Pípa - Beer Story Dlouhá, nový pražský bar s pivotékou

sepsal Marley

25. listopadu 2015 v 12:40

Minulý týden Prahu obohatil další pivně zajímavý podnik. Po nedávném 21pípovém baru u náměstí Míru tu máme bar s osmi pípami a pivotékou kousek od Staroměstského náměstí.

Podnik s trochu zvláštním názvem Pípa – Beer Story je součástí nově otevřeného Food Story, kde najdete i bistro, prodejnu potravin a rychlé občerstvení, celé je to součástí komplexu Tržnice Dlouhá 14. Vše je zařízené v modernějším „hipster“ stylu s retro prvky, samotná Pípa se nachází v suterénu budovy.

Pípa – Beer Story je středně velký bar, příjemně útulný, hezký stejně jako zbytek komplexu. Na čepu jsme tu potkali pět piv z pražských minipivovarů a tři piva zahraniční. Konkrétně to byla Vinohradská APA, Vídeňský speciál U Tří růží, světlý břevnovský Benedict, světlá pšenice z Bulovky či polotmavý speciál z Lužin. Očividně se zde chtějí specializovat hlavně na Prahu, v plánu mají čepovat i piva z dalších pražských mini. Nás tato nabídka příliš nezaujala, dobrovolně bychom z toho pili asi jen lužinský speciál, takže jsme dali přednost zahraničí. Snad nejčastěji čepované zahraniční pivo v českých vícepípových hospodách, Kasteel Rouge, zde doplňoval irský Stout od O’Hary a bavorská novinka Maisel and Friends India Ale. Zvolili jsme poslední dva zmíněné, Stout byl opravdu výborný, německá IPA fajn. Ceny za čepovaná piva neurazily, na centrum vcelku levné, ale nejspíše jde o zaváděcí ceny, podobně jako tomu bylo při otevření Bruxxu (ceny tam postupně šly nahoru skoro o 50 %).

Co se lahvových piv týká, výběr odpovídá nějaké slušnější pivotéce, většinou jde ale o běžné kousky od trapistů, Fuller’s, Samuel Smith, Huyghe, Van Honsebrouck či Birra del Borgo. Krom tří lahví z limitovaných edic v ceně mnoha set jsme z toho znali a ochutnali snad vše. Zaujala nás „akční“ nabídka německých piv, hlavně z Horního Falce – třeba Zoigl ze Schloßbrauerei Reuth, to se u nás zase tak často nevidí (i když stačí zajet kousek za hranice do nějakého Getränkemarktu, nejde o žádnou specialitu). Zhruba polovinu nabídky pokrývají česká piva, zejména ze středních průmyslových pivovarů. Ceny lahví jsou o něco vyšší než v pivotékách, ale to je v baru logické. Jen na nějaké větší nákupy s sebou to asi není ono.

Jak se píše v tiskové zprávě k otevření podniku, piva byla vybírána „pivním specialistou Robertem Demeterem, který sestavoval pivní listy v restauracích Bruxx, Les Moules nebo T-Anker“. Podobně jako ve zmíněných podnicích (psali jsme o tomu u Bruxxu, stále se tam alespoň podle webu nic nezměnilo) tedy můžete čekat směs nesmyslů, překlepů a nepravd. Naštěstí zde už nejsou popisky piv, jen základní údaje, takže těch hloupostí je o něco méně, ale stejně jsme třeba u Maisel & Friends India Ale našli hned tři chyby a samozřejmě tu potkáte i oblíbenou „lež“ že Kasteel Cuvée du Chateau je deset let ležící pivo. Podniku, který očividně investuje nemalé částky do designu a marketingu, by přeci jen slušel trochu profesionálnější pivní lístek.

Jinak obsluha byla rychlá i sympatická a nabídka pochutin k pivu byla zajímavá – všemožné sýry, polévka, pomazánky. Vypadalo to chutně a poctivě, člověk by ani v podobném „Foodie“ komplexu nic jiného nečekal :)

Celkově Pípa – Beer Story vypadá na fajn podnik, ale spíše než na pražské pivní geeky je asi cílen na turisty a lidi, kteří si chtějí užít dobrého piva a nic moc neřešit. My zde asi stálí hosté nebudeme, na pražská piva raději zajdeme přímo do pivovarů a na lahve do oblíbených pivoték, nicméně pokud nás někdy zavede cesta kolem, na jedno se rádi zastavíme.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…