Piva vánoční i silvestrovská z Česka i zahraničí

sepsal Marley

9. ledna 2013 v 9:44

Kolem Vánoc se tradičně roztrhl pytel s mnohými svátečními pivy. Některá byla speciálně silná, jiná extra kořeněná… a jiná prostě jen jiná, než která obvykle daný pivovar dělá :) My většinu prosince strávili na pivních i nepivních cestách po zahraničí, takže se nám toho podařilo ochutnat jen trochu… naštěstí jsme něco stihli dohnat nyní na počátku ledna.

Ulovili jsme jednu láhev Vánočního Matušky. I letos to bylo dobré pivko, hořkosladké, vydatně chmelené a slušně pitelné. Podobně to bylo i s Matuškovým Winterbockem, dobrý světlý hodně chmelený bock. A to není od Matušky vše. Kvůli nedostatku chmele Amarillo uvařil speciální silvestrovskou várku Raptora, která byla za studena dvakrát více nachmelena Summitem, relativně mladou odrůdou chmele. Pivko je to povedené, řekl bych, že oproti klasickému Raptoru méně ovocné, možná lehce drsnější… ale rozhodně stále skvělé. Jen mě mrzí, že jsme neměli možnost ho přímo porovnat s běžným Raptorem či Turbo Raptorem… ta srovnání by mohla být hodně zajímavá.

Ani průmyslové pivovary nelenily. Uherský Brod ze skupiny Pivovary Lobkowicz přišel s novinkou, Svátečním nakuřovaným ležákem. Příjemně uzené a sladové pivo, celkem slušně pitelné… ale nic víc, s nakuřovanými kousky z Bambergu či malých českých pivovarů se moc srovnávat nedá. I tak je ale velmi sympatické, že se velké pivovary pouští do něčeho nového a zajímavého.

Stihli jsme zaskočit i do našeho oblíbeného pivovárku U Tří růží. Připravili nám zde Christmas Amber, silnější polotmavý speciál, hodně sladový a slušně pitelný. A jako by to nestačilo, uvařili i extra silné pivo v malé várce – Klášterní speciál číslo 2 (možná si vzpomenete na jejich skvělý první Klášterní speciál). Stupňovitost se vyšplhala na úctyhodných 24 a s 9% alkoholu to není pivko, na které u nás narazíte každý den :) Člověk by čekal brutální sladkost a alkohol… ale pivo je hodně nachmeleno, takže chmelová kořenitost s citrusy se hezky doplňuje s plným sladovým tělem, karamelem a hořkou čokoládou.

Tradičně uvařil vánoční pivoStrahovský pivovar. Je to světlý doppelbock, hodně sladový a zároveň slušně chmelený. Dle Boříka byl letos ještě povedenější, než minulý rok. Nu, třeba ještě někde na nějaký zapadlý soudek narazíme, rádi bychom ho s Bludicí znovu ochutnali :)

Že vánoční piva mohou i překvapit nám předvedl Staňkův rukodělný pivovárek z Třebonic. Přišel se sváteční Dobromilou, ochucenou bavorskou pšenicí, nazvanou též Strudel Weizen. Ve vůni i chuti na nás zaútočila velká nálož kořenění a jablek, bylo to opravdu zvláštní… skoro jako domácí jablečný kompot či náplň onoho štrůdlu :) Pšenice pod tím je trošku utiskována, něco sladu tam lze nalézt… zajímavý zážitek, ale druhé pivo bychom si asi nedali a po ohřátí to už tolik příjemné není.

Doplnění: Se svým pivkem přišel i sokolovský pivovar Permon. Uvařil Vánoční speciál Ale Pale, lehčí americký ejl. Příjemně nachmelené pivo s květinovými a citrusovými tóny. Vše doplňuje sladově sušenkové tělo a skvělá pitelnost.

A jak to vypadá v jiných zemích? Na našich toulkách jsme před Vánoci navštívili Stockholm a stihli zde ochutnat asi desítku vánočních kousků. Zde většinou nějaké extra speciální kousky nevymýšlejí, prostě uvaří nové pivo, třeba IPA, Porter či anglický ejl. Je to zde hodně populární – zhruba jako u nás, jen pivovary mají trošku lépe zvládnut marketing, piva mají pěkné etikety s vánočními motivy, v hospodách na vás čekají pěkné letáčky a pípy zdobí loga piv. Ale o pivech ve Švédsku se podrobněji rozepíšeme až v některém příštím článku.

Zato v Bavorsku v okolí Mnichova pivovary Vánoce tak neprožívají. Vaří buď podzimní a zimní piva jako například bocky či weizenbocky, ale na speciální vánoční pivo tak často nenarazíte. Výjimky tu jsou, většinou některé menší pivovary či ty, které experimentují i s jinými než tradičními německými pivními styly. Z Mnichova jsme si dovezli třeba vánoční weizenbock z pivovaru Giesinger, do kterého byla naházena fůra všemožného koření… výsledek byl opravdu zajímavý a k Štědrému večeru to pasovalo skvěle.

Vánoční piva umí i v dalších zemích. Anchor každý rok vydává novou verzi piva Christmas Ale, vždy s trošku odlišnou směsí koření a jinou etiketou. Na Anchoří vánoční pivo máte šanci narazit i v českých pivotékách. Podařilo se nám ulovit i jeden vánoční kousek z Islandu – Ölvisholt Jólabjór, nakuřovaný bock. Skvělé pivko, za které by se ani v Německu nemuseli stydět… i Islanďané piva prostě umí.

Ve výsledku nás většina vánočních piv opravdu potěšila. Pivovary se snažily přijít s něčím zajímavým, ne jen využít svátky k prodeji nějakého nudného piva (či dokonce piva z běžného sortimentu) se svátečním logem.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…