Pivníkův pivní průvodce po Kodani - pivovary

sepsala Bludice

31. července 2013 v 11:52

Přicházíme s dalším dílem našeho povídání o Kodani z pohledu Pivníka. Po pivotékách a pivních obchodech se budeme věnovat kodaňským pivovarům. Těch restauračních je v Kodani tuším šest a k tomu se přidávají ještě tři klasické pivovary – poměrně vzdálený Amager, který vaří vynikající piva, Jacobsen Brewhouse nacházející se v budovách pivovaru Carlsberg a také samozřejmě samotný pivovar Carlsberg.

Zastavme se nejdříve u Carlsbergu. Areál pivovaru určitě stojí za to navštívit. Je rozsáhlý a architektonicky velmi zajímavý. Vnější prostory jsou volně přístupné a je zajímavé prohlédnout si jednotlivé budovy počínaje slavnou Sloní bránou a vlastním historickým pivovarem konče. Návštěvníci si mohou také zaplatit exkurzi, která není nějak výrazně drahá a v jejíž ceně je i ochutnávka dvou piv. Podle ohlasů však není příliš zajímavá a my jsme si ji s klidnou duší nechali ujít. V prostorách před starým pivovarem je otevřený bar, který na čepu nabízí piva z Carlsbergu. Nečekejte však žádné dobroty z malého Jacobsena, tady jsou na čepu jen klasické ležáky točené do plastových kelímků a navíc za vyšší cenu. K dispozici je i obchod se suvenýry, kde můžete koupit i některá speciální piva z Jacobsenu, nicméně jejich cena je natolik vysoká, že nás ani nenapadlo některé z nich kupovat. Vzali jsme zavděk alespoň lahví vydařeného Carls Porteru, které je však běžně k dostání i v obyčejných kodaňských obchodech.

Ale teď již pojďme k tomu, co nás zajímalo více a to byly pivovary restaurační. Z šesti jsme navštívili čtyři. Pivovar Vesterbro Bryghus jsme si nechali ujít. Nějak se nám nechtělo za ty dánské ceny ochutnávat jedny z nejhůře hodnocených dánských piv. Stejně tak jsme vynechali pivovar Færgekroen. Ten by snad měl být přístupný pouze ze zábavního parku Tivoli a je to v podstatě jenom ještě více turistická pobočka výše zmíněného Vesterbro.

Nejvíc nadšení jsme byli z návštěvy Nørrebro Bryghus. Jak název pivovaru napovídá, nachází se tento ve čtvrti Nørrebro. Nicméně ač je trochu z ruky, ještě stále je ve vzdálenosti, kterou lze dojít pohodlnou procházkou z centra města. Koneckonců v Kodani jsme se vlastně bez přesunů hromadnou dopravou obešli úplně. Všechno jsme v pohodě zvládli obejít pěšky a ušetřené peníze jsme investovali do piva :) Vlastní pivovar Nørrebro celý oblečený v naleštěném nerezu je návštěvníkům pěkně na očích hned po vstupu do restaurace. Pivovar je vlastně téměř součástí spodního baru, od kterého je oddělený symbolicky páskou. Vnitřní prostory jsou rozdělené do dvou částí. Nahoře je restaurace, kde jsou návštěvníkům nabízeny gastronomické zážitky včetně speciálního menu párujícího jídlo s pivem. My jsme vzali zavděk dolním moderním barem. Z nabízených piv jsme vyzkoušeli velmi dobrý doppelbock a skvělé anglické IPA Bombay Pale Ale. A také pivo, které nás naprosto uchvátilo. Byla to specialita Vanilla & Oak, imperiální stout ležící v sudech po červeném vínu s trochou vanilky. Nádherná kombinace hořké čokolády s tóny švestek, višní a červeného vína s lehkým ovoněním vanilkou. Jedno z nejlepších piv, jaká jsme kdy ochutnali. Po zbytek času stráveného v Kodani jsme okukovali obchody s pivem, zda se někde neobjeví lahvované, ale neobjevilo. Očividně se jedná o speciální malou várku vyhrazenou pouze na čep restaurace a baru pivovaru. Nakonec jsme v Nørrebro pomalým usrkáváním této dobroty strávili poměrně dlouhou dobu, naštěstí nás nikdo nevyháněl. Bar byl v brzkých odpoledních hodinách zcela prázdný a my zde byli jediní hosté.

Pár bloků od Nørrebro Bryghus se nachází další restaurační pivovar Ølsnedkeren. Je to vlastně taková běžná hospoda, ve které se na pivo scházejí především mladí lidé. Nijak velký prostor byl v době naší návštěvy celkem zaplněný. Na čepu bylo osm místních piv, jejichž sestava se dle všeho průběžně obměňuje. My jsme pro ochutnání zvolili fajn oatmeal stoutAPA. Piva nebyla nic dechberoucího, ale pila se velmi dobře.

Další velmi příjemný pivovar, který jsme v Kodani navštívili, byl BrewPub København. Oproti dvěma výše zmíněným pivovarům má tento výhodu, že se nachází v centru města kousek od radnice. Vnitřní prostory jsou klasicky rozdělené na část restaurační a část vyhrazenou baru. V době naší návštěvy bylo v restaurační části a na zahrádce narváno. Lidé dokonce na stoly v restauraci stáli fronty. Nás to netrápilo, zabrali jsme si místa na barových stoličkách u jednoho z pultíků u zdi baru. Výčep na baru byl bohužel zavřený, dle všeho funguje až později večer. Trochu nás to mrzelo, neb na něm byl k dispozici jejich vlastní real ale… Na zahrádce, kam jsme si zašli pro točené pivo bohužel nebyl. Jinak pivovar nabízí na čepu 8 vlastních piv, která jsou ještě doplněna o několik piv z jiných dánských pivovarů. My jsme zde zkusili výborné Geronimo IPA a velmi dobrý Cole Porter.

A dostáváme se k poslednímu pivovaru, který jsme v Kodani navštívili. Byl to pivovar Apollo. Nutno přiznat, že se nám vůbec nelíbil. V podstatě se jedná o takové turistické lákadlo (ne-li přímo past) nacházející se u brány zábavního parku Tivoli. Chodili jsme tudy každý den a po delším váhání jsme se rozhodli, že nás nezabije ochutnat zde dvě malá piva. Pivovar v době, kdy jsme se zde stavili, zel prázdnotou a číšník nevypadal, že by měl velkou radost z toho, že tento stav svojí přítomností narušíme. Sedli jsme si blízko výčepu a objednali si piva a sledovali nepříliš ohleduplný způsob jejich točení. Přinesené sklenice navíc byly poškrábané a celkem dost špinavé. Piva nebyla nijak úžasná, ale pít se dala, což bylo vzhledem k cenám piva tak nějak málo. Tento podnik rozhodně doporučujeme v Kodani vynechat.

To by bylo ke kodaňským pivovarů vše. Příště se již budeme věnovat těm nejzajímavějším pivním podnikům, které Kodaň pivním turistům nabízí, tedy pivním barům.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…