Bavorsko na kole, den 5, díl 2. - Annafest

sepsala Bludice

6. listopadu 2013 v 9:42

minulém díle našeho seriálu o pivním putování po Bavorsku jsme shrnuli téměř všechny naše zážitky z pátého dne. Jedinou výjimkou byly chvíle strávené na Annafestu, pro které jsme si vyhradili samostatný dnešní článek.

Do Forchheimu dorážíme ve dvě hodiny. Městečko je to pěkné, ale poněkud zasekané automobilovou dopravou. Možná je to tím, že je část města rozkopaná a auta jsou vedena objížďkou. Ani my se méně příjemnému bloudění po městě nevyhneme. Prohlídneme si centrum, uděláme pár fotek, jukneme na několik místních pivovarů (většina z nich je momentálně stejně zavřená) a zamíříme do Kellerwaldu na Annafest, tedy slavný pivní festival svaté Anny, který se v tomto městečku koná každý rok v druhé polovině července a je velkým svátkem piva, na který se sjíždí lidé nejen z celého okolí, ale také ze zahraničí.

Popolední vedro je ubíjející a nahoru ke Kellerwaldu je to pořádný výšlap. Než dorazíme k prvním stánkům, jsme pořádně žízniví. Míjíme kolotoče, stánky s perníkovými srdci, langoši, brambůrkami a různé pouťové atrakce a vyprahlí zapadneme hned do prvního Kelleru na úpatí lesa. Ten patří pivovaru Greif (Greif-Keller) a my si zde dáváme první festivalové pivo a spokojeně relaxujeme.

Kellerwald je zalesněný kopec, který se vypíná nad Forchheimem. Na malé ploše se zde nachází celkem 24 Bierkellerů. Po většinu roku (pokud je tedy pěkné počasí) jsou otevřené pouze některé, ale v období Annafestu se návštěvníkům otevřou najednou úplně všechny včetně těch, které otevírají právě pouze při příležitosti Annafestu. Pivo je na Annafestu čepováno do velkých kameninových tupláků, které výborně udržují jeho chladnou teplotu. V některých Kellerech však nabízí i pšenici, kterou vám načepují do klasické půllitrové pšeničné sklenice. Jinak se na Annafestu čepují pouze piva uvařená speciálně pro tuto příležitost – Annafestbiery (resp. Festbiery). Většinou se jedná o polotmavé výrazně sladové, ale zároveň i příjemně chmelené Märzeny s obsahem alkoholu okolo 5,5%. Plné a skvěle pitelné.

Po kratší vzdělávací vsuvce se ale vraťme zpět k našemu vyprávění. Trochu nás zaskočí cena piva. Ta je na Bavorsko velmi vysoká – 7,50 € za tuplák (jen o pár kilometrů dále jsme si v Dorfkelleru Liebert mohli dát tuplák piva za 3,70 €). Na druhou stranu ceny jídel jsou sympatické a pokrmy roznášené k okolním stolům vypadají moc lákavě.

Po prvním pivu a nezbytném doplnění tekutin, už opět zvládáme nějaký ten další pohyb. Procházíme si tedy celý areál Kellerwaldu s cílem najít nějaký pěkný Bierkeller, kde si dáme i něco k snědku. Nakonec naše volba padá na Eichhorn-Keller, kde si dáváme další tuplák Annafestbieru – tentokrát samozřejmě z pivovaru Eichhorn. Další příjemně sladové a velmi dobře pitelné pivo. K tomu si objednáváme franské klobásy s bramborovým salátem, ke kterým dostaneme ještě jako bonus krajíc výborného čerstvého chleba. Dobrota.

Po dopití se přesouváme k Blümlein-Kelleru. Ten se nachází trochu stranou a je jedním z několika Kellerů, který otevírá právě pouze o Annafestu. Klidný Keller daleko od pouťových atrakcí a turistického ruchu Annafestu, se stoly a lavicemi pod košatými stromy a vchodem do sklepa, kde sedí několik lidí popíjejících pivo. Keller jako ze starých časů. Bohužel i zde točí Eichhorna a toho jsme zrovna měli. Takže si pouze uděláme pár fotek a zamíříme dál.

Vybíráme si Schlößla-Keller s Festbierem z pivovaru Hebendans. Keller je to příjemný, nacházející se mimo hlavní dění a davy. Je zde sice i pódium pro hudební skupiny, ale hudební vystoupení naštěstí začínají až večer a hudebníci se na pódiu jenom připravují. Festbier je opět fajn, výrazně sladový a dobře pitelný.

Po tomto pivu opět scházíme do dolních částí festivalu. Projdeme si celý areál, podíváme se i na kolotoče, houpačky a davy rozjásané omladiny. Některé pouťové atrakce připomínají spíše mučící nástroje. Nakonec se radši ponoříme opět do lesa a zamíříme do Rappen-Kelleru na Löwenbräu Festbier. Tento Keller se nachází v dolní a tedy frekventovanější části Kellerwaldu a je téměř celý obsazen, se spoustou rezervovaných stolů. Přisedáme si tedy ke stolku k dalším čtyřem lidem. Rozhodneme se dát si zde ještě něco malého na zub před cestou. Na pečená kolena a podobné pokrmy v tomto vedru rozhodně chuť nemáme a tak volíme Wurstsalat. Moc nás ale neosloví, ten co jsme měli v Ambergu, byl mnohem lepší. Místní Festbier je asi nejsvětlejší ze všech, co jsme zde ochutnali, trochu méně plný a více osvěžující.

V šest hodin začíná hrát z blízkého pódia živá hudba. Překvapivě se nejedná o žádné bavorské odrhovačky, ale o revival rockových a populárních skladeb s legračně komolenou angličtinou. Hudba se poslouchá celkem dobře, ale lidí přibývá a tak se rozhodneme Annafest opustit a pokračovat dál v cestě.

Ve výsledku se nám Annafest celkem líbil. Piva jsou zde chutná a velmi dobře pitelná a prostředí Kellerwaldu je nádherné. Těžko říci, zda se ještě někdy na Annafest vrátíme. Láká nás ochutnat i další speciální piva, na druhou stranu ceny nás spíše odrazují a stejně tak i davy a pouťové atrakce. Nicméně do Kellerwaldu bychom se určitě v budoucnu ještě alespoň jednou rádi podívali.

Více fotek najdete na naší facebookové stránce.

SERIÁL BAVORSKO NA KOLE

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…