Bavorsko na kole, den 4 - Sulzbach-Rosenberg, Etzelwang, Hersbruck, Lauf

Bludice

23. října 2013 v 9:48

V minulém díle našeho vyprávění jsme mírně opilí skočili v lese kousek za Ambergem. Dnes budeme v naší cestě do Bambergu pokračovat. Je pondělí ráno. Konečně mají opět otevřeno obchody (V neděli jsou totiž všechny obchody v celém Bavorsku zavřené). Hned ráno se stavujeme v Rewe, kde doplňujeme zásoby vody, které nám vyšly jen tak tak. Na to, že je všední den dopoledne, je v obchodě celkem živo. Nakupují především starší lidé (bavorští důchodci si nežijí věru zle). Přijíždí v pěkných autech, vyšňoření jako do divadla, pár nakupujících se objeví i na kole. Starší nastrojený pán vyjde z obchodu a rovnou před ním si pořádně přihne z lahvičky šnapsu, kterou právě zakoupil – Den je nutné zahájit zdravě. Naloží šnaps do košíku na kole a vyrazí na cestu. To my si přihneme raději jenom vody. Dva pivovary v Sulzbach – Rosenbergu už na nás čekají se svými pivy.

Nakonec je ale v Sulzbach – Rosenbergu otevřený bohužel pivovar pouze jeden. Pivovarská restaurace Zum Fuchsbeck má zavřeno, ale restaurace pivovaru Sperber Bräu, která se nachází v pěkném historickém centru města přímo na trase cyklostezky, funguje normálně. Dáváme si zde skvělý Zoiglbier. Výrazně chmelený, s takovými až citrusově chmelovými tóny, čerstvý a skvěle pitelný. Zatím nejlepší pivo, které jsme od začátku naší expedice ochutnali. Pils už bohužel tak dobrý není.

Jelikož je poledne a mají zde v nabídce meníčka, vybíráme si i něco k snědku. Po shlédnutí porcí u okolních stolů se rozumně rozhodujeme, dát si jedno meníčko (cena 5,50 €) napůl. A děláme dobře, jídla je opravdu hromada a nacpeme se i z poloviny. Sympatická slečna číšnice nám dokonce chápavě donese oba chody s dvojitou dávkou příborů. Kukuřičná polévka je velmi dobrá, krémová a sytá, k tomu jako druhý chod těstoviny s vajíčkem, uzeným masem nakrájeným na nudličky a trochou omáčky, pořádná kalorická bomba, která je naštěstí vyvážena hromadou zeleninového salátu. Sníst celou porci takovéhoto obědového „lehkého“ menu snad může zvládnou jen Bavor.

Na cestu, která bude nejspíš dlouhá a žíznivá, si dáváme ještě malý Helles VollbierDunkel Zoigl. Helles je takový jednoduchý a přímočarý, ale dobře pitelný a osvěžující. Tmavý Zoigl je také fajn, ale na světlou verzi nemá. Sperber Bräu je rozhodně doporučeníhodný pivovar.

Ze Sulzbach – Rosenbachu pokračujeme i nadále po Fünf – Flüsse Radweg. Tentokrát nás cyklostezka sice vede přímo po malých silničkách, ty jsou však takřka bez automobilového provozu. Jede se nám opravdu dobře a za chvilku jsme v městečku Neukirchen, kde zaskakujeme do malého obchůdku pro dva křupavé preclíky, sýr a jedno lahvové pivo. Shodou okolností je to Lager z pivovaru Sperber, ve kterém jsme před chvilkou byli.

Po krátkém odpočinku zamíříme po Fünf – Flüsse dál přes pole, lesy a za chvilku jsme v malebném městečku Etzelwang. Zde se nachází pivovar Pürner. Ten však nemá restauraci a bohužel i pivovarská prodejna je zavřená. Naproti pivovaru je malé pekařství (v Bavorsku je skvělé, že téměř každá vesnička má svoje pekařství, řeznictví a často i pivovar). Usoudíme, že nic nedáme za to, když se zeptáme, zda náhodou neprodávají i pivo. Pekařství je sice bohužel už také zavřené, ale když nás majitel před obchodem vidí, vyjde ven a ptá se nás, co potřebujeme. Nakonec odcházíme s vychlazeným lahvovým Vollbierem z PürneruPilsem z Fuchsbecku (to je ten pivovar v Sulzbach – Rosenbergu, který byl zavřený). Pán nám piva nejspíš donesl z vlastní lednice :) Obě piva sice osvěžila, ale žádný velký gurmánský zážitek nepřinesla.

