Bavorsko na kole, den 3 - Fischerfest a Amberg

sepsala Bludice

9. října 2013 v 11:52

minulém díle našeho povídání o cestě do Bambergu a zpět na kole jsme skončili v lese kousek za Bodenwöhrem. Odsud ráno po vydatné borůvkové snídani vyrážíme směr Schwarzenfeld. Obávali jsme se toho, že cestu po malých cyklostezkách bude obtížné sledovat, ale nakonec se ukáže, že je výborně značená. Vlastně celou dobu jedeme po cyklostezce Regen – Naab, pojmenované podle dvou řek, které pro cyklisty propojuje. Trasa vede krásnou krajinou. Většinu času jedeme lesem a nakonec dorážíme k velkému jezeru Murnersee s neuvěřitelně čistou vodou. Na druhé straně jezera je dle všeho celkem vytížené koupaliště, ale na té naší je prázdno. Ukořisťujeme si jedno molo a chvilku relaxujeme v chladné vodě. Pro dnešek je hygiena vyřešena :)

Od Murnersee nás cyklostezka vede dále do městečka Schwarzenfeld na břehu Naabu. Zde nám do oka padne reklamní leták na „Fischerfest“. Jeden podobný jsme potkali i v Rodingu, ale tam nám nezbylo, než litovat, že se festival koná až příští víkend. Tady se ovšem festival koná právě dnes a co víc – jenom pár metrů od místa, kam nás zavedla cyklostezka. Ochotně se necháme nalákat.

Fischerfest je vlastně taková velká žranice různých druhů ryb, ať už smažených, uzených, či grilovaných. Uprostřed zámeckého parku stojí velký stan s řadami stolů, u kterých sedí davy Bavorů, kteří tentokrát nekonzumují pečená kolena, ale nacpávají se pořádnými porcemi ryb a to vše zalévají pivem, protože „ryba přece musí plavat“. My si z nabídky vybíráme grilovaného pstruha a jelikož nejsme Bavoři, usoudíme, že nám bude vzhledem k velikosti porcí stačit jeden dohromady. Ještěže tak. Najíme se tak akorát. Pstruh je vynikající, čerstvý, k tomu výborný bramborový salát a samozřejmě také pivo. Velmi dobře pitelný Kulmbacher Mönchshof Original Pils. Této zastávky na cestě rozhodně nelitujeme.

Ze Schwarzenfeldu zajíždíme kousek stranou do vesničky Irrenlohe. Dle informací z internetu se zde kdysi nacházel pivovar Schnellinger, ale více podrobností se nám dohledat nepodařilo. Rozhodli jsme se tedy prozkoumat, jak se věci mají, přímo na místě. Ukáže se, že pivovar již nejspíš vůbec neexistuje. Na adrese, kde se měl nacházet, nalézáme pouze pěkně upravený rodinný domek.

Po tomto neúspěchu již vyrážíme směr Amberg. Do tohoto města ze Schwarzenfeldu vede opět jeden z Radwegů – Schweppermann Radweg (značený zkratkou SM). Těšíme se tedy, že nám bude cesta opět pěkně odsejpat, ale mýlíme se. Pro naše interní potřeby si trasu přejmenujeme na Sado – Maso Radweg. Většinu času jedeme na sluníčku, které do nás pere zatraceně naplno, navíc je celá cyklostezka celkem špatně značená. Nu, nebudu to zdržovat, s trochou bloudění a celkem dost vyčerpaní dorážíme k Ambergu a zamíříme do vesničky Raigering, kde se nachází restaurační pivovar Sterk.

Zde narážíme na první alespoň trochu poctivou pivní zahrádku s několika kaštany a lípami, nic velkého, ale posezení je to příjemné. Piva do nás sice padnou vzhledem k žízni rychle, ale ve výsledku nám vlastně ani moc nechutnají. Ještě celkem dobrá je pšenice, jen by mohla mít vyšší říz. Polotmavý Pandurenblut a světlý Hell jsou méně chutná piva, i na náš vkus je v nich příliš výrazný diacetyl, což snižuje pitelnost a o nějakém velkém osvěžení si můžeme nechat jen zdát.

