Trilobit Callista, Frýdlant SaazAle.cz 2017, Novej svět CZ Ale, Beskydská trojitá IPA a jiné novinky

sepsal Marley

8. února 2017 v 16:23

Po týdnu tu máme další přehled českých nových piv. Dnes to bude převážně ejové, jen se dvěma ležákovými výjimkami, nicméně nepůjde o žádné obyčejné ejly – většina z nich je něčím zajímavá či dokonce výjimečná.

Čečelický pivovar Novej svět uvařil pivo Pale 14, světlý ejl chmelený Žateckým poloraným červeňákem. Je sladový a lehce nasládlý, chmelově bylinný, též i docela ovocný, hlavně citrusový. Těžko říci, kolik z toho ovoce má na svědomí chmel a kolik kvasinky, ale pivo je to každopádně příjemné a velmi dobře pitelné.

Beskydský pivovárek připravil další, asi tak třicátý, India Pale Ale. Triple Elephant se ale od předchozích piv liší – jde o „trojitou“ IPA s 11,5 % alkoholu, zřejmě nejsilnější IPA, jakou u nás kdy komerční pivovar uvařil. Jak už to u Beskydských ejlů bývá, pivo je sladové a sladší, výrazně ovocné – znát jsou tu grepy, kandované ovoce i melouny, lehce i pryskyřice. Je slušně hořké, dobře se popíjí. Takový sladký pivní likér, který neurazí.

Po loňských APA 13, APA 14IPA 15 uvařil Zámecký pivovar Frýdlant další pivo ze série SaazAle.cz. Jde o APA 14, chmelenou českými experimentálními chmely N2, N8 a N11. Pivo je to extra ovocné, s tóny kandovaného ovoce, bonparů, meruněk, melounů i mandarinek. Je slušně hořké, nasládlé, dobře se pije. Škoda, že tyhle české experimenty nevyšly jako Single Hop, ideálně jen se světlým sladem, pak by si člověk o nových chmelech udělal lepší obrázek.

Nedávno vzniknuvší pražský létající pivovar Trilobit přišel s dalším pivem, lehčím ejlem Callista, chmeleným stejnojmenným německým chmelem. Jde o moderní chmel, takže pivo je hodně ovocné, s tóny citrusů, bílého vína, žlutých melounů i tropického ovoce. Je docela hořké, příjemné a pije se dobře.

Pivo chmelené podobně znějícím chmelem připravil i sokolovský Permon, jde o IPA Hopper Calypso, jen tento moderní chmel je pro změnu z USA. Pivo je také ovocné, s tóny hrušek, rybízu, melounů, citrusové kůry, k tomu i nádechem pryskyřice. Jinak je sladové, hodně hořké, a i když se v závěru objevuje něco z pikantnosti, jako u předchozích nepovedených piv tohoto pivovaru, výsledek rozhodně není špatný. Dobře pitelný kousek.

Kraslický Krušnohor uvařil pivo Drye IPA, mělo by jít o suchou žitnou IPA. Suchá ale ve skutečnosti moc není, je spíše sladší sladová, nicméně chmel to vcelku vyvažuje. Je citrusová, též i docela bylinná až bylinková, žitné tóny jsou spíše na pozadí. Příjemná a dobře pitelná líbivka.

Od Podřipského pivovaru z Ctiněvsi jsme poprvé potkali Bock, ale úplná novinka to není. Jedná se o polotmavou šestnáctku s německými chmely. Je karamelová a toustová, s chmelově kořenitými a bylinnými tóny. Je slušně hořká, trochu drsnější, vcelku dobře se pije.

Dolnoředický Mordýř do svého už tak bohatého sortimentu zařadil zatím nejlehčí pivo, Sametovou desítku. Jde o spodně kvašené pivo s melanoidním a CaraBelge sladem, je sladové s nádechem karamelu a toustů, lehce chmelově kořenité a trochu zemité. Pít se dá, ale žádný velký odvaz to není.

Z létajícího pivovaru Albert, který si připravuje piva pro brněnskou hospodu U Alberta, jsme potkali pivo Zimní varování. Jde o polotmavou IPA o stupňovitosti patnáct, chmelenou americkými chmely, vařenou ve Slavkově. Po prvním přivonění je vcelku příjemná, s tóny citrusů a tropického ovoce, ale brzy začínají vystupovat divné zemité tóny, po ohřátí připomínající houby. V dochuti je cítit něco jako penicilín a nijak dobře se nepije, zřejmě se něco v pivovaru trochu nepovedlo. Pokud to teda není záměr, vzhledem k názvu piva…

Po letech jsme potkali Skrblíka, vřesový ejl z Třebonického rukodělného pivovárku. Je zajímavě bylinný i zemitý, docela dosti sladový a karamelový, s nádechem ovoce. Zajímavé pivo, které neurazilo, ale před lety nám chutnalo více. Otázkou je, jestli se za tu dobu změnilo pivo nebo naše chuťové preference.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…