Matuška Ella, Hoppy Dog Ella, Mazák Radiátor, Chroust + Raven White Stout a další pivní novinky

sepsal Marley

13. února 2018 v 21:11

Po delším podzimním a zimním spánku pokračujeme s oblíbeným přehledem nových piv z českých minipivovarů. Dnes to bude tradičně hodně ejlové, ale najde se tu i pár spodně kvašených piv a několik velmi neobvyklých počinů.

Adamu Matuškovi se narodila dcera Ella a k této příležitosti připravil nové pivo Ella, chmelené mimo jiné stejnojmenným australským chmelem. Jedná se o spodně kvašený ležák o stupňovitosti jedenáct, je celkem prokvašený a hořký, sladový, chmelově bylinný, s nádechem citrónové kůry. Až na hořkost nám trochu charakterem připomněl ležáky z východního Německa, přímočaré a velmi pitelné pivo.

Dcera se narodila i sládkovi Martinu Petrovi z ostravského Hoppy Doga – že neuhádnete, jaké jméno dostala a jaké pivo bylo na její počest uvařeno? :) Ostravská Ella je světlá dvanáctka, ale svrchně kvašená, jako druhý chmel v ní figuruje ovocný australský Galaxy. Ejl je to příjemně svěží, sladový s tóny grepů, manga, mandarinek i bylin. Velmi dobře pitelný kousek.

Uplynulý víkend se nesl ve znamení masopustních slavností. Na Strahově, krom výborných zabijačkových pochutin, přichystali i novou verzi masopustního nakuřovaného Porteru, tentokráte dozrávanou na dubových hoblinách máčených ve skotské whisky Big Peat. Porter je to pražený, s tóny hořké čokolády, jemně uzený, s nádechem ovoce a bylin. Výrazný, vyvážený, skvěle se popíjí – další paráda ze Strahova. Povedl se i letošní Tříkrálový weizenbock, který se právě dopíjí, a též i dvojitá IPA z přelomu roku, s tou je už ale bohužel ámen.

Po vzoru bavorských doppelbocků užívajících v názvu koncovku ator (Salvator, Celebrator, Maximator či Animator) uvařil dolnobojanovický Mazák svoji verzi a nazval ji stylově Radiátor. Doppelbock je to vydatně sladový s praženými, karamelovými i toustovými tóny – na rozdíl od bavorských originálů je ale chmelenější – slušně hořký, peprný a bylinný, s nádechem citrusů a sušeného ovoce. Výborný a nebezpečně pitelný silák. Povedl se i poslední Mazákův jednochmelový ejl, tentokráte s chmelem Idaho 7 – velmi citrusové, hořké a svěží pivo.

Praha je zase o jeden pivovar bohatší – Trilobit, doposud fungující jako létající pivovar, se uhnízdil v prostorách bývalého Libeňského pivovaru (uzavřeného v roce 1928). Jeho piva lze ochutnat v jeho fajn pivnici na Francouzské ulici ve Vršovicích. Prvním pivem, které bylo vypuštěno na veřejnost, je № 1 English Pale Ale, jedenáctka ve stylu anglických bitterů. Je to autenticky karamelový a chmelově zemitý ejl, ale je celkem kalný a ruší docela výrazné kvasničné aroma, až skoro připomínající droždí. Pije se vcelku dobře, ale ještě by nějaké zlepšení užilo – holt asi chvíli potrvá, než se vše v novém pivovaru doladí. Zkusili jsme i další Trilobitova piva, ještě vařená v jiných pivovarech. Velmi se povedla černá čtrnáctka, chutná byla i IPA Nautilus, neurazily ani ovesný ejl Sněhová vločka či IPA Pigdog [v češtině malebně Prasopes :)].

Létající pivovar Chroust ve spolupráci s plzeňským Ravenem připravil „white stout“ Big White Nuts. Jde o světlé pivo, které by ale chutí a vůní mělo připomínat klasické tmavé stouty (něco podobného není ve světě novinkou, zkoušel to třebas i slovenský Lanius). Do silného světlého ejlu byly přidány lískové oříšky, kakaové boby a káva – výsledek se povedl, lehce i tmavé pivo připomíná – poslepu by se mohlo hodně lidí nachytat. Pivo je to překvapivě vyvážené, tóny světlého sladu zajímavě doplňují onu kávu a kakaové boby. Má příjemné dlouhé doznívání, skvěle se popíjí.

Další novinkou od Chrousta je Sauvin Rye Affair – žitná IPA s oblíbeným novozélandským chmelem Nelson Sauvin. Tóny sladu s nádechem žitných krekrů se příjemně snoubí s ovocnou chutí bílých hroznů, angreštů i melounů. Hořké a velmi líbivé pivo. Třetím novým Chroustovým pivem je Kalamansi Pale Ale – světlá dvanáctka připravená s méně známým citrusem kalamondin. Je to pořádná citrusová nálož, ale na konci trochu přechází do saponátových tónů – to se občas u piv s přidanými citrusy stává. Ale i tak je to fajn kousek.

A na závěr si necháme ještě nenovinku od výše zmíněného Ravena, kterou by byla škoda neuvést. Jako druhý kousek své speciální série Black Label představil vymražovanou Ice Double IPA – dvacítku nechal zamrazit a po zbavení se přebytečné vody z toho vznikla hutná čtyřicítka s osmnácti procenty alkoholu. Výsledkem je zajímavé, hřejivé, extra hořké a extra ovocné pivo. Určitě ne pro každého, ale nás bavilo, příjemně se popíjelo. Navíc pro Beergeek Bar Raven přichystal i jeden soudek extra silné edice s 25 % alkoholu – možná i nejsilnější pivo, co u nás kdy kdo vyrobil. Chutí se od klasické verze moc nelišilo, ale ledová kostka, ve které byl zamrazený sud, se rozhodně jen tak nevidí. Prostě echt craft beer na steroidech :)

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…