Další Černokostelecké vykulení je za námi. Dvanáctý ročník se od těch dřívějších opět v pár drobnostech lišil, ale to základní se nezměnilo – šlo stále o příjemnou akci, jednu z nejpohodovějších u nás. Žádné zběsilé pobíhání mezi mnoha desítkami výčepů s pivy, která mohou kdykoliv dojít, jako u festivalu na Hradě či na Slunci ve skle. A ani nejde o boj s davy lidí jako na Náplavce či Parukářce.
Letos jsme se konečně rozhoupali, pár korun si připlatili a místo jízdy ve zpožděném autobuse nacpaném až po vrch jsme využili vlaku Českých drah směr Český Brod. Příště už asi jinak nepojedeme. Počasí vyšlo krásně jako obvykle – netušíme, jak to zde dělají a co před festivalem obětují bohům, ale my tu špatné počasí po více než deseti návštěvách ještě nepotkali. Areál pivovaru je s každou naší návštěvou o něco hezčí, teď přibyl nový plot venku a v opravě je jeden z komínů na dvoře. Na prohlídku rekonstruovaného pivovaru samotného jsme tentokráte nešli, ale někdy příště bychom se měli mrknout, jak práce pokračují a jak dlouho asi ještě potrvá, než se dočkáme vaření piva i ve velkém.
Jídlo v zájezdním hostinci jsme po minulém roce, kdy nám zase tak úžasné nepřišlo (mimo festivaly je ale dobré), vynechali, a vsadili na poctivou klasiku – maso z grilu, kýtu a bůček. Chutné, šťavnaté, nijak výrazné, aby nám zkazilo degustaci piv. Asi zde už ani nikdy nic jiného zkoušet nebudeme :)
Mezi pivy, jak tomu už zde druhým rokem bývá, dominoval zdejší minipivovar Šnajdr. Nasadil silnou sestavu, mimo jiné celých sedm druhů pšeničných piv, z toho pět belgických Witů a dvě bavorské pšenky. Začneme třeba těmi bavorskými – světlou Triticum Lux a tmavou Triticum Tenebris. Trochu zvláštní piva s nižším řízem, hodně kořeněná, vcelku pitelná. U Witbierů jsme začali základním neochuceným, ten byl oukej, obilně sladový, kořeněný. Bílou svini (alias Smolince z loňského roku) jsme tentokrát vynechali, měli jsme ji už mnohokrát. Pak tu byl Qwjeták, Wit s bezovým květem, obilný, peprný, hřebíčkový i bezový a bylinný. Dal se. A poslední dva Wity byly kvašeny s čerstvým ovocem – jeden s višněmi, druhý s malinami. Pěkně svěže ovocná piva, spíše nižší říz jim ani nevadil. Výborná byla zejména malinová verze, ke kořeněným tónům Witu se maliny asi hodí o něco více.
A ani to nebylo od Šnajdra vše. Sice jsme vynechali stálici Černou svini, ale nepohrdli jsme její verzí z vysmoleného sudu. Povedené tmavé pivo, ozvláštněné lehkými tóny dřevitosti, rozinek a švestek. Na počest zesnulého věhlasného sládka Vladimíra Černohorského černokostelečtí připravili pietní tmavý ležák Černohorák. Velmi povedené a výborně pitelné pivo, nakonec jsme překonali i svůj odpor k PET láhvím a jednoho Černohoráka jsme si vzali na cestu domů. Velmi příjemný byl i světlý ležák Vycpaná vydra. Polotmavý bock Kozlovec byl letos trochu zvláštní, docela ovocný, kapku karamelový a zvláštně zkvašený, ale pil se i tak vcelku dobře. Ušel i ZáBřezňák, polotmavý Märzen, docela karamelový, slušně pitelný.
Stánky s pivy z hostujících pivovarů měly též zajímavou nabídku piv, na každém kohoutu se vystřídala zhruba dvě piva, celkově šlo asi o třicet druhů. Velmi příjemně nás překvapila Yankee APA ze Svatokopeckého pivovaru – svěží slušně lehké pivo, parádně pitelné, trochu nám připomnělo APA od Komára. Fajn byl i hořčejší světlý ležák Dreher z Dalešic, dobře pitelné pivo. Nádherně se povedlo repete Single Hopu Nelson Sauvin z Kounic, krásně ovocné, čisté, prostě parádní pivo.
Moc nás naopak neuchvátil tmavý speciál z Pražského mostu u Valšů, poslední pivo vařené Vladimírem Černohorským. Pražené, čokoládové, lehce máslové a kapku jogurtové. Pitelnost nic moc. Pak byla řada oukej piv, která ničím moc nezaujala – Kohut jedenáctka, Skřečoňský Žabák American Amber Ale a medový speciál, Qásek Single Hop Ale (kdo ví, z jakého chmele, ale ono je to u tohoto pivovaru asi jedno), Garážmistr polotmavá jedenáctka či Koníček Bělouš. Žádné z nich nebylo hnusné (i když Medový žabák se blížil), ale zároveň bychom si žádné z nich dobrovolně podruhé nedávali. V závěru jsme si trochu s Lobeč Ale, není to úplná prvoplánová líbivka, ale fajn pivo.
