Zichovec RIS, Sibeeria Lollihop, Nachmelená opice Dubbel, Crazy Clown Opuncie & Liči a další novinky

sepsal Marley

1. února 2017 v 16:22

Asi jste si všimli, že jsme tu nějakou chvíli zanedbávali pivní novinky – měli jsme v lednu hodně pracovních povinností, takže nebyl příliš čas chodit po hospodách. Naštěstí pro nás (a naneštěstí pro naše játra) by se to v únoru mělo zlepšit. Po lehce suchém lednu tedy budeme brát Suchej únor spíše vlažněji :)

Létající pivovar Sibeeriabeergeeku připravil novinku, americkou IPA Sibeeria Lollihop, chmelenou Citrou a Mosaicem. Je šťavnatě ovocná, s tóny mandarinek, grepů, manga či žlutých melounů, slušně sladová, s nádechem bylin a pryskyřice. Má příjemnou spíše vyšší hořkost, je pěkně vyvážená a výborně pitelná. Jen tak dál.

Další létající pivovar, brněnský Crazy Clown, uvařil pivo Down the Rabbit Hole. Není to zase taková divočina, jak je u tohoto pivovaru zvykem, jde o amber ale s přídavkem liči a opuncie. Pivo je to karamelové, s tóny kandovaného ovoce a bylin, opuncie i liči jsou z něj docela znát. Je zajímavé a pije se dobře.

Krnovská Nachmelená opice ke svému prvnímu výročí přichystala Belgian Dubbel, polotmavou šestnáctku. Je to hodně kořeněné pivo, převážně s tóny hřebíčku, též i slušně sladové s karamelovým nádechem. Je docela jablečné, lehce i meruňkové. Chutný a zajímavý kousek.

Za pár měsíců bude v Hořicích otevřen pivovar Jungberg. Zatím funguje jako létající pivovar, svá piva si vaří v lounské pobočce Zichoveckého pivovaru. Zkusili jsme jeho světlou dvanáctku PP (= Pořádné Pivo), klasiku chmelenou žateckými chmely. Je sladová s trochou sladkosti, má příjemné bylinné a kořenité chmelové aroma a spíše vyšší hořkost. Ještě by trochu doladění, možná doležení, užila, ale i takto se pije dobře.

A s létajícími pivovary jsme ještě neskončili. Brněnský Pivečka uvařil Rye Porter, patnáctku s přídavkem žita. Pivo má barvu českých polotmavých ležáků, takže bychom ho podle vzhledu na porter netipovali (takhle světlý jsme snad ani ještě neměli), ale v chuti se už najde třeba něco pražených tónů, úplně mimo tedy zřejmě nebude. Žitný a žitně pikantní je hodně, přechází to až do nám méně příjemných zatuchlých tónů. Jinak to ale zahraňují lehké karamelové, toustové, rozinkové a třešňové tóny, takže se pít v pohodě dá.

Pivovar Zichovec pustil ven svůj Russian Imperial Stout, tentokráte klasický, nikoliv dozrávaný ve whisky sudech. Je pražený, s tóny kávy, v chuti sladší, lehce lékořicový a karamelový. Alkohol z něj vcelku vystupuje, ale jinak mu není moc co vytknout, dobře se popíjí. Na druhou stranu vás nijak neohromí, jak to u jiných imperial stoutů často bývá.

Od vojkovického Koníčka jsme ochutnali Pony Pejl, třináctku APA, chmelenou převážně americkými chmely. Ve vůni je vcelku fajn, se sladovými, citrusovými a kořenitými tóny, v chuti je už ale docela rozhádaná, s drsnější hořkostí a kořenitostí, ne úplně čistá. Nic zázračného, jako většina piv, co jsme od Koníčka v poslední době ochutnali.

Nupacký Gwern pokračuje v nekonečné řadě pivních novinek. Nyní uvařil pivo „Novosvětská“, americké wheat ale, chmelené mimo jiné osobitým japonským chmelem Sorachi Ace. Ve vůni je pivo docela zajímavé, s tóny citrusové kůry, bylin i kopru, v chuti už to ale taková olympiáda není. Má extra nepříjemnou hořkost a v doznívání na pozadí divné tóny, jakoby saponátové a medicinální. Možná nějaké fenoly, i když přímo hrůzný chlorfenol asi ne. Každopádně my to pivo, ač nemělo aroma úplně tragické, skoro nedokázali pít.

Na závěr ještě zmíníme pár znovuochutnaných piv. Zkusili jsme podruhé Darjeeling IPA od Ravena, ejl s černým čajem. Tentokráte byla trochu vyčeřenější, místo citrusů spíše s kandovaným a tropickým ovocem, zajímavá a asi i o trochu chutnější než poprvé.

Od potštejnského Clocka jsme si dali dvě piva z limitované série No Idols!, která jsme už více než rok neměli. Patnáctka American IPA se i tentokráte povedla – výrazně ovocná bomba, s nádechem pryskyřice a bylin, vyvážená a výborně pitelná. I šestnáctka Cascadian Dark Ale se vydařila, karamelová, pražená, s tóny lesního ovoce, citrusů a lesního medu. Tyhlety ejly má Clock prostě v malíčku.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…