Po týdnu tu máme další přehled českých nových piv. Dnes to bude převážně ejové, jen se dvěma ležákovými výjimkami, nicméně nepůjde o žádné obyčejné ejly – většina z nich je něčím zajímavá či dokonce výjimečná.
Čečelický pivovar Novej svět uvařil pivo Pale 14, světlý ejl chmelený Žateckým poloraným červeňákem. Je sladový a lehce nasládlý, chmelově bylinný, též i docela ovocný, hlavně citrusový. Těžko říci, kolik z toho ovoce má na svědomí chmel a kolik kvasinky, ale pivo je to každopádně příjemné a velmi dobře pitelné.
Beskydský pivovárek připravil další, asi tak třicátý, India Pale Ale. Triple Elephant se ale od předchozích piv liší – jde o „trojitou“ IPA s 11,5 % alkoholu, zřejmě nejsilnější IPA, jakou u nás kdy komerční pivovar uvařil. Jak už to u Beskydských ejlů bývá, pivo je sladové a sladší, výrazně ovocné – znát jsou tu grepy, kandované ovoce i melouny, lehce i pryskyřice. Je slušně hořké, dobře se popíjí. Takový sladký pivní likér, který neurazí.
Po loňských APA 13, APA 14 a IPA 15 uvařil Zámecký pivovar Frýdlant další pivo ze série SaazAle.cz. Jde o APA 14, chmelenou českými experimentálními chmely N2, N8 a N11. Pivo je to extra ovocné, s tóny kandovaného ovoce, bonparů, meruněk, melounů i mandarinek. Je slušně hořké, nasládlé, dobře se pije. Škoda, že tyhle české experimenty nevyšly jako Single Hop, ideálně jen se světlým sladem, pak by si člověk o nových chmelech udělal lepší obrázek.
Nedávno vzniknuvší pražský létající pivovar Trilobit přišel s dalším pivem, lehčím ejlem Callista, chmeleným stejnojmenným německým chmelem. Jde o moderní chmel, takže pivo je hodně ovocné, s tóny citrusů, bílého vína, žlutých melounů i tropického ovoce. Je docela hořké, příjemné a pije se dobře.
Pivo chmelené podobně znějícím chmelem připravil i sokolovský Permon, jde o IPA Hopper Calypso, jen tento moderní chmel je pro změnu z USA. Pivo je také ovocné, s tóny hrušek, rybízu, melounů, citrusové kůry, k tomu i nádechem pryskyřice. Jinak je sladové, hodně hořké, a i když se v závěru objevuje něco z pikantnosti, jako u předchozích nepovedených piv tohoto pivovaru, výsledek rozhodně není špatný. Dobře pitelný kousek.
Kraslický Krušnohor uvařil pivo Drye IPA, mělo by jít o suchou žitnou IPA. Suchá ale ve skutečnosti moc není, je spíše sladší sladová, nicméně chmel to vcelku vyvažuje. Je citrusová, též i docela bylinná až bylinková, žitné tóny jsou spíše na pozadí. Příjemná a dobře pitelná líbivka.
Od Podřipského pivovaru z Ctiněvsi jsme poprvé potkali Bock, ale úplná novinka to není. Jedná se o polotmavou šestnáctku s německými chmely. Je karamelová a toustová, s chmelově kořenitými a bylinnými tóny. Je slušně hořká, trochu drsnější, vcelku dobře se pije.
Dolnoředický Mordýř do svého už tak bohatého sortimentu zařadil zatím nejlehčí pivo, Sametovou desítku. Jde o spodně kvašené pivo s melanoidním a CaraBelge sladem, je sladové s nádechem karamelu a toustů, lehce chmelově kořenité a trochu zemité. Pít se dá, ale žádný velký odvaz to není.
Z létajícího pivovaru Albert, který si připravuje piva pro brněnskou hospodu U Alberta, jsme potkali pivo Zimní varování. Jde o polotmavou IPA o stupňovitosti patnáct, chmelenou americkými chmely, vařenou ve Slavkově. Po prvním přivonění je vcelku příjemná, s tóny citrusů a tropického ovoce, ale brzy začínají vystupovat divné zemité tóny, po ohřátí připomínající houby. V dochuti je cítit něco jako penicilín a nijak dobře se nepije, zřejmě se něco v pivovaru trochu nepovedlo. Pokud to teda není záměr, vzhledem k názvu piva…
Po letech jsme potkali Skrblíka, vřesový ejl z Třebonického rukodělného pivovárku. Je zajímavě bylinný i zemitý, docela dosti sladový a karamelový, s nádechem ovoce. Zajímavé pivo, které neurazilo, ale před lety nám chutnalo více. Otázkou je, jestli se za tu dobu změnilo pivo nebo naše chuťové preference.