Nový pražský (ne)pivovar Fuze na Masaryčce

sepsal Marley

22. dubna 2024 v 16:33

Praha je zase o jeden pivovar bohatší. Pivovarská restaurace Fuze otevřela své dveře veřejnosti 3. dubna, najdete ji v nově postaveném „radiátoru“ hned u Masarykova nádraží.

Jednu věc je třeba říci na začátku – pivovar Fuze zatím není opravdovým pivovarem, žádné pivo ještě neuvařil a čeká na potřebná povolení. Tuhle skutečnost se ale nikde nedozvíte, obsluha lidem tvrdí, že piva jsou vařena na místě, texty v menu i na webu říkají totéž. K matení se přidal i Zichovec, který ve skutečnosti Fuze piva zatím vaří, ale na sociálních sítích zároveň tvrdil, že jsou připravována na místě. To nám nepřijde úplně košer.

Pivovarské restaurace Fuze se rozkládá přes tři patra, interiér je moderní a rozmanitý, plný barev a street art kreseb. Trochu sem nezapadá lehce kýčovitá měděno-skleněná varna, která dříve sídlila v pivovaru U Supa (používána moc nebyla, většina „vlastního“ piva byla vařena jinde).

Co se kuchyně týká, Fuze se specializuje na asijskou fusion. Zkusili jsme fajn gyoza knedlíčky s uzenou treskou, jen na nás vkus s moc sladkou omáčkou. Kapří polévka byla opravdu výborná, poctivě hutná, moc pěkně ochucená. Potřetí jsme sem zašli na denní menu a bylo příjemné, krom suššího kuřecího masa jsme byli velmi spokojeni, zejména na hovězím se zauzenou omáčkou jsme si pochutnali. Za zdejší „plné“ ceny je poměr cena / výkon fajn, po započítaní 30% zaváděcí slevy to je už moc prima (nevíme, do kdy bude sleva platit, ale tento týden ještě určitě).

A jaké je pivo, vařené zatím v Zichovci? Momentálně tu mají tři druhy Fuze piv. Dvanáctka TransFUZE je hezky chmelená, vyvážená, výborně pitelná. Přijde nám docela podobné Krahulíkovi, ale možná jde o jejich vlastní recept (Fuze nikde žádné detailnější informace o pivech nezveřejnil). Dalším pivem je nakuřovaná třináctka FUZEnáč, lahodné sladové pivo s výraznými uzenými tóny. Posledním kouskem je tmavá čtrnáctka InFUZE, moc fajn pražený a karamelový speciál. Sestavu doplňují klasická piva přímo od Zichovce – parádní Nectar of Happiness, skvělý marakujový kyseláč a prima nealko.

První dny tu trochu bojovali s nastavením výčepu, některá piva pěnila a špatně se čepovala, ale to už je nyní, zdá se, minulostí. Piva jsou výborně ošetřena, nelze tomu nic vytknout. Obsluha je vesměs milá, příjemná a rychlá, krom zmíněného neduhu s původem piva jsme s ní neměli problém.

Jsme zvědavi, jakým směrem se to zde bude vyvíjet. Zejména ohledně piva. Uvaří nějaké někdy a jaké bude? Budou i nějaké sezónní speciály? Dosáhnout kvalit Zichovce nebude vůbec snadné a trochu se bojíme, zda se laťku podaří udržet. Také je otázka, jestli nakonec piva nedopadne jak pivovar U Supa (který ostatně patří stejným majitelům) a varna tu nebude nakonec jen na okrasu.

Každopádně zatím jsme s tímto novým (ne)pivovarem spokojeni. Dát si výborné pivo pár kroků od nádraží a pak odfrčet vlakem pryč (v našem případě přímo domů) je k nezaplacení. Co by za tohle dali na Hlavním nádraží, kde je na výběr jen mezi Staropramenem a portfoliem ze skupiny Plzeňského Prazdroje? :)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…