Slavkovský Doppelbock, Chomout Režná Bára, Albrecht IPA 19 a další nová piva

sepsal Marley

20. ledna 2016 v 14:44

Máme tu zase další pivní novinky. Tentokráte to až na pár výjimek to bude hodně o IPA, a to všech možných druhů – žitných, pšeničných, silných i slabých.

Slavkovský pivovar uvařil Doppelbock, tmavou patnáctku. Na stránkách pivovaru se dočtete extra výživné nesmysly typu „… byl Bock vařen v tmavém provedení v 15. století německými sládky města Hanseatic“, ale nás naštěstí více zajímá pivo samotné a jeho chuť. Je karamelové, toustové, lehce s tóny sušených třešní a švestek. Středně hořké, jemně chmelově bylinné, velmi dobře pitelné. Jen to označení Doppelbock na něj moc nesedí, na to není tak výrazné a silné (německé Doppelbocky snad pod osmnáctku ani nejdou).

Olomoucký Chomout připravil Režnou Báru, silnou žitnou IPA. Je bylinně a pryskyřičně chmelová, peprná i citrusová. Též je sladová s tóny citrusů a lehce kandovaného ovoce. Má vyšší hořkost a celkově je taková trochu drsnější, ale jakmile si na to člověk zvykne, tak se pije velmi dobře. Povedené pivo.

Další ejl vypustil pivovar Frýdlant. Tentokráte to je Albrecht India Pale Ale 19, polotmavá dvojitá IPA. Má karamelovou až karamelkovou chuť, s výraznými ovocnými tóny – citrusů a kandovaného i tropického ovoce. Alkoholová je jen maličko, trochu jsou znát i máslové tóny, jinak se ale pije dobře. Fajn pivo, ale dřívější ejly z Frýdlantu nám chutnaly o něco více.

Břeclavský pivovar Frankies uvařil také IPA, ale spodně kvašenou – patnáctku Five-Fingers IPL. Pivo je to řádně chmelené, bylinné, peprné i citrusové, sladové a lehce karamelové. Slušně hořké, trochu drsnější, dobře pitelné.

Plzeňský Raven přišel s White IPA, světlou pšeničnou patnáctkou. Je sladová, chmelově bylinková, s tóny mandarinek a tropického ovoce. Řádně hořká, málo řízná, malinko máslová. Vcelku fajn pivo.

Od létajícího Falkona jsme potkali čtvrtou várku Metropolitana, jde o Session IPA, tedy lehkou IPA. Třetí a druhá várka nás minuly, první byla tragická, tak nás docela zajímalo, jak to dopadne. Pivo je to příjemně ovocné, sladové, lehce bylinné, trochu karamelové. Dobře pitelný kousek. Zkusili jsme i novou várku dvojité IPA Falk:Off. Pivo bylo dříve vždy zakalené, tentokráte je ale skoro čiré, ale to není jediný rozdíl. Svěží ovocná líbivost je ta tam, pivo je chmelově bylinné, s tóny zeleného pepře a lehce i kopru, znát jsou i citrusy a trocha kandovaného ovoce. Je to rozhodně zajímavá a chutná IPA, ale těžko říct, jestli se bude líbit každému.

Dalším jednochmelem z Radniční Jihlavy je ejl s německým Melonem. Pivo je to sladové, ovocné, ale s řadou lehkých rušivých chutí – máslové, peprné, zeleninkové, s tóny obilných slupek. Zvláštní koktejl, nepříliš dobře pitelný. Ale koukali jsme na Facebooku, že se v Jihlavě plácli přes kapsu a pořídili si senzorické zkoušky, tak třeba se to na kvalitě a čistotě piv nějak odrazí.

Od Bizona z Čižic jsme zkusili tmavou patnáctku Hrobníka. Jak už je u piv tohoto pivovaru zvykem, je docela máslová, jinak je karamelková a pražená. Nepříliš vyvážená a nijak dobře pitelná. Piva tohoto pivovaru se prostě dělí na divná-fajn a divná-nic moc… a tohle patří do kategorie druhé.

Ze strakonického Dudáka minulý rok odešla známá sládková Dagmar Vlková, celkem nás zajímá, jak se to projeví na kvalitě zdejších piv. Do spárů se nám dostal Sváteční medový speciál. Je sladový, medový, lehce chmelově bylinný… a docela dosti karamelkový až máslový. Nic, co by člověk chtěl dobrovolně pít, navíc o svátcích.

Jak jsme tu minule psali, že Matuška zkouší nové kvasnice z Německa, které by měly produkovat méně diacetylu, tak se nám nyní povedlo narazit na první pivo jimi kvašené. Světlá třináctka tentokráte chutnala skoro jako Únětice, chmelově bylinná i peprná, obilně sladová, velmi dobře pitelná. Ale nepatrný náznak máslíčka tam stejně cítit byl, takže těžko říci, jestli mají nové kvasnice v tomto směru nějaký vliv.

Pivní novinky

Celkem 211 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…