Bruxx - nová pražská restaurace s belgickými pivy

sepsala Bludice

27. března 2014 v 10:34

Tak nám Staropramen otevřel novou belgickou restauraci. Nachází se na náměstí Míru a vzhledem k tomu, že se zaměřuje nejenom na belgické jídlo, ale také na belgická piva, nemohli jsme si nechat její návštěvu ujít.

Do Bruxxu jsme zaskočili v pondělí večer cestou z Beergeeku do Kulového blesku. Jednalo se o neplánovanou návštěvu, takže jsme se trochu obávali, že si bez rezervace nesedneme. Nicméně, přestože bylo přízemí podniku dosti zaplněné, obsluha nás ochotně usadila. Naše první dojmy byly veskrze pozitivní. Pěkné prostředí, které skutečně připomíná některé bruselské restaurace, rychlí a příjemní číšníci a na první pohled se podnik jevil i nekuřácky. K tomu jako bonus nízké ceny nejen točených, ale i lahvových piv.

Na čepu je zde 9 piv. Staropramen naštěstí úplně chybí, ale pro příznivce eurošmakulád je zde Stella Artois. Dalších 7 kousků jsou belgické klasiky Leffe BruinAugustijn Blonde, ovocná trojka malinový Hoegaarden Rose, broskvový Mort Subite Pêche a višňový Kasteel Rouge a celkem zvláštně hned dva witbiery HoegaardenLa Trappe Witte. My jsme návštěvu pojali jako příležitost k ochutnání Pêche, které bychom si v podniku se zajímavějším výběrem piv nedali a sázku na jistotu s La Trappe Wittem. Obě piva byla dobře natočená. La Trappe dorazilo v originální sklenici, Mort Subite v univerzální neznačené sklenici. Devátým pivem na čepu je jedno pivo z českého minipivovaru. V době naší návštěvy to byl Prager Laffe Smokie.

Kromě točených piv je dále v nabídce 24 piv lahvových, což upřímně řečeno na belgickou restauraci není mnoho… a to dokonce i na tu, která se nachází v Praze. Nečekejte žádné velké zajímavosti, nicméně až na pár výjimek se jedná o velmi dobrá piva. My jsme se rozhodli využít příležitosti pro ochutnávku Gruut Belgian Wit BierLa Corne Blonde (5,9% alkoholu), který však dle pivního lístku měl být tripel s 10% alkoholu. On vůbec celkově pivní lístek nestál za nic. Hemžilo se to v něm překlepy, chybami a nepravdami… a pokud jej neopravili, hemží se to v něm blbostmi dodnes. Minimálně na webových stránkách podniku je stále v nezměněné podobě. Když jsem číšníka upozornila na skutečnost, že podle pivního lístku jsem měla dostat pivo s 10% alkoholu, ale ve skutečnosti jsem dostala pivo s 5,9% alkoholu, poděkoval mi za upozornění, ale dle všeho mu na tom nepřišlo nic zvláštního.

Ono vůbec, ač vystupování našeho číšníka působilo profesionálně, o pivech nevěděl téměř nic. Respektive jediné čeho byl schopen, bylo odpapouškování nabiflovaného popisu piv, které jsme si zrovna objednali… nevím, proč nás tím zatěžoval :) A alespoň výslovnost piv by měl někdo číšníky naučit správně.

Nalévání lahvových piv je kapitola sama o sobě. Pokud bych včas neodhadla číšníkovy úmysly, prdnul by mi La Corne Blonde do sklenice i se všemi kvasinkami. A i přesto, že jsem jej zarazila, v pivu plavaly shluky kvasnic. Lahev zřejmě nebyla odstátá, nebo ji číšník před servírováním řádně protřepal. Na to, že do piva nechci nalít kvasinky, reagoval s obrovským údivem. Nejspíš se nikdy dříve s podobným požadavkem nesetkal. Ale pro jistotu Marleyovi do jeho witu kvasinky nenalil a jal se lahev odnášet i s nimi. Museli jsme trochu zabojovat, aby nám lahve neodnesl.

Do nějakého velkého jídla jsme se zde nevrhali, ale nedokázali jsme odolat nabídce belgických hranolků, které nás zklamaly, žužlavé gumové cosi, co připomínalo snahu průměrné české hamburgrárny. Snad i v tom obyčejném stánku na trzích v Bruggách dělali lepší. Ale belgická rajčatová polévka byla fajn, možná i proto, že jsme nikdy žádnou belgickou rajčatovou polévku neměli, takže nebylo s čím srovnávat :)

Celkově i přes výše zmíněné nedostatky, které lze částečně přičíst porodním bolestem podniku, by se zde sedělo velmi dobře, kdyby zde nehrála natolik nepříjemná hudba, že jsem již po několika minutách měla pocit, že mi každou chvíli vyteče mozek ušima. Hudba podobně příjemná jako muzika hrající na toaletách v nákupním centru. A posledním hřebíčkem bylo zjištění, že je podnik ve skutečnosti kuřácký. Přestože na stolech žádné popelníky nebyly a dlouhou dobu nikdo nekouřil, v průběhu večera se na baru zjevili dva náruživí kuřáci a jali se v podniku zahušťovat atmosféru.

Náš celkový dojem z Bruxxu byl spíše negativní a vlastně není nic, co by nás lákalo k opakované návštěvě, snad s výjimkou cen piv, které jsou zatím opravdu velmi příjemné.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…