobotu a v neděli. Na zahrádce za pivovarem však sedí pár štamgastů a na náš dotaz, zda je otevřeno, přikyvují, že jasně. Sedáme si k volnému stolu na jehož kraji je rozložený časopis s křížovkami. Za chvilku z dveří pivovaru vykoukne starší pán a ptá se, co si dáme. Říkáme, že pivo. Zajde dovnitř a vrátí se s PIVEM. Úžasný a dechberoucí ležák, čerstvý, čistě sladový, nádherně chmelený. Jeden z nejlepších ležáků, jaký jsme kdy ochutnali.

Ukáže se, že křížovky jsou právě pána, který nám pivo přinesl, a že pán je vlastně sládek pivovaru. Asi se mu nějak zalíbíme (to bude asi těmi nadšenými zvoláními, jaké je jeho pivo skvělé :)) a dává se s námi do řeči. V roce 67 byl prý v České republice a moc se mu u nás líbilo. A vypráví… a vypráví dál… O tom jak pil víno na Jižní Moravě a Plzeň z kelímku na Karlštejně, jak byl ubytovaný v sudu od piva (To byl asi kemp u restaurace Na Vlachovce. Pan sládek posmutněl, když jsme mu oznámili, že tento kemp už nefunguje.) a také jak vlastně ležák, který vaří, je skoro takový český Pilsner, protože on „nemá rád tmavé slady“. Zkrátka pivovar Witzgall dělá jeden z nejlepších ležáků na světě a pan sládek si to nejspíš ani neuvědomuje, on prostě vaří pivo, které chutná jemu.

Trochu litujeme, že se nedostaneme do Kelleru, kde mají o víkendech Landbier z dřevěného sudu. Pan sládek nám jej nalije alespoň z lahve… A to pivo je prostě skvělé i lahvové. Příjemně chmelené, čerstvé, skvěle pitelné. Ještě chvilku si povídáme a ve chvíli, kdy se ptáme kolik máme platit, mávne sládek rukou a prohlásí, že nic, protože měl u nás v České republice „great time“. Argumentujeme sice tím, že my jsme v té době ještě ani nebyli na světě, ale nic nepomáhá. Nakonec necháme na stole alespoň symbolických 5 € (jediné drobné, které máme), rozloučíme se a vyrazíme dál na cestu.

Pokračujeme po cyklostezce „Strom a pivo“ do Hallerndorfu, kde nás vcucne hned první podnik – pivovarská restaurace Rittmayer. Má malou zahrádku hned vedle silnice, nijak pěknou, ale je celkem na ráně. Nejde prostě bez povšimnutí projet okolo. Dáváme si zde skvělý Landbier, celkem fajn Kellerbier a hlavně vynikající nakuřovaný Reiterla Rauchbier.

Hallerndorf má prý asi tisíc obyvatel a k tomu 2 pivovary. Tím druhým je pivovar Lieberth. Hospoda pivovaru je v létě zavřená (V zimě je otevřená a jak nás informovali místní štamgasti, dělají v ní prý skvělé kapry na modro). Kousek za pivovarem po hlavní silnici se však nachází Dorfkeller Liebert, který je otevřený přes léto. Už je sice tma, ale Keller je dle všeho stále ještě otevřený, i když zde sedí už jen pár štamgastů. Objednáváme si dohromady jedno pivo. Čekali jsme, že dostaneme tuplák (sympatická cena 3,70 €), ale dostáváme kameninový půllitr (1,90 €). Místní Kellerbier je další pivo, které nám tento den vyrazí dech. Již podruhé dnes pijeme jeden z nejlepších ležáků, jaký jsme kdy ochutnali. Čisté, příjemně sladové, skvěle chmelené a neuvěřitelně dobře pitelné pivo přímo z malého dřevěného soudku čepované jak jinak než gravitací.

Nad pivem se s námi dávají do řeči štamgasti, a když prohlásíme, že jejich pivo je skvělé, oznámí nám, že mladý muž, který nám ho natočil a teď sedí v kroužku štamgastů u stolu a popíjí s nimi, je sládek pivovaru. Vyptáváme se, kdy zavírají… Prý až dojde pivo ze soudku. To bohužel dojde zrovna ve chvíli, kdy se rozhoupáme dát si ještě jedno. Není však vše ztracené. Sládek se vytasí ještě s několika lahváči z lednice a rozlije všem žíznivým a potřebným. Ani ho posléze nechce zaplatit. Nechápeme z čeho v tomto kraji sládci žijí, když rozlévají pivo zadarmo :) I z lahve je pivo vynikající, jen ze soudku bylo samozřejmě ještě o něco lepší.

Když se ptáme místních na nějaký blízký les, kde bychom se mohli povalit, sládek nám na to odpoví, že přece můžeme přespat v „jejich domě“. Nakonec se ukázalo, že mluví o přístřešku na konci zahrady Kelleru. Luxusní ubytování. I toalety prý můžeme použít a ráno nám sládek cestou do pivovaru prostě jenom tak přivezl termosku s kávou a dvě obložené housky. Teď už víme, co znamená bavorská pohostinnost.

Trasa naší cesty – den 5

Více fotek najdete na naší facebookové stránce.

SERIÁL BAVORSKO NA KOLE

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…