Minulou sobotu se v Kostelci nad Černými lesy konal již desátý ročník Vykulení ležáckých sudů. My se ho zúčastnili již poněkolikáté (pár řádků o něm jsme napsali minulý rok). Letos jsme se na něj těšili ještě o kapku více, neboť se zde na čepu mělo objevit speciální pivo, které zrálo několik měsíců v dubovém sudu.
Černokostelečtí to mají v pivovarském areálu moc hezké. Budovy se pozvolna rekonstruují, pivovarská restaurace je pěkná, velké staré dřevěné sudy příjemně dokreslují atmosféru. Tentokráte jsme konečně zašli i na prohlídku samotného pivovaru a přilehlých prostor. Postupně se zde připravují na obnovení výroby, ale nějakou dobu ještě rekonstrukce pivovaru potrvá. Je zde původní varna, zděné spilky, velký starý sklep… sice se už nebudou používat staré štoky ani dřevěné sudy (to už dnes ve větším pivovaru těžko někdo zaplatí), nicméně by to mohl být skvělý poctivý pivovar. Prohlídka byla fajn, byla zde k vidění i řada starých pivovarských artefaktů, nebylo to jen nudné koukání na nerezové tanky jako v moderních pivovarech.
Vykulení se podobně jako vloni neslo v duchu humnových sladoven. V jednom ze podzemních prostorů pivovaru se nacházely stojany s plakáty, kde byly jednotlivé sladovny představeny, v pytlích byly k ochutnání i jejich slady – třebas trnavská sladovna (Sessler) jich měla kolem deseti druhů.
Lidí na akci bylo tak akorát, fronty byly krátké, bylo hezky, všichni si festival řádně užívali. K jídlu zde byly všemožné párky, klobásy, masa… my zvolili kýtu z rožně, k pivu to bylo fajn. Obsluha u výčepů byla celkem zmatená, na cedulích občas byla jiná piva, než na čepu, u jednoho stánku byla piva prohozená a lidem je točili naopak (my ale světlý ležák od nakouřeného polotmavého poznali celkem snadno :).
Co se samotných piv týká, na čepu zde byla řada nefiltrovaných kousků ze středních a menších průmyslových pivovarů. Ochutnali jsme jich několik, ale za zmínku stál snad jen kvasnicový světlý ležák od Konráda, příjemné pivo se sladovým až téměř medovým projevem, chmelovou kořenitostí až trávovostí a výraznější hořkostí.
Dále zde bylo mnoho piv z minipivovarů. Ani tato pivo nás většinou příliš neuchvátila a nepotěšila, výjimkou byla polotmavá třináctka Kohut, výrazné pivo, topinkové, lehce karamelové, chmelově kořenité až peprné, se střední hořkostí. Na závěr jsme si ještě udělali radost Beskydským hořkým, českou IPA, která nám před létem přímo v pivovaru chutnala opravdu moc. Na Vykulení nebyla ve vůni příliš úžasná, ale v chuti už bezva, moc pěkně nachmelená, bylinná, kořenitá, citrusová.
Okusili jsme i tři piva ze slovenského pivovaru Sessler. Světlý ležák nám moc nesedl, ale tmavý speciál už byl mnohem lepší, výrazně kávový, pražený, s tóny sušeného ovoce, lékořice a oříšků. Zajímavé a skvěle pitelné. Trochu jsme se obávali světlé dvacítky, silné české světlé speciály většinou nebývají příliš úžasné. Velmi sladové pivo, nasládlé, lehce kořeněné, s ovocnými tóny pomerančů a trochou vyvažující hořkosti. Zajímavý kousek, usrkával se moc příjemně (a dlouho, dostali jsme pěkný nadmírák).
Na pozdní odpoledne jsme si nechali piva z dubových sudů. Šlo o běžně dostupná průmyslová piva, která byla stočena do čerstvě vysmolených soudků. Minulý rok jsme na Vykulení zkoušeli tmavý ležák (už si ani nepamatujeme, který konkrétně), a nebyl to příjemný zážitek, bez řízu, divné. Moc jsme proto důvěru v tato piva neměli, nicméně ceny byly lidové a kolikrát má člověk šanci něco podobného ochutnat? Zvolili jsme to nejtmavší, co bylo aktuálně na čepu – polotmavou třináctku Něžného Barbara. Úplně nás odrovnala už vůně – pryskyřičně dřevitá a ovocná (převážně švestky), pod tím jen nesměle vykukoval slad původního Barbara. V chuti se už polotmavé pivo projevilo více, ale dřevité a švestkové tóny byly stále výrazné. Dohromady to překvapivě dobře ladilo, zajímavý a povedený kousek. Rozhodli jsme se tedy zkusit i další vysmolená piva. Pšenice z Au-Hallertau nebyla sudem ovlivněna tak výrazně jako Barbar, měla aroma banánu, hřebíčku, vanilky a švestek. Říz se zachoval poměrně dobře, takže se pila příjemně, byla zajímavá a netradiční. Jako posledního „vysmolence“ jsme si dali nově naražený tmavý speciál z Nové Paky. Pražené, pryskyřičné, švestkové, též hodně zajímavé, ale bohužel s nízkým řízem, takže se už takové nadšení jako v předchozích dvou případech nekonalo.
