Pivníkův pivní průvodce po Stockholmu

sepsala Bludice

28. února 2013 v 8:43

V minulém článku jsme si pověděli něco málo o tom, jak to ve Švédsku chodí co se týče piva a alkoholu obecně, nyní se již pojďme věnovat pivním podnikům, které jsme ve Stockholmu navštívili, a které doporučujeme k návštěvě i vám.

Monks je síť podniků tvořená dvěma pivovary a šesti restauracemi ve Stockholmu. Mnichové se zabývají nejenom vařením piva, ale také dovozem různých vín a whiskey a také gastronomií. Nás samozřejmě zajímala především ta pivní část celého podnikání a v době našeho pobytu ve Stockholmu jsme navštívili oba restaurační pivovary.

Monks Porter House se nachází v centru města v pěkných historických prostorách. Po vstupu do budovy jsme zde trochu bloudili, podnik je totiž rozdělený do několika částí, nejenom na část restaurace a pivního baru, ale je zde také vinotéka a vinný bar. Pivní bar se nachází v podzemních prostorách osvětlených tlumeným světlem a nabízí okolo 50ti čepovaných piv, z nichž velké množství pochází přímo ze Švédska. Pivovar, jak jeho název napovídá, se zaměřuje na vaření především tmavých pivních stylů a výrazně spolupracuje s dalšími švédskými mikropivovary, jejich sládky a dalšími osobnostmi. My jsme zde ochutnali dvě zajímavá piva, která vznikla ve spolupráci se someliérem Nicci Notinim a jejichž inspirací byla různá vína. Notini Rosso bylo alternativou k Rulandskému modrému a Notini Nero k Ripasso. Zajímavé. Ceny piv jsou dosti vysoké i na Stockholmské poměry, ale návštěva určitě za to stojí.

Druhý pivovar patřící Monks se nachází poněkud dál od historického centra Stockholmu, ale ještě stále v pěší vzdálenosti a navíc velmi blízko hlavního vlakového nádraží. Jmenuje se Monks Café. Jedná se vlastně o první podnik patřící Monks, původně provozovaný jako restaurace a bar, od roku 2008 přibyl malý pivovárek, který můžete vidět po vstupu do podniku v samostatné místnosti. Prostory nejsou tak bombastické jako v Monks Porter House, nicméně jsou velmi pohodlné a příjemné svojí prostou jednoduchostí. Jedná se vlastně o jednu místnost rozdělenou, jak je ve Švédsku často zvykem, na část restaurační a část pivního baru. Na čepu se střídají přibližně dvě desítky piv, mnohé jsou švédské, jiné zajímavé importované kousky. A samozřejmě jsou na čepu i vlastní piva uvařená v místním pivovaru. My jsme ochutnali vydařené Wallin IPA a vynikající a zajímavý ochucený vánoční porter Nån Julöl. Ve Švédsku vůbec vánoční piva velmi frčí a své vlastní vánoční pivo vaří téměř každý pivovar. Ceny piv jsou na Švédsko lehce vyšší, ale ne přehnaně.

To byly tedy dva Stockholmské pivovary a nyní pojďme na pivní bary. Těch je ve Stockholmu obrovský počet a vzhledem k tomu, že jsme nechtěli po naší návštěvě Stockholmu jíst několik měsíců pouze starý chleba, navštívili jsme jenom pár nejzajímavějších.

Akkurat je podle serveru ratebeer jedním z nejlepších pivních barů na světě. Nachází se ještě o něco výše, než známý bar Mikkeller v Copenhagenu či Brasserie 4:20 v Římě. A jednoznačně oprávněně. My jsme sem v průběhu naší návštěvy Stockholmu zašli několikrát, ale většinou jsme odešli s prázdnou, neb bar byl vždy zaplněný do posledního místa. Nakonec se nám poštěstilo v pondělí večer, kdy jsme ukořistili dvě místa na krásném obrovském dřevěném baru s výčepem, který celému podniku jednoznačně vévodí. V nabídce jsou zde desítky točených piv z malých švédských pivovarů, ale také zajímavá piva ze zahraničí. Na čepu jsou také 4 real ale a to nejen původem z Velké Británie, ale také real ale švédská. My jsme zde ochutnali dvě další vánoční švédská piva. Vynikající porter Dugges RudolfNynäshamns Jul-IPA? vyráběnou speciálně pro 4 švédské pivní bary. A při pomalém upíjení jsme si užívali místní atmosféru.

V Akkuratu jsme vlastně byli v pondělí ještě jednou před naší večerní návštěvou. Zašli jsme si sem na polední meníčko. To zde nabízejí za cenu 95,- švédských korun. Pro našince tedy dosti vysoká cena, ale pokud si chce člověk ve Stockholmu dát jednou za čas také nějaké to teplé jídlo, musí si prostě připlatit. Na druhou stranu cena menu je téměř stejná jako cena mnohých piv. Nutno říci, že oběd byl velmi dobrý a velmi vydatný. Polévka k dispozici v neomezeném množství, salátový bar, hlavní jídlo a na závěr velmi dobrá překapávaná káva. Specifikum je také velké množství různých ovocných šťáv. Rozhodně není zvykem dávat si zde k obědu pivo. Zatímco večer Akkurat funguje jako životem bzučící pivní bar, přes poledne se z něho stává velmi žádaná meníčková restaurace.

