Matuška Uluwatu, tmavý Hostivar, Zhůřák Kazbek, dubové U Tří růží a další novinky

sepsal Marley

7. března 2014 v 9:36

Máme tu zase pár novinek… teda vlastně jich je celkem hodně, pivovary nás v uplynulých dnech opravdu nešetřily. A dosti překvapivě hodně z nových piv bylo skutečně výtečných, na to úplně zvyklí nejsme.

V pivovaru Hostivar uvařili první letošní sezónní speciál, jedná se o spodně kvašenou tmavou třináctku. Ve vůni byla trošku zvláštní, ale první napití nám vykouzlilo blažený úsměv na rtech. Pivo je hodně pražené s trochou karamelu a kakaa, znatelný je i chmel s tóny bylin a citrusů, v dlouhém doznívání se objevuje trocha třešní a švestek. Zajímavé a celkem odlišné od běžných českých tmavých piv, moc příjemné, vyvážené a parádně pitelné. Na takové pivo člověk nenarazí každý den.

Máme tu i jednu novinku od slavného Matušky. Je to světlá desítka Uluwatu s australskými chmely, trošku překvapivě spodně kvašená. V posledních letech podobná piva ve světě frčí, nejčastěji se nazývají India Pale Lager, jsou to prostě spodně kvašené verze lehčích i silnějších ejlů amerického stylu, jedním z nejznámnějších je Hoponius Union z pivovaru Jack’s Abby. Matuškovic Uluwatu je nachmelená slušně s tóny bylin, tropického ovoce a trochy broskví. Má příjemný lehce vyšší říz, je spíše méně plná. Je tak akorát hořká a velmi dobře pitelná… prostě pěkně osvěžující pivo na léto :)

Pivovar Zhůřák připravil nové pivo Kazbekian Smoke-Out Ale. Jak už název napovídá, jedná se o nakuřovaný ejl chmelený českým chmelem Kazbek. Takovéto nakuřované ejly jsou u nás celkem populární, vařil je kupříkladu už Falkon, Hastrman, TřebonickýBeskydský pivovárek. Pivo je slušně uzené, z chmele převládají tóny pryskyřice, bylin a mentolu, znatelné jsou též grepy, kandované ovoce či citrusová kůra. Má lehce plnější sladově karamelové tělo a příjemnou vyšší hořkost. Celkově krásně vyvážený a velmi dobře pitelný ejl. Zřejmě nejlepší tohoto typu, co jsme kdy ochutnali.

Netradičně se do toho pustili U Tří růží, nechali totiž pivo zrát na hoblinách amerického dubu. To by zase tak zvláštní nebylo (v zahraničí je to populární a u nás to předvedl třeba Strahov se svým Porterem), překvapivé je ale užití dubu u spodně kvašené čtrnáctky. Trochu jsme se báli, co z toho vyleze, ale Světlý dubový speciál nás nakonec příjemně překvapil. Pivo je hezky čerstvě sladové a chlebové, příjemně chmelově bylinné… a pak je tam ten dub s tóny dřeva, švestek a vanilky. Kupodivu to dohromady dobře ladí, pivo se pije opravdu slušně. Takovéto pokusy si necháme líbit :)

Nové pivo uvařili i v Jihoměstském pivovaru. Jmenuje se Brown Ale a dřívějším zde vařeným podivným kávovým Brown Ale nemá zřejmě nic společného. Je karamelové, lehce toustové, citrusové a bylinné. Spíše více hořké, málo řízné, celkově fajn pivo. Na čepu se v Jihoměšťanu vyskytla i šestnáctka IPA ze sesterského Pivovaru u Bulovky, která byla vařena pouze s českými chmely. Je hodně sladová s karamelovým nádechem, chmel je ale také hodně znát, pivo je bylinné, kořenité, pomerančové, s lehkými tóny tropického ovoce. Je středně hořké a velmi dobře pitelné. Příjemný dojem z těchto piv srazila celkem tragická kvalita dvou piv základních – polotmavá jedenáctka se tentokrát pila špatně a světlou dvanáctku jsme dokonce ani nedopili. Naopak výtečný byl Trippel Bocktmavý speciál. Prostě jako na houpačce.

Je tu i jedna novinka nepivní, v Mělníku se totiž zjevil nový cider Pan Jablíčko. A díky Kulovému blesku se dostal i do Prahy a nás opravdu zajímalo, jak bude chutnat. Je hodně světlý (vypadá skoro jako Perry), sladkokyselý, má nádech dřeva a jablečných slupek, v závěru je takový trošku rustikální. Jinak je spíše jednodušší a dobře pitelný. Nic, z čeho bychom si sedli na zadek, ale celkem s přehledem předčí v Česku běžně dostupné cidery typu Kingswood či hrůzný Sommersby.

Narazili jsme i na piva ze dvou nových pivovarů, které mají tak podobné logo, že jsme si původně mysleli, že jde o pivovar jeden :) Prvním je Pivovar Popelín a jeho světlá dvanáctka. Je sladová, chlebová, lehce mladinová a též chmelově trávová a kořenitá. Má drsnější hořkost a celkově by ještě nějaké doladění užila, nicméně špatně se nepila.

Druhým je Pivovar Podlesí a jeho třináctka Podleský Ale. Je chmělově bylinný a trávový, sladčeji sladový, trochu broskvově ovocný, na pozadí jsou tóny kvasnic a obilí. Celkem zajímavé pivo, slušně pitelné. Za zmínku stojí, že je chmeleno pouze českými chmely – Sládkem a Žateckým poloraným červeňákem.

Potkali jsme i druhé pivo z nového pražského kočovného pivovaru Two Tales. Po Bohemian Black Ale to bylo nyní Bohemian Pale Ale – svrchně kvašená patnáctka, zřejmě IPA. Trochu jsme dle názvu čekali pivo z moderních českých chmelů, ale použita byla jen americká klasika. Pivo je výrazně karamelové, snad ještě karamelovější než nejkaramelovější z BrewDogů. Dále je chmelově bylinné s tóny citrusů, kandovaného ovoce a trochy peprnosti. Pitelnost není nijak úžasná. Na tomto pivu nás zaujala jen cena, která převyšuje snad všechny české pivovary včetně Matušky.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…