Celkově to po pivní stránce dopadlo dobře – vše jsme dokázali dopít a nic nebylo třeba vylít, některá piva nás příjemně překvapila a zaujala. Užili jsme si na Vykulení příjemný den (dokonce až tak, že jsme vynechali jediný vlakový spoj zpět a jeli sardinkově autobusem až do Prahy) a příště se sem určitě zase vrátíme. Už teď jsme zvědaví, co za zajímavé pivo si pro nás minipivovar Šnajdr zase nachystá.
Více fotek najdete v naší fotogalerii Černokostelecké vykulení 2015.
Festivaly v Černokosteleckém zájezdním pivováru
-
Černokostelecké vykulení počtrnácté
15. září 2017 - • • • (2) • • •
-
Černokostelecké Vysmolení popáté
27. května 2016 -
» Dvanácté Černokostelecké Vykulení ve znamení pšeničných piv «
16. září 2015 -
Černokostelecké Vysmolení počtvrté - nové minipivovary a výborná piva od Šnajdra
27. května 2015 - • • • (3) • • •
-
Paroháč na Luční boudě a další nové pivovary, plus ohlédnutí za Vykulením
3. října 2012
Štítky
Související články
Pivo na Náplavce potřetí
Slunce ve skle 2014 - ve znamení nových piv a pivovarů
Žižkovské pivobraní počtvrté - takový trochu divoký festival
Související piva
Garážmistr 11° polotmavý
Kohut 11%
Komár APA
Koníček Bělouš
Kounický Single Beer Nelson Sauvin
Lobeč Ale
Pražský most tmavé
Qásek Výročák Single Hop Ale
Skřečoňský Žabák American Amber Ale
Skřečoňský Žabák Medový speciál
Svatokopecký Yankee A.P.A.
Šnajdr Bílá svině Witbier 11% malinový
Šnajdr Černá svině
Šnajdr Černá svině z vysmoleného sudu
Šnajdr Černohorák
Šnajdr Kozlovec
Šnajdr Qwjeták
Šnajdr Smolinec / Bílá svině
Šnajdr Triticum Lux
Šnajdr Triticum Tenebris
Šnajdr Vycpaná vydra / Kostelák
Šnajdr Witbier
Šnajdr Witbier 11% višňový
Šnajdr ZáBřezňák
Sledujte Pivníky
Nejnovější články
-
Nový pražský (ne)pivovar Fuze na Masaryčce
Marley, 22. dubna 2024 -
Nový český pivní styl v BJCP - 21Č. ČIPA
Marley, 1. dubna 2024 -
Nový létající pivovar TamTam a novinky od Noziba, Zichovce, Sibeerie a Chrousta
Marley, 22. března 2024 -
Poutní speciály od klášterních pivovarů a Plzeňského Prazdroje
Marley, 13. března 2024 -
Čeští sládci se bojí ztráty čichu a chuti po covidu. Chtějí proto přednostní očkování
Bludice, 1. dubna 2021
Nově ochutnaná piva
-
Human Robot Hallertau Pils
12. 9.7,5 -
KCBC Revenge of the Pils
12. 9.8 -
Anspach & Hobday Bermondsey Pale (3,4 %)
12. 9.8 -
Saperlot Juicy Fog
12. 9.6 -
Wild East Saudade Blue
12. 9.8,5 -
Wild East Sometimes You Don't
11. 9.7 -
Pinta Barrel Brewing Scarlet (2024)
11. 9.6,5 -
Beak …And The Red Leviathan
11. 9.6,5 -
Beak / Cloudwater Donut
11. 9.6,5 -
Crossover Damascene (2023)
11. 9.8
Znovu ochutnaná piva
-
Kbelský pivovar 11 pocestných
11. 3.6,5 -
Clock Rišaví Zmikund 20° Imperial Red Ale
2. 3.8,3 -
Zichovec / Černý potoka Double Stolen Haze
7. 3.8,3 -
Kbelský pivovar 13 havranů
10. 1.6,6 -
Kamenice nad Lipou APA 10
7. 11.6,3
Nově navštívěné hospody
-
Pivovarský dům Benedict
22. 3.6 -
Rittmayer Aisch
18. 9.6 -
Brauhaus Zum Alten Dessauer
23. 1.5,5
Nejnovější alba v galerii
-
Hesensko a Bavorsko na kole, den 11 - Bayreuth a Cheb
21 fotek, 29. dubna 2024 -
Hesensko a Bavorsko na kole, den 10 - Roßdorf, Geisfeld, Schammelsdorf, Drosendorf, Merkendorf, Leimershof, Zapfendorf, Ebensfeld, Bad Staffelstein a Lichtenfels
52 fotek, 24. dubna 2024 -
Prague Beer Fest 2024
37 fotek, 19. dubna 2024