Pivníkův pivní průvodce po Kodani - pivotéky a obchody s pivem

sepsala Bludice

30. července 2013 v 10:17

Na konci května mě služební cesta zavedla do dánského Aarhusu. Nedalo mi to a trochu jsem si ji společně s Marleyem prodloužila o návštěvu Kodaně. Nutno říci, že o tomto městu jsme měli jisté povědomí jako o městě hipsterů, dobrého jídla, kávy a piva, ale to, na co jsme zde narazili, nás naprosto dostalo. Nejenom skvělé bary, vynikající piva, ale celkově uvolněná a pohodová atmosféra celého města, mraky cyklistů a houfy lidí, kteří využívali krásného počasí k pikniku na všech možných i nemožných místech. Prostě jsme se do Kodaně zamilovali až po uši.

Dánsko na rozdíl od svých severských kolegů Švédska, Norska a Finska nemá státem regulovaný obchod s alkoholem. Neexistuje tedy žádná ucelená síť obchodů, jako je například Systembolaget ve Švédsku. Naopak po celé Kodani je mnoho pivoték a obchodů specializujících se na prodej piva se skvělými pivy nejenom z dánských minipivovarů, ale i luxusními zahraničními kousky. Výborná nejenom dánská piva můžete sehnat dokonce v obyčejných obchodem s potravinami. Výhodou je, že mnohé obchody jsou opatřené lednicemi a pro dány je naprostou samozřejmostí koupit si lahev, či plechovku piva a sednout si s ní do parku na lavičku, či do trávy a vychutnat si ji takto na veřejnosti. Nejenom, že pití piva (ale i vína) na veřejnosti není zakázáno, dokonce je společensky tolerováno a považováno za normální součást všedního života. Díky tomu vám také ve většině pivoték a obchodů poskytnou na vychlazené lahvové pivo i plastový kelímek. A jak jsem již psala, v Kodani se piknikuje snad úplně všude. Potkali jsme skupinku lidí, kteří si postavili dřevěný stůl a židle na nábřeží a další, kteří si uspořádali piknik na trávě slavného hřbitova Assistens Kirkegård.

S pikniky souvisí i dostupnost toalet. Ve všech parcích a také v ulicích centra města jsou volně přístupné toalety. Nikde se za toalety neplatí a co nás ještě víc uvedlo v úžas je to, že záchody jsou téměř všude velmi čisté. Můžete tedy vesele piknikovat v některém z mnoha Kodaňských parků od rána do večera, popíjet pivo a vůbec si nemusíte dělat starost s tím, kam si odskočíte.

Rozdíly mezi cenami lahvových piv a piva točeného nejsou tak velké jako ve Švédsku, ale i přesto bývají lahvová piva levnější. Nejlevnější dobrá lahvová piva můžete pořídit okolo 10 DKK, ceny točeného piva začínají na 30 DKK za malé pivo.

Co se týče pivoték a obchodů s pivem, obešli jsme jich v Kodani celou řadu. Z těch nejzajímavějších jmenujme Kihøskh, což je vlastně běžný malý obchůdek s potravinami a novinami doplněný o lednice s luxusním výběrem piv. Kromě toho jsou zde také k dostání speciální piva, která vznikají pro tento obchod ve spolupráci s Mikkellerem. My jsme zkusili vynikající ležák chmelený americkými chmely Døszt? a zajímavý pomerančovou kůrou ochucený Cream Ale. Obchod je doplněný několika stolečky a slunečníky, takže si zákazníci mohou vychutnat zde zakoupená piva přímo na místě.

Další dvě výborné pivotéky se nacházejí v těsném sousedství baru Mikkeller. Vynikající výběr piv nabízí Ølbutikken. Téměř všechna piva jsou uskladněna v lednicích a obchod je vybavený i stolkem, kde si člověk může zakoupené pivo rovnou vypít, nebo si dát jedno pivo, které zde mají na čepu. Nevýhodou jsou trochu vyšší ceny.

Druhou pivotékou blízko Mikkellera je Den Nordiske Ølhandel, malinký obchůdek specializující se, jak název napovídá, na severská piva. V nabídce je nepříklad rozsáhlý sortiment Nøgne Ø (opravdu téměř vše, včetně jejich saké), HornBeer či Haandbryggeriet. Obrovskou předností tohoto obchodu je ultimátně příjemný a dobře informovaný prodavač a bonusem je výčep s jedním pivem, které dostane každý zákazník natočené zdarma, asi aby se mu lépe vybíralo.

Toft Vin Islands Brygge se nachází na nábřeží blízko dalšího z oblíbených piknikovacích míst, takže se nabízí jako ideální cíl pro zakoupení piva k posezení na sluníčku. Navíc zde mají opravdu rozsáhlý výběr piv za velmi přijatelné ceny. Odcházeli jsme odsud slušně obtěžkáni lahvemi.

Høkeren je další fajn obchůdek s pivy, kde vám k nakupování natočí jedno malé pivko zdarma… příjemný zvyk :) My jsme si zde koupili především dvě piva z lednice, ke kterým nám paní prodavačka automaticky přidala dva umělohmotné kelímky. Jinak zde nabízejí velmi slušný výběr piv za přijatelné ceny.

Téměř v centru města je BarleyWine se skvělým výběrem piv a sympatickým prodavačem, který pivům velmi rozumí. Ceny piv jsou ale poněkud vyšší a musíme se přiznat, že jsme si zde nic nekoupili. Při naší první návštěvě jsme zrovna mířili do města a nechtělo se nám lahve tahat. A poté jsme většinu piv, která nás zaujala, nakoupili v ostatních pivotékách.

V centru je i Gammel Strand Øl og Vin pěkný starý obchůdek s fajn výběrem piv. Můžete zde koupit i nějaké pochutiny, popadnout jedno, dvě piva a vyrazit si je vypít například někam na nábřeží. Má to zde takové sympatické letité lehce zaprášené kouzlo.

A nesmíme zapomenou na relativně nový Mikkeller & Friends. Součástí tohoto baru je totiž také velmi zajímavý obchod s lahvovými pivy. Sehnat se zde dají opravdu vymazlené kousky ze všech koutů světa. My jsme zde například potkali i krabici plnou Westvleterenů.

To by bylo k pivotékám a obchodům vše, příště se podíváme na zoubek kodaňským pivovarům.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…