Něco málo o nedobrých i skvělých polských pivech

sepsal Marley

13. února 2013 v 9:57

O výtečných amerických, německých, britských či belgických pivech toho byly napsány celé stohy. Lidé si pomalu začínají zvykat i na to, že na výtečná piva lze narazit i v pivně méně vyhlášených krajích, třeba v Itálii, Rakousku či v severských zemích. Co ale například Polsko, které je pro mnoho lidí synonymem pivního utrpení? Několikrát jsme do Polska zavítali a ochutnali desítky zdejších piv… v následujících řádcích se podělíme o naše zkušenosti.

Supermarkety a průmyslová piva

Ty největší a nejdostupnější značky patří světlým ležákům jako jsou třeba Żywiec, Tyskie či Okocim. Obdobně jako v jiných zemích jsou i tyto pivovary vlastněny nadnárodními koncerny. Řada pivovarů byla zavřena a piva se vaří jinde… no, znáte to. Piva samotná nejsou většinou žádný zázrak, něco mezi českými supermarketovkami a klasickými eurolagery. Pro běžného českého pivaře spíše utrpení. Častá jsou i silná světlá piva (Mocne), ale bývají podobně nedobrá.

Baltic Portery

Naštěstí ale lze i mezi průmyslovými pivy narazit na zajímavé kousky. Jsou jimi Portery, velmi silná tmavá piva, stylově zapadající mezi Baltic Portery. I ty nejrozšířenější jsou opravdu dobré – například Zywiec Porter či Okocim Porter. Bývají výrazně alkoholové a pražené se stopami sušeného ovoce a karamelu. Příjemná a vyvážená pivka, žádné přehnané tlamolepy typu Primátora 24%. I všechny Portery z menších pivovarů byly fajn, žádný nás nezklamal.

Menší průmyslové pivovary

V poslední době se v Polsku začala objevovat celkem zajímavá pivka z menších pivovarů. Jde o převážně Německem inspirovaná pivka, různé bocky či pšenice. Sem tam se objeví i něco podobného ejlům či belgickým pivům. Piva to většinou bývají slušná a pitelná, ale nic, o čem by psal člověk domů. Příkladem jsou různá piva od pivovarů Amber, Cornelius či menší Lwówek, Ciechan, Kormoran a Jabłonowo.

Ochucená piva

V Polsku jsou velmi populární piva se sirupem (piwo i sok), prostě si lidé do piva dobrovolně házejí sladký ovocný blivajz. V podobném smyslu jsou vyráběna i místní piva ochucená, často se do nich přidává med, karamel či různé ovoce. Výsledkem je většinou odpudivě sladké a nepitelné pivo. Tomu se obloukem vyhněte.

Minipivovary

Podobně jako v dalších evropských zemích i v Polsku v posledních pár letech stoupá zájem o zajímavá piva, začalo zde vznikat mnoho minipivovarů vařících netradiční a zajímavé kousky. Jsou dva pivovary, které nás opravdu zaujaly. Prvním z nich je AleBrowar, o kterém jsme nedávno psali. Jak z jeho názvu vidno, zaměřuje se na svrchně kvašené ejly. Skvělý byl Rowing Jack, příjemně nachmelená americká IPA či Amber Boy, skvěle pitelný aromatický Amber Ale. Vlastně všech šest kousků, které jsme od pivovaru ochutnali, bylo moc fajn. A moc se nám líbí i jejich etikety.

Druhým skvělým pivovarem je Browar Pinta. Vaří převážně svrchně kvašená piva, a často to jsou opravdu netradiční kousky. Pivo uvařené podle finského Sahti se nám sice sehnat nepodařilo, ale měli jsme například výtečný kořeněný a ovocný „Imperial“ Witbier Viva la Wita!, skvěle nachmelenou a karamelovou Double IPA Imperium Atakuje či krásně kávový a čokoládový Oatmeal Stout Dobry Wieczór. I ostatní piva byla výborná, takže stejně jako v případě AleBrowaru nemůžete šlápnout vedle.

Je též několik lokálních pivovárků pokoušejících se vařit zajímavosti. Mezi ně patří pivovary jako Widawa, Haust, Artezan. Například od Widawy (tedy s pivem pomáhal ještě pivní nadšenec Kopyra) jsme ochutnali vynikající pivo Borsuk (jezevec), vydatně nakouřený a hezky čokoládový porter. Jen je škoda, že na piva z těchto pivovarů člověk u nás nemá šanci narazit, na rozdíl od AleBrowar či Pinty je sem ještě nikdo nezkoušel dovážet.

Grodziskie

Polsko má i svůj vlastní pivní styl. Jedná se o svrchně kvašené pivo vařené z pšeničného nakuřovaného sladu a polského chmele (nejčastěji Lublin, příbuzný Žateckého poloraného červeňáku). Dříve bylo toto pivo velmi populární, jeho historie sahá až někam do středověku. Ve dvacátém století ale jeho obliba začala upadat a v roce 1993 bylo pivo uvařeno naposledy. Od té doby se o oživení tohoto stylu více či méně úspěšně snaží menší pivovárky. V Polsku skvělé Grodziskie uvařila již zmíněná Pinta – úžasné pivo, navíc když přihlédneme k tomu, že má stupňovitost ani ne osm. V Česku se o to před dvěma lety pokoušel Kocour, vyšlo mu fajn pivko a nedávno malou výtečnou jednorázovou várku uvařil pivovar Nomád. Tento pivní styl prostě milujeme, snad se k němu v budoucnu vrátí i další pivovary.

Takže až příště pojedete do Polska, nebojte se ochutnat něco místního. A pokud se vám nepodaří sehnat nic z menších či mini pivovarů, sáhněte alespoň po nějakém tom Porteru :)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…