Zajímavých pivních degustací je u nás jako šafránu. Když už se nějaká koná, je buď přehlídkou běžně dostupných piv z některého průmyslového pivovaru či výběr obvyklých pivotékových zahraničních piv… na takových akcích bychom se ukousali nudou. Proto jsme byli příjemně překvapeni, když Pivní rozmanitosti připravila setkání s Andersem Kissmeyerem spojené s ochutnávkou jeho piv. Je bezva, že se Rozmanitost vrátila k pořádání zajímavých pivních akcí, které se konávaly dříve ještě v původní lokalitě na Husitské.
Piva od Kissmeyera asi někteří znáte. Už dva roky zpátky jste je mohli potkat v lahvové i čepované podobě třebas na Vánočních besídkách pořádaných Pivní rozmanitostí. Od té doby se v Rozmanitosti vždy jednou za čas nějaký lahvový či čepovaný Kissmeyer objeví.
Anders Kissmeyer je příjemný postarší pán, výborný vypravěč. Původně pracoval v Carlsbergu, následně v Kodani založil pivovar Nørrebro (o jeho návštěvě jsme psali v článku o kodaňských pivovarech). A před třemi lety Nørrebro opustil, využil své kontakty z pivní branže a začal piva vařit jakožto kočovný pivovar. A piva vaří opravdu všude možně – třebas nedávno na počest dánských vojáků, kteří se vraceli z Afgánistánu, připravil v libanonském Bejrútu IPA Armadillo.
Na degustaci samotné jsme postupně ochutnali šest piv z Kissmeyer sortimentu, zapsali jsme si i pár poznámek. První byla příjemná Red IPA, se střední hořkostí, karamelem, tropickým ovocem a citrusy. Hezky vyvážená, vybočující z dnešních velmi výrazných a hořkých IPA. Druhým kouskem byl Honey Porter, jak název napovídá, Porter s přídavkem medu. Jemné pivo s tóny kávy, hořké čokolády a samozřejmě medu, příjemně dlouho doznívající.
Další v řadě byla Black IPA – jde o stejně chmelené pivo jako Red IPA, jen ve sladech je navíc Carafa Special. Má chmelové aroma s tropickým ovocem, citrusy a pryskyřicí, v pozadí je doplněno čokoládou a kávou. Přestože nás asi zaujalo nejméně, jde o výtečné a skvěle pitelné pivo. Řadu „normálně“ silných piv zakončil Witter Saison Du Fleur, belgický Saison s přídavkem pepře, medu a hromady sušených květin. Ten nám opravdu vyrazil dech, výrazné a vyvážené pivo, kořeněné, květinové, peprné a pikantní s citrusovou kůrou a příjemným pšeničně sušenkovým tělem. A to příjemné a ohromně dlouhé doznívání… pivo za ty dva roky od uvaření uzrálo opravdu skvěle, překvapilo to i samotného Anderse.
Na závěr přišli dva siláci. Dvojitá IPA Stockholm Syndrome byla taková klasická – plnější s tropickým ovocem, citrusy, karamelem i pryskyřicí, lehce vyšší hořkostí a kapkou alkoholu v závěru. Posledním vzorkem byl barley wine Pipes & Drums s 13% alkoholu, který zrál v dubovém sudu po portském víně. Výrazný silák, dřevitý, vanilkový s fůrou sušeného ovoce a připáleného karamelu. Portské bylo též znát, alkohol byl výrazný, ale to tak nějak člověk u podobného piva očekává. Celkově opravdu výtečné pivo s dlouhým dozníváním… za pár let, až se ještě více vyhladí a zjemní, by mohlo být úplně dokonalé. Takže nám už jedna láhev ve sklepě odpočívá :)
Při návštěvě v Česku se Anders krom samozřejmého ochutnávání místního piva vrhl i na jeho vaření. Společně s létajícím Nomádem se pokusil připravit saison chmelený Citrou a českými Vitalem a Kazbekem (netušíme ale, jak to s ním dopadlo). Též si odvezl jeden dřevěný sud po tokajském víně, v druhém v budoucnu plánuje Nomád nechat uležet pivo k příležitosti otevření minipivovaru v Děčíně. Jsme zvědaví, co z toho bude :)
Každopádně můžeme piva od Anderse jen doporučit – všechna bez výjimky byla výtečná, žádný slabý kousek jsme od něj neměli.
Štítky
Související články
Související hospody
Související piva
Sledujte Pivníky
Nejnovější články
-
Nový pražský (ne)pivovar Fuze na Masaryčce
Marley, 22. dubna 2024 -
Nový český pivní styl v BJCP - 21Č. ČIPA
Marley, 1. dubna 2024 -
Nový létající pivovar TamTam a novinky od Noziba, Zichovce, Sibeerie a Chrousta
Marley, 22. března 2024 -
Poutní speciály od klášterních pivovarů a Plzeňského Prazdroje
Marley, 13. března 2024 -
Čeští sládci se bojí ztráty čichu a chuti po covidu. Chtějí proto přednostní očkování
Bludice, 1. dubna 2021
Nově ochutnaná piva
-
Sibeeria Italian Pilsner
26. 4.8 -
Nepomucen Smoothie Bowl Green Morning
26. 4.5,5 -
Libertas Barley Wine Calvados Barrel Aged Cloves & Cinnamon 2020
26. 4.8 -
Zichovec / Brew Your Mind Winter Affair Gossip Double NEIPA
26. 4.8,8 -
Sibeeria Growler Imperial Stout
26. 4.8 -
Libertas Barley Wine Rhum Agricole Barrel Aged Pineapple & Ginger
25. 4.8 -
Lajka Hibernata / Métaphore Saturn 2021
25. 4.8,3 -
Zichovec / Sudden Death Winter Affair Gossip Fruited Sour Ale
25. 4.7,5 -
Antoš Call Me Jack
25. 4.7,8 -
Lajka Hibernata Dracunulus
25. 4.8,5
Znovu ochutnaná piva
-
Kbelský pivovar 11 pocestných
11. 3.6,5 -
Clock Rišaví Zmikund 20° Imperial Red Ale
2. 3.8,3 -
Zichovec / Černý potoka Double Stolen Haze
7. 3.8,3 -
Kbelský pivovar 13 havranů
10. 1.6,6 -
Kamenice nad Lipou APA 10
7. 11.6,3
Nově navštívěné hospody
-
Pivovarský dům Benedict
22. 3.6 -
Rittmayer Aisch
18. 9.6 -
Brauhaus Zum Alten Dessauer
23. 1.5,5
Nejnovější alba v galerii
-
Hesensko a Bavorsko na kole, den 10 - Roßdorf, Geisfeld, Schammelsdorf, Drosendorf, Merkendorf, Leimershof, Zapfendorf, Ebensfeld, Bad Staffelstein a Lichtenfels
52 fotek, 24. dubna 2024 -
Prague Beer Fest 2024
37 fotek, 19. dubna 2024 -
Březnové pivní akce a novinky (2024)
26 fotek, 17. dubna 2024