A na úplný závěr jsme si nechali Dalího Vykulence – baltický porter, který zrál pět měsíců v sudu po katalánském červeném víně z oblasti Priorat. Šlo o známý Porter z Pardubického pivovaru, nicméně ležení v sudu ho změnilo k nepoznání a též o něco posílilo. Sakra výrazný likér vonící po švestkách, dřevě a červeném víně. Pivo mělo velmi dlouhé a výrazné doznívání, dominovaly zde švestky, přidala se i vanilka a něco dalšího ovoce. Opravdu úžasné, navíc za cenu 30 korun za dvě deci – zahraniční v sudech zrající kousky stojí tak pětkrát až desetkrát tolik (taky jsme si Vykulence nechali natočit hned několikrát). Něco takového se u nás objevilo poprvé… a pevně doufáme, že ne naposledy.
Celkově bylo Černokostelecké Vykulení bezva jako obvykle, moc pěkně jsme si ho užili a díky skvělým pivům z dřevěných sudů na něj budeme ještě dlouho vzpomínat.
Festivaly v Černokosteleckém zájezdním pivováru
-
Černokostelecké vykulení počtrnácté
15. září 2017 -
Černokostelecké vysmolení pošesté
26. května 2017 - • • • (5) • • •
-
Černokostelecké Vysmolení 2014 - přehlídka piv z minipivovaru Šnajdr
27. května 2014 -
» Černokostelecké Vykulení 2013 - dubové sudy v hlavní roli «
19. září 2013 -
Paroháč na Luční boudě a další nové pivovary, plus ohlédnutí za Vykulením
3. října 2012
Štítky
Související články
Související piva
Dalího Vykulenec
Kohut 13% polotmavý speciál
Konrad IQ kvasnicový
Nová Paka Podkrkonošský speciál tmavý z vysmoleného sudu
Pardubický Porter
Postřižinské Něžný Barbar z vysmoleného sudu
Sessler svetlý ležiak 11,5%
Sessler svetlý špeciál 20%
Sessler tmavý špeciál 13%
Schlossbrauerei Au-Hallertau Holledauer Weisses z vysmoleného sudu
Sledujte Pivníky
Nejnovější články
-
Nový pražský (ne)pivovar Fuze na Masaryčce
Marley, 22. dubna 2024 -
Nový český pivní styl v BJCP - 21Č. ČIPA
Marley, 1. dubna 2024 -
Nový létající pivovar TamTam a novinky od Noziba, Zichovce, Sibeerie a Chrousta
Marley, 22. března 2024 -
Poutní speciály od klášterních pivovarů a Plzeňského Prazdroje
Marley, 13. března 2024 -
Čeští sládci se bojí ztráty čichu a chuti po covidu. Chtějí proto přednostní očkování
Bludice, 1. dubna 2021
Nově ochutnaná piva
-
Zichovec Sour Calamansi 12
7. 1.8 -
Matuška Piña Colada
7. 1.7,8 -
Raven Cold Summer
7. 1.7,3 -
Flying Couch / Track B-B-B-Berliner
15. 12.5,5 -
Õllenaut Visa Piiga
15. 12.6 -
Parovar MEDová 12°-ka
22. 9.1,5 -
Alternate Ending Secret Probation
17. 9.6 -
The Garden / Fast Fashion West Coast IPA
17. 9.7 -
Funky Fluid 5th Anniversary
17. 9.7 -
The Garden / Fausto Imperial Florida Weisse Mango, Lime & Raspberry
17. 9.7
Znovu ochutnaná piva
-
Kbelský pivovar 11 pocestných
11. 3.6,5 -
Clock Rišaví Zmikund 20° Imperial Red Ale
2. 3.8,3 -
Zichovec / Černý potoka Double Stolen Haze
7. 3.8,3 -
Kbelský pivovar 13 havranů
10. 1.6,6 -
Kamenice nad Lipou APA 10
7. 11.6,3
Nově navštívěné hospody
-
Pivovarský dům Benedict
22. 3.6 -
Rittmayer Aisch
18. 9.6 -
Brauhaus Zum Alten Dessauer
23. 1.5,5
Nejnovější alba v galerii
-
Hesensko a Bavorsko na kole, den 11 - Bayreuth a Cheb
21 fotek, 29. dubna 2024 -
Hesensko a Bavorsko na kole, den 10 - Roßdorf, Geisfeld, Schammelsdorf, Drosendorf, Merkendorf, Leimershof, Zapfendorf, Ebensfeld, Bad Staffelstein a Lichtenfels
52 fotek, 24. dubna 2024 -
Prague Beer Fest 2024
37 fotek, 19. dubna 2024