Na skok u barona v Au Hallertau

sepsala Bludice

8. dubna 2013 v 10:50

O zámeckém pivovaru Au, který se nachází v bavorské chmelařské oblasti Hallertau, již nejspíš většina našich čtenářů někdy slyšela. Pivovar pana barona von Peccoz je u nás díky přátelským vztahům a velmi úzké spolupráci se slavnou pražskou hospůdkou Kulový blesk poměrně známý. Piva z Au se objevují v Praze na čepu čím dál častěji, pan baron sem tam zaskočí do České republiky na návštěvu například při příležitosti naražení speciálního soudku piva, na Facebooku vznikla česká stránka Baronova piva z Au a dokonce se prý chystá i česká verze webových stránek.

My máme piva z tohoto pivovaru v oblibě. Většinou se totiž jedná o výborně pitelné kousky, nad kterými by člověk vydržel sedět celý večer. Proto, když jsme přemýšleli nad tím, kde se cestou na hory do Söldenu zastavit na oběd, byl zámecký pivovar Au jasnou volbou.

Pivovar najdete v městečku Au in der Hallertau mezi Regensburgem (Řeznem) a Mnichovem. Stačí jenom sjet s dálnice a poté pokračovat několik kilometrů po dobře udržovaných silnicích mezi chmelnicemi a bavorskými městečky a vesničkami.

Vlastní pivovar se nachází v budově hned vedle zámečku. Pokud máte čas, můžete si domluvit prohlídku. My jsme se spokojili s tím, že jsme dovnitř nakoukli přes sklo oken. Překvapilo nás, jak je pivovar moderní, celý nerezový a nablýskaný. Tím ovšem naštěstí veškerá modernost končí. Pokud projdete pěknou zahrádkou, dostanete se do Schloss Bräukeller, tedy do prostor restaurace. Ta se nachází v tradičních historických sklepních klenutých prostorách s pohodlnými lavicemi a dřevěnými stoly, útulnou výzdobou a v době naší návštěvy navíc i až neuvěřitelně příjemnou a ochotnou číšnicí.

Jelikož nás čekala ještě dlouhá cesta, dali jsme si každý jenom jedno pivo. Dunkel byl velmi dobře pitelný. Překvapivě vydařená byla i místní nealkoholická pšenice pro řidiče. Nejlepší byl ale jednoznačně nefiltrovaný Helles. Nádherně čerstvý, sladový, lehce příjemně kvasničný, jemně chmelený s květinovými až lehce citrusovými tóny aromatických chmelů z Hallertau a s jemným řízem krásně klouzal do krku. Jeden z nejlepších ležáků, jaké jsem kdy měla příležitost popíjet. Když jsme si jej dávali v Praze na čepu, také nebyl vůbec špatný, ale přímo pod komínem pivovaru byl prostě bezkonkurenční.

Kromě piva jsme si samozřejmě dali i něco k snědku. Zkusili jsme grilované klobásky se zelím a cosi co připomínalo smaženou sekanou s kousky jater a bramborovým salátem. Ceny nízké a porce, jak je v Bavorsku zvykem, velké. Jídlo bylo vynikající, domácí jak od bavorské babičky a nacpali jsme se k prasknutí.

Po zaplacení nás ještě sympatická slečna číšnice odchytila a zavedla o patro výše do dalších prostor restaurace s malým výčepem, evidentně uzpůsobených pro pořádání různých menších akcí. Nedávno zde pravděpodobně probíhala degustace velmi zajímavých piv z celého světa, soudě podle prázdných amerických, belgických, holandských a dalších lahví na stole. Ale hlavně se zde nalézá nádherná stará varna, pozůstatek původního pivovaru, dnes upravený už pouze pro potěchu oka návštěvníků restaurace.

Shrnuto a podtrženo, pokud budete mít někdy cestu kolem, sjeďte z dálnice a zaskočte na jedno (či více) piv k panu baronovi. My jsme byli velmi velmi spokojeni (a to včetně řidiče :)) a pokud budeme mít v budoucnu příležitost, rádi se sem opět vrátíme.

Mimochodem, už se těšíme, až v polovině dubna dorazí do Kulového blesku novinka od pana barona zvaná Hopfull, německý Pale Ale uvařený s německými chmely z Hallertau.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…