Pivo na Náplavce počtvrté

sepsal Marley

28. června 2016 v 23:24

Trochu nám to trvalo, ale po deseti dnech přicházíme s reportem z pražského festivalu Pivo na Náplavce. Šlo už o čtvrtý ročník, pokud tedy nezapočítáme úplně první festival, který byl těsně před svým začátkem zrušen kvůli záplavám.

V pátek jsme se na Náplavku nedostali, ale možná je to dobře, po zkušenostech s davy z předchozích ročníků. V sobotu jsme vyrazili po obědě a už se to tu začalo pomalu zaplňovat, v sedm při našem odchodu tu bylo už klasicky nacpáno. Tedy člověk se pohybovat mohl, ale dostat se k pivu na druhém konci Náplavky nebyla žádná sranda. Alespoň fronty na piva byly až na výjimky krátké.

Vše ostatní také fungovalo tak nějak podobně jako v minulých letech. Vstupné byla opět stokoruna, respektive za tuto cenu člověk dostal sklenici, bez které mu pivo nenačepovali. Nicméně opět šlo o stejné třetinkové sklo jako v minulých letech, takže ti mazanější se placení vyhnuli (stejně jako ti, kteří si na doprovodné koncerty přinesli vlastní alkohol). Korýtka na mytí sklenic byla dvě, docela schovaná mezi lavičkami a stánky – první jsme našli při druhém průchodu Náplavkou, to druhé až při třetím. Jídla byl slušný výběr, ale nakonec jsme vlastně ani nic neochutnali. Snad příště.

Pivovarů se zúčastnilo přes čtyřicet, každý přivezl většinou dva až čtyři druhy piva, někteří i šest až sedm. Takže celkově určitě přes 150 čepovaných piv, to je úctyhodné číslo, bylo z čeho vybírat. Tentokráte jsme se vyhnuli všem Starokladnům, Bravůrům a podobným záležitostem, a u ostatních jsme měli štěstí, takže se žádné vylévání do Vltavy nekonalo.

Festivalové pivo Vltavský Kraul vařené v Sedlčanském Krčínu nás příliš nezaujalo, sladové, medové, s chmelově bylinnými tóny a nádechem zeleniny. Podobně na tom byl z Krčína i speciál 1535, jen navíc karamelkový a lehce meruňkový.

Slepý krtek přivezl dvě nová piva. Alík je chmelenější polotmavý ležák inspirovaný pivy IPA a APA, bylinný a peprný s tóny broskví a citrusů. Dobře pitelný kousek. Pobavila nás bylinná Viróza „korunovační klenot mezi pivy“ – chutnala jako bylinný likér, připomínala nám konkrétně právě Becherovku. Hezky čisté pivo a ač osobité, tak se překvapivě dobře pilo.

Dvojici piv jsme zkusili i z olomouckého Chomouta. Ač nám většinou jeho piva chutnají, tentokráte to žádný zázrak nebyl. AAA American Amber Ale byl kvasnicový, grepový a trochu nakyslý, jednochmelový Equinox Ale drsněji hořký, ale aspoň vcelku příjemně chmelově aromatický.

Pivovary přivezly i řadu lehkých letních ejlů. Nový Summer Ale z plzeňského Ravena nebyl sice úplně dokonale čistý, ale příjemné chmelové tóny to zachraňovaly. Session IPA Polibek z kroměřížského Maxmiliana byla moc pěkně nachmelená, ale mohla by být o něco méně sladká a kvasnicová. Když se doladí, bude moc fajn. Vítězem v této kategorii se stal Oskar Summer Ale od slánského Antoše, sladový, bylinný a citrusový, svěží a dobře pitelný.

Ze silnějších ležáků jsme ochutnali polotmavý speciál BradáčekPrachatic, chutnající jako nějaký osobitý „český ejl“. Nic moc. Příjemný byl Maibock ze slánské Továrny, sladový, lehce a jemně chmelený a hezky vyvážený.

Po třech letech jsme zkusili Klášterní speciál Sv. Jiljí číslo 4 od pražských U Tří růží, fajn ovocnější a zároveň hodně hořké pivo. Dříve nám chutnal více, ale ani tohle nebylo špatné – možná na tom pivovar není ještě tak špatně, jak se nám v poslední době zdálo.

Nejlepší piva jsme si nechali nakonec. Nová várka jednochmelu z Kounic, tentokráte s chmelem Mosaic se povedla náramně, krásně chmelené pivo s tóny bylin, citrusů a lesního ovoce. Na závěr jsme si dali K32 od Kocoura, svrchně kvašeného extrasiláka, po Budvaru B:Cryo s nefér výhodou vymražování jde o české pivo s nejvyšším obsahem alkoholu. Festivalová sklenice byla na takového zabijáka dosti nevhodná, ale i tak to bylo pivo velmi příjemné, sladce karamelové, s výraznými tóny sušených třešní a rozinek, s nádechem portského a sladkého sherry. Hodně plné i hřejivé, opravdu nás bavilo. Ač většina Kocouřích piv v poslední době za moc nestojí, pivovar asi ještě úplně do starého železa nepatří.

Jako i v předchozích letech jsme si letošní ročník vcelku užili, zejména díky fajn pivům. Ale tento festival nám asi k srdci nepřiroste nikdy, Náplavka prostě na takovéto masovější akce není úplně ideální.

Více fotek najdete v naší fotogalerii Pivo na Náplavce počtvrté.

Další ročníky festivalu Pivo na Náplavce

Celkem 6 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…