Z Raigeringu již zamíříme rovnou do Ambergu. Čeká nás pivně velmi náročné zkoumání. Nachází se zde totiž hned 4 pivovary. Tím prvním je domácí malý pivovárek Am Sudhang. Vaří piva kdesi ve sklepě rodinného domku, o čemž svědčí i bytelná plošina s kladkou určená zřejmě na vytahování sudů ze sklepa. Na dveřích domku však žádná cedule s informacemi není. Zkusíme tedy zazvonit, ale slečna, která na nás vykukuje oknem, nás asi vyhodnotila jako nebezpečná individua a neotevírá :) Vzdáváme to a vydáme se za dalším pivovarem.

Sjedeme z kopce dolů do Ambergu a za chvilku sedíme na krásné menší zahrádce stíněné kaštany u restaurace pivovaru Zum Kummert Bräu. Místní kellerbier 27er Urtyp a polotmavý Hausbier chutí do dunkelu, je přesně to, co potřebujeme. Velmi dobře pitelná piva. K nim si dáváme salát, přesněji řečeno Wurstsalat – Jenom v Bavorsku může mít salát podobu hromady salámu s trochou octa, okurek a cibule. Výborná chuťovka k pivu ideální do parného vedra, které kolem vládne. A moc příjemné posezení na zdejší zahradě.

Z Zum Kummert Bräu zamíříme do centra města. Raději se po těch všech pivech pohybujeme pěšky, což je způsob pohybu, který více méně praktikujeme i po následující zbytek dne. Míříme do pivovarské restaurace pivovaru Winkler – Winkler Brauwirt. Cestou míjíme přímo pivovar Winkler, uděláme si pár fotek a pak hurá za roh do restaurace na pivo. Restaurace má vzadu zahrádku obehnanou vysokými zdmi. Je tu celkem plno a většina lidí večeří klobásy s hranolkami. Jídlo je možná levné, ale nevypadá nijak úžasně. Raději se zaměříme pouze na pivo. Na to však čekáme pěkně dlouho. Servírky evidentně příliš nezvládají. Dáváme si PilsZoigl. Pils je velmi dobrý, Zoigl nás moc nebere. Následuje nekonečné čekání na zaplacení a tak prostě necháme na stole 5 Euro a celý podnik rychle opouštíme. Opravdu nás zde nic nezaujalo.

Naším dalším cílem je pivovarská restaurace pivovaru Bruckmüller – Bruckmüller Bräuwirtshaus. Pěkný starý pivovar v rozlehlém komplexu budov, na jehož dvoře se nachází pivovarská zahrádka opět uzavřená zdmi domů, ale s pěknými košatými stromy, které poskytují příjemný chládek. Z rozsáhlé nabídky si zde vybíráme KellerbierDunkel. Obě piva jsou sice na náš vkus poněkud sladší, ale celkem pitelná. Na cestu si ještě dáváme napůl pšenici. Také poněkud sladší, ale jinak v pohodě. Celkově jsou piva na Bavorsko taková průměrná, ale číšník je příjemný a rychlý, což nám po zkušenosti z Winkler Brauwirtu zvedlo náladu.

Naší poslední zastávkou v Amberu je pivovar Schloderer Bräu. Ten se nachází přímo v centru Ambergu a jedná se o spíše modernější malý restaurační pivovar. Podle informací na ceduli by měl mít otevřeno až do jedné hodiny v noci (proto jsme si jej také nechali na závěr), ale když sem v deset večer dorážíme, tváří se číšnice velmi překvapeně a podnik již téměř zeje prázdnotou. Naštěstí nám ještě jedno poslední pivo natočí, zatímco se věnují uklízení vnitřku restaurace. Dáváme si pšenicidunkel. Obě piva jsou celkem fajn, ale u obou si říkáme: „Takové české pivo.“ Snad nás ta pořádná bavorská piva ještě čekají v následujících dnech.

Pivovar opouštíme jako poslední hosté a pěšky pokračujeme přes město až na začátek cyklostezky Fünf – Flüsse Radweg, po které budeme zítra pokračovat. Návštěva Ambergu byla náročná a zkonzumovaná piva jsou cítit. Naštěstí jsou zdejší Radwegy vedeny tak, aby se vyhnuly silničnímu provozu, jak je v Bavorsku dobrým zvykem. I ta naše cyklostezka nezklame a vyvede nás za město ohleduplně a bezpečně po asfaltové cestě vyhrazené speciálně jen a pouze pro cyklisty. A kousek za Ambergem si vyhlédneme malý lesík ideální k přenocování.

Trasa naší cesty – den 3

Více fotek najdete na naší facebookové stránce.

SERIÁL BAVORSKO NA KOLE

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…