Dalším slavným Stockholmským barem, do kterého jsme zaskočili, je Oliver Twist. I zde jsme byli několikrát za účelem rekognoskace terénu. Ono, pokud si chcete dát někde pivo blížící se cenou za půl litru 300 Kč, tak si pořádně rozmýšlíte, jaké pivo a kde to bude. V pátek a v sobotu večer zde bylo narváno k prasknutí a místo nebylo pomalu ani na stojáka. My jsme sem tedy zašli v neděli v podvečer, kdy bylo relativně volno… na rozdíl od Akkuratu, kde v neděli večer probíhal koncert jakési místní slavné skupiny. Oliver Twist se nachází jenom pár kroků od Akkuratu a co se týče atmosféry a prostředí, jsou si oba bary velmi podobné. Však spolu také často spolupracují na různých zajímavých pivech. I Oliver Twist nabízí ve všední den v poledne meníčko, to jsme však neochutnali. Co jsme zde ochutnali byla další dvě skvělá švédská piva. Vynikající švédské Real Ale Skebo Hej Tomtegubbe (zde mají na čepu 3 Real Ale) a výborný ležák chmelený americkými chmely v čele s Chinookem Nynäshamns Tjockhult Tjinook. Další podnik, do kterého by měl pivní milovník objevující svět švédských piv zaskočit.

Ardbeg Embassy je bar a restaurace nacházející se v historickém centru Stockholmu. Co se týče prostředí, to zde není nic moc. Ne, že by bylo nějak nepříjemné, ale je takové studené, trochu připomíná naše české Potrefené husy a podobné podniky. Jak sám název podniku napovídá, tak kromě slušného výběru piv, zde můžete ochutnat také některou z obrovského množství Whisky. Whisky je vůbec ve Stockholmu velmi oblíbená, rozsáhlý sortiment whisky nabízejí všechny lepší pivní bary. Pokud jste milovníky nakuřovaných piv, rozhodně zde musíte ochutnat pivo Strömsholms Ardbeg Embassy No:1, které je vařeno speciálně pro tento podnik. Lidé, kteří toto pivo ochutnají, se v podstatě dělí do dvou skupin: na ty, kterým přijde naprosto odporné a nepitelné a pak ty, kteří si ho zamilují. Já jsem se zařadila do druhé skupiny. Při výrobě piva byl použit slad nakuřovaný rašelinou, který se používá při výrobě Ardbeg whisky. Drsné kouřové rašelinové tóny se u tohoto piva ještě znásobují tóny praženými a vše je ukončeno velmi dlouhým kouřově fenolovým dozníváním. Skvělé pivo a důvod, proč při návštěvě Stockholmu navštívit Ardbeg Embassy. Pokud však nejste milovníky nakuřovaných piv, můžete si zde vybrat z poměrně slušné nabídky dalších piv na čepu. Marley zvolil výborné švédské pivo ve stylu Scotch Ale Eskilstuna Höst 2012 a rozhodně nelitoval.

Black & Brown je pivní bar, který se nacházel v sousedství našeho ubytování, takže jsme se zde rozhodli také zastavit. Jedná o poměrně malý podnik s pěkným typicky anglicky barovým prostředím. Na čepu je přibližně 20 piv, z nichž některá jsou velmi zajímavá. Ceny jsou na Stockholmské poměry spíše nižší a natočí vám zde i malé pivo za 37 SEK, což už se celkem dá :) My jsme zde ochutnali dvě vydařená švédská piva, kořeněné zimní Old Ale Nynäshamns Mysingen Midvinterbrygd a drsnější IPA Nynäshamns CentenniAle Specialbrygd #12.

To by bylo k navštíveným pivním barům asi tak vše… chodit na točené pivo ve Stockholmu je, jak už jsem psala v minulém článku, finančně velmi náročný koníček. Nicméně lahvová piva zde můžete sehnat za poměrně slušnou cenu a pokud tedy chcete ochutnat co nejvíce zajímavých švédských piv, je ideální najít si ubytování s lednicí a ochutnávku zaměřit na piva lahvová. Již minule jsem psala, že piva s obsahem alkoholu nad 3,5% (a vlastně veškerá zajímavá a chutná piva) lze ve Švédsku zakoupit pouze v síti obchodů vlastněných státem. Tyto obchody se nazývají Systembolaget a poznáte je podle zeleného štítu se žlutým nápisem. Ve Stockholmu je poměrně rozsáhlá síť těchto obchodů, ale pravděpodobně největší a s nejširším sortimentem je Systembolaget Passagen nacházející se v rozsáhlém obchodním centru. Najdete zde velmi širokou nabídku švédských piv, ale také mnoho zajímavých piv importovaných včetně takových vychytávek jako jsou piva italská.

To by bylo z našich švédských zážitků vše. Máte-li nějaká vlastní další Stockholmská pivní doporučení, budeme my i ostatní čtenáři jenom rádi, pokud je napíšete do komentářů pod článek.

Skål :)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…