Bavorsko na kole, den 7 - Merkendorf a Memmelsdorf

sepsala Bludice

6. ledna 2014 v 10:36

Minulý díl našeho povídání o pivním putování po Bavorsku jsme zakončili kousek za Strassgiechem s dosti promoklým oblečením.

Ráno je sice ještě zamračeno, ale během dopoledne se nebe vyjasní a opět začne svítit sluníčko. Ten den ochlazení byl fajn, ale dnes již slunečné počasí velmi vítáme. Jednak nám uschnou věci a druhak předpokládáme, že budou otevřené pivní zahrádky a Kellery.

První zastávkou dnešního dne je Drosendorf a pivovar Göller. Měl by mít otevřeno již od devíti od rána, ale na místě se bohužel ukáže, že má už dva dny zavřeno a dnes bude otevírat až ve čtyři odpoledne.

Hned vedle pivovaru se nachází alespoň malá cukrárna, kde si kupujeme vynikající domácí švestkový koláč a v lednici objevujeme i vychlazený PilsnerUrstoff z místního pivovaru. Bereme si tedy dva lahváče a popíjíme je na zahrádce zavřené pivovarské restaurace. Občas okolo nás projdou zaměstnanci pivovaru, ale nikomu zřejmě naše přítomnost nevadí. Piva jsou fajn, především Pilsner, který je moc příjemně nachmelený.

Z Drosendorfu pokračujeme do Merkendorfu. Opět následujeme cyklostezku se značkou stromu a piva, která nás vede po samostatné asfaltové cestičce mimo silnici. Bavorsko je prostě ráj nejen pro pivaře a jedlíky, ale také pro cyklisty. V Merkendorfu se nachází hned dva pivovary.

Prvním je pivovar Hummel, ke kterému dorážíme před polednem. Je zrovna čas oběda a zahrádka je dosti zaplněná lidmi, kteří zašli na něco k snědku. Posezení je zde velmi příjemné. Tentokrát se nejedná o zahrádku s okýnkem, ale mezi stoly kmitají příjemné číšnice, které roznáší piva a obrovské porce jídla. Dávám si skvěle pitelný a čerstvý Kellerbier. Marley volí cestu ochutnavače a dává si postupně malý Pils, Märzen a sezónní Festbier. Všechna velmi dobrá.

K jídlu si vybíráme z denního meníčka Gemische Sülz a Bratkartofel. Sülz je směs tří druhů výborných tlačenek v hlubokém talíři s chutnou octovou zálivkou a spoustou cibule. K tomu jako příloha na dalším talíři pečené brambory. Naštěstí jsme si prozřetelně opět dali pouze jedno jídlo dohromady, je toho obří hromada, po které bychom se asi už ani nehnuli. Jídlo je výborné a teplé brambory se studenou a osvěžující tlačenkou chutnají překvapivě skvěle.

Hned za rohem vedle Hummel Bräu se nachází další Merkendorfský pivovar – Wagner. My to cestou do něj vezmeme s malou zajížďkou přes Hummel Keller. Ten je vzdálený od pivovaru jenom pár kroků, ale otevírá bohužel až odpoledne. Vypadá moc pěkně.

Pivovar Wagner vypadá mnohem větší než Hummel Bräu, ale pivovarská zahrádka vzadu za pivovarem je mnohem prostší, což se nám vlastně zamlouvá i víc. Příjemné posezení u stolků pod košatými stromy, z pivovaru se line vůně mladiny a piva se opět kupují u klasického okýnka, což máme prostě radši, než čekání na číšníky a číšnice v restauraci. Jen Kellerbier nám chutnal o něco víc v Hummel Bräu.

Nicméně i zdejší piva jsou velmi dobře pitelná a speciály jsou velmi vydařené. Já si dávám tradičně místní Ungespundetes točený opět klasicky z dřevěného sudu gravitací, jak je v Kellerech a převážné většině místních pivovarů zvykem. Pivo je fajn, jen karamelek v chuti bych klidně trochu ubrala. Marley opět volí ochutnávku místních speciálů. Pšenice je velmi vydařená a výborně pitelná. Druhým speciálem je Jubiläumsbier 850 Jahre Merkendorf. Wagner i Hummel totiž uvařili speciální piva k výročí 850 let Merkendorfu. Ten od Hummela už jsme měli dříve v lahvi, teď je na řadě zkusit i od Wagnera. Jedná se o příjemně nachmelený světlý speciál. Velmi dobré pivo.

Na závěr ještě sympatickou slečnu výčepní obtěžujeme s foťákem, ať nám pěkně zapózuje při narážení nového soudku. Trochu se ošívá, ale vyfotit se nechá. No jo, jsme holt turisti, ale na rozdíl od velkých měst jako je například Mnichov (a vlastně i Bamberg) jsou na nás téměř všude velmi milí. Asi jsme takové zajímavé zpestření místního života.

Z Merkendorfu pokračujeme dál po cyklostezce přes Weichendorf do Memmelsdorfu. Zde se opět nachází hned dva pivovary kousek vedle sebe. Jako první potkáváme hotel, restauraci a pivovar v jednom Drei Kronen. Tentokrát se zde již nenachází klasická pivní zahrádka či Keller. Jedná se prostě o hotel s celkem nóbl restaurací. Ceny piv jsou vyšší a piva – LagerKellerpils nám nijak zvlášť nejedou. V nabídce je i sezónní speciál, který však momentálně není na čepu a žádná z číšnic jej neumí narazit. Dále tento pivovar vaří také nakuřované pivo Stöffla, které jsme již dříve ochutnali z lahve a chutnalo nám.

Prostředí je celkově takové turistické, je poznat že se blížíme k Bambergu a z Merkendorfu, který je poměrně v ústraní, jsme se opět vrátili na frekventovanější silnice. Ani číšnice celkový dojem z podniku nevylepšují, ač hospoda zeje prázdnotou čekáme na zaplacení nekonečně dlouho. O překvapivé neschopnosti narazit pivo ani nemluvě. Zbytečná zastávka a zbytečná piva.

Hned vedle Drei Kronen se nachází druhý místní pivovar – Höhn. Ani z tohoto podniku nejsme příliš nadšeni. Tedy pokud by takový pivovar byl v České republice, asi bychom tolik zklamáni nebyli, ale ve Frankách je návštěva takového podniku prostě ztráta času. Přestože o kousek dál v Merkendorfu to v pivovarech žilo, zde oba podniky zejí prázdnotou. V Drei Kronen jsme byli jediní až do chvíle, kdy dorazil zájezd jakýchsi turistů, v Höhnu s námi na nepříliš příjemné zahrádce sedělo jenom pár turistů, nejspíš na cestě po památkách. Číšníci se na zahrádce téměř neobjevují, ale není zde ani okýnko, kde by se dalo objednat. Vyřešíme to tak, že si pro pivo zajdeme k výčepu. Místní pivo Görchla je vlastně dost podobné těm z Drei Kronem. Hodně kvasnicové a esterově ovocné. Nic, co by člověk vyléval do dřezu, ale také nic, co by chtěl pít častěji. Cena je opět vyšší, skoro jako bychom se podjetím dálnice E48, která Memmelsdorf těsně míjí, dostali do jiného kraje. Zkrátka a dobře městečko Memmeldorf můžeme příště s klidným svědomím minout bez zastávky.

Pro dnešek máme tedy již návštěvu všech vybraných pivovarů před Bambergem splněnou a čeká nás samotný Bamberg.

Trasa naší cesty – den 7

Více fotek najdete na naší facebookové stránce.

SERIÁL BAVORSKO NA KOLE

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…