Ohlédnutí za pivním rokem 2018

sepsal Marley

21. ledna 2019 v 11:05

Oba Pivníci úspěšně přežili dalšího rok bezbřehého degustování. V následujících řádcích se podíváme na minulý rok z pohledu toho pivně nejzajímavějšího a k tomu přidáme i větší než malé množství čísel a statistik.

Vloni jsme vypili celkem 1922 nových piv, to je nějakých 250 kousků více než předloni. Ne že bychom nějak pravidelně pili více piva, mohou za to hlavně mnohé výletu po Česku a cizině, kdy ochutnáváme ostošest a vloni jsme jeli do krajů, ze kterých jsme tolik piv ještě neměli. Nových piv z Česka to bylo 790 – to je zhruba 40 % z celkového počtu a též to je o pár kusů více než předloni. A jako obvykle se hlavně na česká piva v našem bilancování zaměříme.

Nejzajímavější nová česká piva roku 2018

Rok 2018 byl pro české ochutnávače zvyklé vyzkoušet většinu nových piv pohromou – za prvé přibylo mnoho dalších pivovarů a za druhé se řada těch stávajících utrhla ze řetězu a začala vypouštět třeba i několik novinek za týden (jeden příklad za všechny je Zichovec). Tedy ne že bychom si stěžovali, ale prostě nám několik potenciálně parádních piv proklouzlo mezi rukama. Z těch, co jsme ochutnal stihli, nás nejvíce zaujala:

  • Saison Red Wine Barrel Aged z pivovaru Zichovec – v sudu po červeném víně dozrávaný bratříček loňského saisonu ze sudu po víně bílém, je snad ještě povedenější
  • Imperial StoutKamenice nad Lipou – nádherná líbivka dozrávaná na dubových hoblinách
  • Mamba 14°Třebonic – silnější verze dřívější dvanáctky, extra povedená várka z našeho oblíbeného pidipivovárku
  • Kremlin Gremlin – výrazný baltský porter s černým rybízem ze spolupráce létající Sibeerie a německého Freigeistu
  • BarleyWine Barrel Aged od Matušky – harmonický silák školený v sudech po americkém bourbonu a německé whisky

Je vidět, že u nás mají úspěch piva dozráváná na dubu (ať už sudu či hoblinách), ale dává to i smysl – na takovém pivě si dávají pivovary extra záležet.

A pak je tu pár piv, která byla téměř stejně skvělá:

Mezi dalšími luxusními pivy se mimo jiné objevují další v dubu dozrávané kousky:

A pak je tu řada piv, která byla podobně povedená:

V seznamu dalších, jen o trochu méně výborných piv se už objevují i „běžnější“ kousky, ejly a i dokonce jeden ležák:

Celkově těch povedených piv bylo více než o rok předtím, museli jsme jejich výběr pořádně osekat, aby se nám do článku vešla. Nevíme, jestli je to štěstí na piva, která jsem potkali, či stoupajícím počtem pivovarů a nebo tím, že se pivovary zlepšují – ale špatným směrem české pivovarnictví určitě nemíří.

Nejzajímavější nové české pivovary

V roce 2018 vzniklo, podobně jako o rok dříve, kolem padesáti pivovarů (ještě musíme aktualizovat naši mapu, abychom se dostali ke správnému číslu). My ochutnali piva asi z dvacítky nových, takže náš pohled na nové pivovary není přesný a úplný. Nicméně z toho, co jsme ochutnali, jsme byli většinou docela mile překvapeni – dobrá piva nad těmi špatnými převažovala, to u nových pivovarů dříve pravidlem nebývalo.

Nejvíce nás zaujal pražský pivovar Cobolis, který ač otevřel až koncem května, stihl uvařit přes dvacet druhů piv a nasbírat několik ocenění (například jeho ležák byl zvolen nejlepším na Slunci ve skle a jeho sládek Pavel Palouš nejlepším sládkem dle Sdružení přátel piva). Ochutnali jsme snad všechna uvařená piva a žádné nebylo špatné, naopak mnoho výborných. Jsme rádi, že tento pivovar máme patnáct kilometrů od domova a ne půl republiky daleko :)

Z dalších pivovarů nás bavily pražské pivovary Dva Kohouti (ač vaří jen jeden druh piva), Trilobit (třeba jeho pšeničná piva) nebo Ossegg Praha (kde nám piva chutnala výrazně více než v původním pivovaru v Oseku). Z mimopražských zmiňme fajn Měšťanský pivovar Kujebák z Vysokého Mýta a Pecký pivovar, který sice otevřel už v posledních dnech roku 2017 a první jeho piva nás tolik nezaujala, ale v létě byl třeba jeho tmavý speciál prostě výborný.