Odpočineme si a opět pokračujeme po stejné cyklostezce dál až do Hersbrucku. V tomto městě zaskočíme juknout na pivovar Bürgerbräu Hersbruck Deinlein. Pivovarská prodejna má bohužel již dle očekávání zavřeno, ale o pár ulic dál na hlavním náměstí města nalézáme Kratzers Biergarten s příjemným posezením pod javory a pivy z místního pivovaru na čepu. Teď už jsme vlastně ve Frankách, pivním srdci Bavorska. Dáváme se příjemně čerstvý a dobře pitelný Lagerbier, dunkel Dampfsud s výraznými tóny chlebové kůrky a dlouhým dozníváním a dobře pitelný polotmavý Kellerbier. Pěkně vyrovnaný sortiment piv. Ke slovu už se také hlásí chuť na něco k snědku. Tentokrát si vybíráme klasický Leberkäs s volským okem a pečenými bramborami a k tomu fazolkovou polévku. Jídlo je fajn a posezení ve stínu košatých stromů je velmi příjemné.

Naším dalším cílem je krásné město Lauf an der Pegnitz. V městě plném starých a opravených domů, příjemné atmosféry a dle všeho také davů turistů se nachází hned dva malé průmyslové pivovary. Po příjezdu si nejdříve oba pivovary prohlédneme, abychom si je stihli ještě za světla vyfotit. Pivovar Dreykorn se nachází v centru města, ve starých historických budovách v malé uličce hned vedle Marktplatzu. To druhý pivovar – Simon, ze kterého se dostávají piva i k nám do Prahy, je mnohem modernější a nachází se mimo centru blízko cyklostezky na Simmonshofen, po které budeme dnes večer (či v noci) pokračovat.

Po vyfocení pivovarů (pivovarské obchody bohužel zavíraly už v pět) se vracíme do centra s cílem najít hospodu, či Biergarten, která by měla na čepu místní pivo… Po předchozí zkušenosti z Hersbrucku jsme byli ale asi příliš velcí optimisté. V centru města je sice zahrádek spousta, ale většina patří všelijakým pochybným cukrárnám, pizzeriím a asijským bistrům s nudnými pivy z velkých německých pivovarů na čepu. Jsme ještě vůbec v Bavorsku? Nu, nakonec se nám podaří najít podnik Markt Café, kde mají na čepu HellPils z pivovaru Dreykorn. Celkem fajn piva, ale nic o čem bychom psali domů. Shrnuto a podtrženo, Lauf je sice krásné historické město, ale pro nás to byla hlavně tak trochu pivní poušť.

Posledním cílem naší dnešní cesty je městečko Neunhof. Pokud do něj stihneme dorazit do 23 hodin, měla by být dle webových stránek ještě otevřená pivovarská restaurace pivovaru Wiethaler. Snažíme se zamakat, abychom restauraci ještě stihli, další den mají totiž Ruhetag. Štěstí nám ale nepřeje. Před Gasthofem jsme včas, je ale stejně zavřený. Až do zítřka zde mají dovolenou. To je jedno ze specifik bavorských hospod. Mnohé během léta na pár dní prostě zavřou a pověsí na dveře ceduli s oznámením, že mají dovolenou. Tuto informaci ale už zpravidla na internetu nedohledáte.

Po prozkoumání terénu zjišťujeme, že na druhé straně silnice přímo vedle pivovaru je pivovarská prodejna, která otvírá zítra v sedm ráno. Rozhodneme se tedy přenocovat v malém sadu mezi Neunhofem a vesničkou se sympatickým názvem Beerbach a ráno se k pivovaru vrátit ochutnat aspoň nějakého toho lahváče.

Trasa naší cesty – den 4

Více fotek najdete na naší facebookové stránce.

SERIÁL BAVORSKO NA KOLE

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…

Nejnovější alba v galerii