Anders Kissmeyer v Pivní rozmanitosti

sepsal Marley

18. října 2013 v 9:22

Zajímavých pivních degustací je u nás jako šafránu. Když už se nějaká koná, je buď přehlídkou běžně dostupných piv z některého průmyslového pivovaru či výběr obvyklých pivotékových zahraničních piv… na takových akcích bychom se ukousali nudou. Proto jsme byli příjemně překvapeni, když Pivní rozmanitosti připravila setkání s Andersem Kissmeyerem spojené s ochutnávkou jeho piv. Je bezva, že se Rozmanitost vrátila k pořádání zajímavých pivních akcí, které se konávaly dříve ještě v původní lokalitě na Husitské.

Piva od Kissmeyera asi někteří znáte. Už dva roky zpátky jste je mohli potkat v lahvové i čepované podobě třebas na Vánočních besídkách pořádaných Pivní rozmanitostí. Od té doby se v Rozmanitosti vždy jednou za čas nějaký lahvový či čepovaný Kissmeyer objeví.

Anders Kissmeyer je příjemný postarší pán, výborný vypravěč. Původně pracoval v Carlsbergu, následně v Kodani založil pivovar Nørrebro (o jeho návštěvě jsme psali v článku o kodaňských pivovarech). A před třemi lety Nørrebro opustil, využil své kontakty z pivní branže a začal piva vařit jakožto kočovný pivovar. A piva vaří opravdu všude možně – třebas nedávno na počest dánských vojáků, kteří se vraceli z Afgánistánu, připravil v libanonském Bejrútu IPA Armadillo.

Na degustaci samotné jsme postupně ochutnali šest piv z Kissmeyer sortimentu, zapsali jsme si i pár poznámek. První byla příjemná Red IPA, se střední hořkostí, karamelem, tropickým ovocem a citrusy. Hezky vyvážená, vybočující z dnešních velmi výrazných a hořkých IPA. Druhým kouskem byl Honey Porter, jak název napovídá, Porter s přídavkem medu. Jemné pivo s tóny kávy, hořké čokolády a samozřejmě medu, příjemně dlouho doznívající.

Další v řadě byla Black IPA – jde o stejně chmelené pivo jako Red IPA, jen ve sladech je navíc Carafa Special. Má chmelové aroma s tropickým ovocem, citrusy a pryskyřicí, v pozadí je doplněno čokoládou a kávou. Přestože nás asi zaujalo nejméně, jde o výtečné a skvěle pitelné pivo. Řadu „normálně“ silných piv zakončil Witter Saison Du Fleur, belgický Saison s přídavkem pepře, medu a hromady sušených květin. Ten nám opravdu vyrazil dech, výrazné a vyvážené pivo, kořeněné, květinové, peprné a pikantní s citrusovou kůrou a příjemným pšeničně sušenkovým tělem. A to příjemné a ohromně dlouhé doznívání… pivo za ty dva roky od uvaření uzrálo opravdu skvěle, překvapilo to i samotného Anderse.

Na závěr přišli dva siláci. Dvojitá IPA Stockholm Syndrome byla taková klasická – plnější s tropickým ovocem, citrusy, karamelem i pryskyřicí, lehce vyšší hořkostí a kapkou alkoholu v závěru. Posledním vzorkem byl barley wine Pipes & Drums s 13% alkoholu, který zrál v dubovém sudu po portském víně. Výrazný silák, dřevitý, vanilkový s fůrou sušeného ovoce a připáleného karamelu. Portské bylo též znát, alkohol byl výrazný, ale to tak nějak člověk u podobného piva očekává. Celkově opravdu výtečné pivo s dlouhým dozníváním… za pár let, až se ještě více vyhladí a zjemní, by mohlo být úplně dokonalé. Takže nám už jedna láhev ve sklepě odpočívá :)

Při návštěvě v Česku se Anders krom samozřejmého ochutnávání místního piva vrhl i na jeho vaření. Společně s létajícím Nomádem se pokusil připravit saison chmelený Citrou a českými Vitalem a Kazbekem (netušíme ale, jak to s ním dopadlo). Též si odvezl jeden dřevěný sud po tokajském víně, v druhém v budoucnu plánuje Nomád nechat uležet pivo k příležitosti otevření minipivovaru v Děčíně. Jsme zvědaví, co z toho bude :)

Každopádně můžeme piva od Anderse jen doporučit – všechna bez výjimky byla výtečná, žádný slabý kousek jsme od něj neměli.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…