Dvakrát kávový Raven, Konrad Porter, Chotoviny Nelson, Strahov Prohibiční DIPA a další nová piva

sepsal Marley

13. ledna 2017 v 16:03

Po předvčerejších pivních novinkách tu máme pořádný nášup. Najdete tu ještě pár piv objevivších se na konci roku, ale i několik ještě teplých nových kousků. A prakticky vše to jsou piva u nás poměrně neobvyklá.

Klášterní pivovar Strahov uvařil novou verzi své dvojité IPA. Letošní Prohibiční IPA je opět devatenáctka, ale s úplně jinými chmely, převahu mají ty moderní „šťavnatě ovocné“. Pivo je to sladové, s tóny ananasu, manga. mandarinek, angreštů i žlutých melounů, takový příjemný ovocný koktejl. Je slušně hořké, vyvážené, výborně pitelné. Ochutnali jsme i letošní tříkrálový Weizenbock, také zajímavě a výrazně ovocné pivo, doplněné tóny koření. Harmonická a nebezpečně dobře pitelná pšenice. Na Strahov by se měly pořádat zájezdy pro české sládky, aby se dozvěděli, jak má chutnat pivo.

Na přelom roku připravil novinku i Břevnovský klášterní pivovar. Vyrobil pivo Šamp, zřejmě dle podobné receptury jako Šamp z Pivovarského domu. Pivo je dokvašováno šampaňskými kvasinkami, láhev vypadá vhodně na slavnostní příležitosti… ale bohužel to zabíjí samotný obsah láhve. Je to sladový slaďouš, s nádechem ovoce a koření a nijak vysokým řízem. V závěru jsou znát nepříjemné tóny umělých sladidel, másla a saponátu. Tohle pivo se na slavnostní příležitosti hodí asi tak stejně dobře jako Lahváč. Příliš nás neuchvátila ani břevnovská pšenice, kořeněná, kvasnicová a nijak moc řízná. Kvalita piv tohoto pivovaru docela upadá.

V Chotovinách přišli po Waimei s druhým jednochmelovým ejlem, Nelson Sauvinem. Je sladový a velmi ovocný, s tóny angreštů, žlutých melounů borůvek i ananasu. Vše vyvažuje příjemná vyšší hořkost, pivo se pije úplně samo. Jen tak dál.

Plzeňský Raven přichystal dvě pokusná kávová piva. Prvním je Guatemala Coffee Stout, slušně kávově aromatické pivo, s tóny praženosti, čokolády, ostružin a sušených višní. Moc fajn kousek. Druhým je Indian Coffee Stout, ten je ještě výrazněji kávový, též i pražený, s nádechem vanilky a sušeného ovoce. Podobně povedené pivo jako Guatemala. Zkušenosti z pokusných piv Raven využije ve svých příštích kávových pivech, je na co se těšit, protože už tyto pokusy patřily mezi českou kávovou špičku.

Na chvíli odbočíme k průmyslovým pivovarům – ke konci roku představil vratislavický Konrad dvě nová silná piva. První je světlé – K17, spodně kvašená sedmnáctka. Pivo je docela hodně hořkosladké, jak už u podobných tuzemských speciálů bývá zvykem, bohužel je drsněji chmelené s lehce ulpívající hořkostí. Trošku ubrat na drsnosti a sladkosti, mohl by být bezva. Druhé pivo je tmavé – K20, svrchně kvašená dvacítka. Tento porter je pražený, lehce kávový a karamelový, tak akorát nasládlý i slušně hořký. Chutná jako něco mezi imperial stoutem a baltskými portery, je výrazný, vyvážený, s velmi dobrou pitelností. Moc příjemně nás překvapil, snad jej Konrad zařadí do stálého sortimentu.

Vrchlabský Hendrych uvařil své první nakuřované pivo – H15 Rauchbier. Nakuřované je vcelku dosti a spíše drsněji, s tóny uzenosti a kouře, zároveň je pražené a sladší, s tóny lékořice, karamelek a žluklých ořechů. Neharmonické a nijak extra chutné pivo. Snad jde jen dočasný výkyv a pivovar si udrží i po nedávném odchodu sládka Robert Fraňka svoji kvalitu.

Z bruntálského pivovaru Hasič jsme poprvé potkali polotmavý speciál. Byl karamelkový s nádechem másla, chmelově kořenitý, s lehkými tóny zeleniny a hřebíčku. Divné a nijak dobře pitelné pivo. Už chápeme ty nepříliš nadšené reakce, co jsme v poslední době na tento pivovar slyšeli. Přitom ještě v květnu byla jeho piva zdařilá.

Poprvé jsme potkali i prvotinu z brněnského DragonflyTake off I.P.A. Pivo je to svěže ovocné, s tónu manga, ananasu, bílých hroznů i pomerančů. Hodně hořké, výrazné, výborně pitelné. Vlastně zatím nejlepší, co jsme z tohoto pivovaru měli.

Zapomněli jsem tu dříve zmínit, že i letos Clock uvařil vánoční American Amber Lager, tentokráte už ve větším množství (vloni ho bylo jen pár sudů a lahví). Hořký, ovocný, lehce toustový a karamelový ležák s nebezpečnou pitelností. Ale vysoká kvalita Clockových piv už dnes asi nikoho nepřekvapí :)

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…