Létajících pivovarů vzniklo v roce 2018 také celkem slušné množství, z nich nás zaujal Potmehúd mimo jiné svojí chutnou Session IPA a též To Sødeten, který sice uvařil jen jedno pivo, nakuřovaného Baziliška, ale bylo velmi povedené.

Nové hospody

Oproti minulým létům, kdy se v Praze otevíral jeden multipípový pivní bar za druhým, nám nyní přijde, že tato vlna trochu polevila – alespoň co se týká větších 10+ pípových podniků. Zaujal nás asi jen Craft Beer Spot, moc fajn místo na Malé Straně (jelikož ale nezveřejňují informace o čepovaných pivech, zabloudili jsme tam zatím jen jednou). Zajímavě vypadá ještě Once upon a beer, ale tam jsme se zatím nedostali, snad to v nejbližších týdnech napravíme. V jiných městech jsme žádný zajímavější zbrusu nový pivní podnik nepotkali, všechna příjemná místa byla tak rok či dva stará.

Nejlepší festivaly

Stejně jako v minulých letech nás nejvíce potěšila silná dvojka – pražský Festival minipivovarů na Hradě a plzeňské Slunce ve skle. To jsou prostě sázky na jistotu. Vloni jsme se po asi sedmi letech bohužel nedostali ani na jeden z černokosteleckých festivalů, na jaře jsme byli v Brně na oslavě kulatin a na podzim naopak v Bavorsku na lovu kaprů a piv. Jinak se nám vloni líbilo třeba na třetím ročníku Pivo & Burger festivalu.

Něco statistik

Nakonec jako obvykle přidáme nějaká ta čísla. V loňském roce náš web zaznamenal 725 tisíc návštěv – což je o nějakých šestnáct procent více než předloni. Nárůst je trochu zvláštní, v loňského roce jsme se hodně flákali a napsali pouhých pětadvacet článků – oproti osmašedesáti o rok dříve a dvaadevadesáti v roce ještě před ním. S fotogaleriemi to by trochu lepší – zveřejnili jsme jich jednačtyřicet, což oproti předloňským třiapadesáti takový rozdíl není. Každopádně jsme vděční, že náš web čtete a prohlížíte :)

Nejčtenější články

  1. Pivo se točí nebo čepuje? – klasika z roku 2016, ta na prvním místě ve čtenosti bude možná do konce našich dní, povinné čtení pro každého pivaře :)
  2. Nový pražský pivovar Spojovna – první dojmy z jednoho z nových pražských pivovarů
  3. Česká nealkoholická piva – ještě fousatější článek z roku 2015
  4. Ohlédnutí za pivním rokem 2017 – loňská verze článku, který aktuálně čtete
  5. Matuška Ella, Hoppy Dog Ella, Mazák Radiátor, Chroust + Raven White Stout a další pivní novinky – jediný loňský „novinkový“ článek… snad se nám jich letos podaří napsat více
  6. Pivo vařené speciálně pro tento podnik… nenechali jste se náhodou napálit? – předloňský nadčasový článek
  7. Dva nové pražské kontejnerové pivovary – Kail Lahovičky a Heyl Ladronka – o dalších dvou nových pražských pivovarech
  8. Nový pražský pivovar Hostivar H² – nový pražský pivovar pro změnu z předloňska
  9. Energetická hodnota piv aneb kolik kilojoulů v kterém pivě najdeš – článek z roku 2016, diety jsou zřejmě stále v kurzu :)
  10. Něco málo o nedobrých i skvělých polských pivech – náš dávný úvod do polské pivní scény

Nejprohlíženější piva

  1. Argus 12 Maestic – Lidl je prostě levnější
  2. Kozel Mistrův ležák – jediné nové pivo v tomto žebříčku
  3. Pilsner Urquell – prostě Plznička
  4. Hoegaarden
  5. Kozel Premium
  6. Žatec Sedmý Schod
  7. Argus 11 Premium
  8. Braustelle Helios
  9. Radegast Ryze hořká 12
  10. Velvet… očividně se stále ještě vaří

Žebříček je podobný tomu předloňskému, jen z něj vypadli Matuškové – těch minipivovarů je holt už tolik, že se výsledky rozmělní a mezi průmyslové giganty se nedostanou.

A tím náš pivní rok 2018 uzavíráme a těšíme se na ten nový. Dali jsme si novoroční předsevzetí, že náš web nebudeme tolik zanedbávat a zkusíme přidat trochu více článků, v následujících měsících už na to snad i budeme mít čas. Jinak naše dojmy z nových piv a pivovarů najdete tradičně na Twitteru a nově i nějaké ty pivní štěky na Instagramu. Nu, na zdraví!

Léta s Pivníky

Celkem 8 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…