Švédsko pivní

sepsala Bludice

26. února 2013 v 11:18

Před Vánoci jsme si s Marleyem udělali dva pivně (a finančně) velmi náročné výlety. V prvním nás moje pracovní cesta zavedla až na krutý sever do Stockholmu. Než se dostanu k vlastnímu povídání o pivním Stockholmu, které bude součástí samostatného článku, v rychlosti se zmíním o tom, jak to ve Švédsku vlastně chodí, co se týče piva a alkoholu obecně.

Za prvé, pokud vás cesta zavede do Švédska jakožto čerstvého držitele občanského průkazu, vězte, že velké nakupování alkoholických nápojů vás zde rozhodně nečeká. Dolní věková hranice pro prodej alkoholických nápojů s obsahem alkoholu nad 3,5% ve Švédsku je 20 let. Pokud vám je méně, alkohol vám zde neprodají a se shovívavostí prodejců zde rozhodně nepočítejte, ve státem vlastněné síti obchodů (viz níže) si vás pečlivě prověří a každé podezřelé mládě je nuceno předložit prodavači svoji občanku ke kontrole věku (po Marleyovi ji chtěli téměř vždy :)). Pokud jste mladší, než 25 let, měli byste občanský průkaz předkládat vždy sami i bez vyzvání. Co více, ač je dolní hranice pro konzumaci alkoholu 18 let, v mnohých pivních barech jsou ještě přísnější a návštěvník si může na vstupních dveřích přečíst například upozornění, že alkoholické nápoje jsou podávány pouze osobám starším 23 let. Pokud jste starší osmnácti let, můžete si ve Švédsku v jakémkoliv obchodě zakoupit alkohol do 3,5% a pro mladistvé se naskýtá šance zakoupit si takzvané Lättöl, tedy nízkoalkoholické pivo s obsahem alkoholu do 2,25%, jehož prodej nepodlého žádnému omezení. A nečekejte žádné Grodziskie, jeden Lättöl jsme v rámci pivně průzkumného pátrání vyzkoušeli a byla to skutečně šmakuláda.

Dostávám se k druhému specifiku prodeje alkoholu ve Švédsku a tím je státem vlastněná síť obchodů, tzv. Systembolaget. Prodej veškerých alkoholických nápojů nad 3,5% totiž ve Švédsku kontroluje stát. V běžném obchodě seženete pouze piva do 3,5% alkoholu. Zajímavým vedlejším jevem tohoto omezení je to, že mnohé nadnárodní pivovary se mu velmi flexibilně přizpůsobily. Ve Švédsku tak můžete koupit piva speciálně „upravená“ pro místní trh, např. Pilsner Urquell, či Guinness s obsahem alkoholu 3,5%.

Systembolagety jsou již v současné době klasické moderní samoobslužné obchody (ač v ne příliš vzdálené minulosti se zde piva vydávala téměř jako v našich lékárnách prášky na recept) a nutno říci, že v mnohých mají takový výběr piv, až nad tím český pivař žasne. Tato síť obchodů je dokonce povinna umožnit každému výrobci prodej jeho produktů a to včetně těch nejmenších pivovárků. Nicméně každý produkt je před vlastním zařazením do prodeje podroben slepé degustaci a laboratorní analýze, ba dokonce i poté, kdy jsou nápoje do prodeje zařazeny, jsou i nadále kontrolovány a testovány.

V současnosti má Systembolaget v nabídce přibližně 1500 piv, 1400 whisky a okolo 8000 druhů vína. Všechny výrobky si můžete objednat přes internet a vyzvednout pak v jakémkoliv obchodě po celé zemi. A ceny piv vlastně nejsou ani nijak výrazně vysoké. Co se týče různých silných, zajímavých a speciálních importovaných piv, jsou srovnatelné a mnohdy i nižší, než v našich pivotékách… samozřejmě cena českých piv zde prodávaných je o něčem jiném a cena ležáků je ve srovnání s našimi poměry opravdu vyšší.

Všechny Systembolagety mají otvírací dobu ve všední den od 9 až 10 hodin do 18 až 19 hodin. V sobotu pak všechny zavřou úderem třetí a až do pondělí do devíti si ve Švédsku žádný „pořádný“ alkohol nekoupíte. Výsledkem je to, že v sobotu odpoledne je v těchto obchodech narváno a v pondělí ráno přešlapuje před každým Systembolagetem skupinka lidí se strhanými obličeji, zoufale odpočítávající poslední sekundy do otevření jejich oblíbeného obchodu.

Nevýhodou Švédské pivní scény je pro Čecha neuvěřitelně vysoká cena piv v restauracích a pivních barech. Ta se zpravidla vyšplhá v přepočtu až ke 200 až 300 Kč a rozdíl mezi cenou lahvového piva a piva točeného je evidentně obrovský. I přesto bývá ve specializovaných pivních barech narváno. Lidé si však zpravidla při jedné návštěvě dají maximálně dvě piva a návštěva pivního baru je pro ně spíše společenskou záležitostí, než nezřízeným chlastáním. Dalším důsledkem vysokých cen v restauracích a barech je to, že ve Švédsku není zvykem dávat číšníkům spropitné. Vyšší ceny také souvisí s vysokou kvalitou točených piv. Ta bývá velmi dobrá a piva bývají výborně ošetřena i natočena. Ve Švédsku je poměrně velké množství malých pivovarů, které vyrábí piva opravdu špičkové kvality. A také je zde obrovské množství domovarníků, kteří se věnují vaření vlastního piva.

A na závěr ještě jedno pozitivum. Ve Švédsku platí striktní zákaz kouření ve všech restauracích a barech. Jediná oblast, kde jsou nekuřáci vystaveni intenzivnímu oblaku kuřáckého dýmu, je tak před vstupem do restaurace.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…