Pivo na Náplavce popáté

sepsal Marley

22. června 2017 v 17:01

Minulou sobotu jsem měl vyhrazenu na Festival mini na Hradě, takže na druhý pražský festival Pivo na Náplavce zbylo páteční odpoledne. Po minulých letech se mi na festival tak moc nechtělo, ale po nahlédnutí do bohatého seznamu zúčastněných pivovarů mě jako správného pivního geeka nakonec festival nalákal.

Vše probíhalo podobně jako v minulých letech. Vstupní poplatek byl letos sto korun, dostali jste za něj festivalovou sklenici, do které jediné se smělo na festivalu čepovat pivo. Obecně nic proti vstupnému na pivní festivaly nemám, ale způsob na Náplavce mi nepřijde úplně šťastný. Z vybraných peněz totiž platíte třeba hudební skupiny, které vás ani nemusí zajímat a které si zadarmo přijdou poslechnout „nedegustující“ návštěvníci a pak se vám tam navíc ještě motají s lahvemi Braníku. Ale tak to asi bude na tomto festivalu na věky věků, takže nemá smysl nad tím dlouho naříkat – většina pražských pivařů o tom už ví a komu to vadí, ten prostě nemusí chodit.

I přes páteční lehkou nepřízeň počasí – bylo zataženo, většinou foukalo a sem tam i trochu zapršelo – přišly na festival davy lidí. Už kolem šesté tu bylo hodně plno a s přicházejícím večerem lidí neubývalo. Přišlo mi, že letos byly stánky ještě zahuštěnější a míst k posezení či k odložení piva zde člověk příliš mnoho nenalezl. Dát si jídlo z některého z mnoha gastrostánků teda bylo možné prakticky jen bez piva v ruce.

Pivovarů bylo na festival přihlášených přes padesát. Nevím, jestli všechny dorazily, ale většina určitě ano. Piv tu celkově mohlo téci ke dvěma stovkám, možná i více. A výběr to byl opravdu parádní – i když člověk vyřadil všechny pivovary vařící hnusná či divná piva, tak mu stále zůstalo více, než bylo možné za den či dva ochutnat.

Co všechno jsem tu stihl vypít? Třeba nový Kellerbier Ungespundet od kraslického Krušnohora, tedy bavorský kellerbier – chmelově bylinné a kořenité pivo, též i sladší nasládlé. Chutnalo jako klasické nedokvašené pivo z českých pidipivovarů, kellerbier mi moc nepřipomnělo, ale pilo se dobře.

A zbytek mých piv byly vlastně samé svrchně kvašené kousky. Začnu třeba pátým ejlem z řady jednochmelových piv Hopothesis z již zmíněného Krušnohora – jde o pivo chmelené novým německým chmelem Callista. Mělo tóny tropického ovoce a bylin, bylo i sladové a slušně hořké, dobře pitelné.

Jednochmelů bylo na festivalu mnoho – třeba Single Hop APA s chmelem Mosaic od krnovské Nachmelené opice. Pivo s tóny žlutých melounů, tropického i lesního ovoce. Svěží, chuťově čisté, velmi pitelné. Pro mne vlastně nejlepší pivo festivalu.

Další jednochmelové pivo čepoval Kunratický pivovar. Muflon Amore Mio s populárním americkým Amarillem byl také docela ovocný, slušně hořký, ale trochu doladění by přeci jen užil.

Plzeňský Raven na festivalu představil novinku Summer Amarillo – tedy jedenáctku také s chmelem Amarillo. Šlo o lehkou IPA a dopadla lépe než kunratická verze – příjemně ovocná, bez chuťových vad, hořká a příjemně pitelná.

A posledním jednochmelem, který jsem na Náplavce ochutnal, byl Single Hop Ale s českou Harmonií od olomouckého Chomouta. Zvláštní pivo, docela karamelkové a máslové, chmelově kořenité, moc dobře do mne nepadalo. Chomout umí určitě lépe, i když asi ani tento chmel samotný se do ejlů moc nehodí.

Létající chroust přivezl řádně chmelenou desítku Summer Ale – pivo s tóny citrusů a bylin. Bylo vcelku hořké, lehké, slušně se pilo. Do veder fajn kousek.

Od sokolovského Permona jsem okusil Pineapple, světlý ejl s přidanou ananasovou šťávou. Ananas z něj byl cítit tak akorát, pivo to ale úplně dokonale harmonické nebylo – možná ne kvůli ananasu, ale osobitému Permonímu ejlovému základu. Nicméně i tak se dalo pít docela dobře.

Kozlíček z Horních Dubenek přišel s dvanáctkou Red Ale. Drsněji chmelené pivo s lehkými zatuchlými tóny, průměrně pitelné. Za mě celkem zklamání, Kozlíček mívá většinou piva dobrá.

A jako poslední zmíním letovský MMX a jeho Alt – pivo vařené zřejmě podle svrchně kvašených ležáků z okolí Düsseldorfu. Chutnalo tak nějak domovarnicky s tóny karamelek a zkvašeného ovoce, ale jinak se kupodivu docela dobře pít dalo.

Celkově byl pro mne osobně letošní ročník vlastně vcelku fajn – ale hlavně díky chutným pivům a též i mnoha známým, které jsem na festivalu potkal. Příští rok se sem s Bludicí asi zase vydáme, ale jestli nám do toho vleze něco jiného, tak moc truchlit nebudeme.

Více fotek najdete v naší fotogalerii Pivo na Náplavce popáté.

Další ročníky festivalu Pivo na Náplavce

Celkem 6 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…